Cleanroom Connect: verduurzamen van transport tussen cleanrooms

Smart Industry Hub Zuid
Smart Industry

De Reuselse ondernemer Johan Faes is met zijn gelijknamige bedrijf een van de hofleveranciers van verpakkingen voor de Brabantse hightechindustrie. Zijn onderneming speelt dan ook een belangrijke rol in de overgang van de huidige wegwerp economie naar een circulaire economie in 2050. Met een nieuw logistiek systeem dat voorlopig nog Cleanroom Connect heet, wil Faes producenten als ASML en Thermo Fisher verlossen van duizenden kilo’s plastic die jaarlijks in de kliko verdwijnen.

“50 procent minder grondstoffen in 2030. En helemaal circulair in 2050… Dat is een enorme uitdaging waar we onze klanten bij nodig hebben. Want eigenaarschap is een belangrijke factor. Als je grip wilt houden op grondstoffen moet je ook zeggenschap hebben over die verpakking nadat het verpakte product is afgeleverd. In veel gevallen betekent dit dat we zullen overstappen op ‘Packaging as a Service’ (PaaS).”

Je bent initiatiefnemer van Cleanroom Connect, een methode om het transport tussen cleanrooms te verduurzamen. Waarom cleanrooms?
“Omdat we daar in deze regio heel veel mee te maken hebben. Stiekem wordt daarbij heel veel verpakkingsmateriaal verbruikt. Dat zijn vooral plastic zakken die bedoeld zijn om stofdeeltjes buiten te houden. Alleen in deze regio gaat het al om 500 tot 1.000 ton plastic afval per jaar. Het loont dus echt de moeite om daar wat aan te doen.”

Is er draagvlak voor de nieuwe aanpak?
“Jazeker! Wij hebben een endorsement van een paar grote hightechbedrijven waaronder ASML en Thermo Fisher. Die juichen deze initiatieven enorm toe. Zij zitten ook met de uitdaging om in 2050 hun hele supply chain circulair en klimaatneutraal te hebben.”

Hoe wil je het gaan aanpakken?
"We willen alle logistieke tussenstappen uit het systeem halen door schone ruimtes met elkaar te verbinden. Daarvoor ontwerpen we een docking-systeem dat we voor diverse componenten en producten én voor verschillende sectoren kunnen gebruiken: gestandaardiseerd, herbruikbaar en makkelijk schaalbaar."

FAES_Gebouw.jpeg

Faes is ook betrokken bij het fieldlab Advanced Manufactoring Logistics op de Brainport Industries Campus. Welke rol heeft het bedrijf daar precies?
“Bij advanced manufactoring gaat het heel vaak over data sharing en digital twinning. Maar wat ook een grote rol speelt zijn automated guided vehicles (AGV’s), zelfrijdende karretjes die slim aan elkaar en aan processen gekoppeld zijn. Op die karretjes staan meestal bakjes of kratjes. Dus in de meeste gevallen ben je daarmee ook verpakkingen aan het versjouwen. Wij denken mee een stukje standaardisatie. Het is ook de bedoeling dat de containers die we gaan ontwikkelen voor cleanrooms straks via zo’n AGV verplaatst kunnen worden. Dus in het fieldlab komt alles eigenlijk bij elkaar.”

Hoe ziet jouw samenwerking met de BOM eruit?
“De BOM speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de Factory of the Future. Daar vallen allerlei fieldlabs onder, waaronder Advanced Manufactoring Logistics. Maar ook om de haalbaarheidsstudie te maken, is er nog een financiële injectie gekomen van de Brabantse Ontwikkeling Maatschappij. Dat helpt enorm om dit soort initiatieven van de grond te krijgen." (redactie: financiering vanuit het programma Circulair Value Center, in samenwerking met Provincie Noord-Brabant)

Wanneer kunnen we resultaten verwachten?
“Het concept is inmiddels gevisualiseerd. Engineering is de volgende stap om tot een werkend prototype te komen. Daar trekken we een jaar voor uit. Ik wil graag het tempo erin houden. De doodssteek van innovaties als deze is vaak dat ze te traag gaan. En we weten allemaal: die tijd hebben we gewoon helemaal niet meer.”

Wil je meer weten over Cleanroom Connect? Neem vrijblijvend contact op met Paul Gosselink, Programme Manager New Energy van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) via: +31 (0)6-15249863 of email: pgosselink@bom.nl

Bron: origineel gepubliceerd op de website van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

/

Contactpersoon

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Paul Gosselink
Programme Manager New Energy
0615249863
pgosselink@bom.nl

Meer inspirerende projecten

thumbnail

Marvo Technologies' deelname aan het Data Readiness Program

Data & digitalisering

We spraken met Ronald van Uffelen, managing director van Marvo Technologies over zijn deelname aan het Data Readiness Program.

thumbnail

Marktverkenning naar SCSN providers van geautomatiseerd berichtenverkeer

Automatisering

Beter inzicht in de bereikbaarheid voor MKB maakbedrijven met de marktverkenning van het Smart Connected Supplier Network (SCSN)

thumbnail

IHI Hauzer Techno Coating: Het scheelt geld als een monteur niet helemaal naar Japan hoeft

Big Data en AI

Het bedrijf IHI Hauzer Techno Coating is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van coatingmachines. De 52-jarige Rik Smabers (COO) is verantwoordelijk voor de operations: ‘Wij ontwikkelen en verkopen gemiddeld zo’n 25 machines per jaar. Een machine kost tussen de 500.000 euro en 4 miljoen euro per stuk.’

thumbnail

FromaTech Ingredients

Cybersecurity en IT risico's

Cyberrisico's beperken door deelname aan het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport

thumbnail

De Cromvoirtse: Tijd en geld besparen dankzij Smart Industry

Flexibele processen

Batchgrootte 1 en maatwerk op grote schaal. Het zijn zeer uitdagende trends voor maakbedrijven en hun toeleveranciers. Ze moeten steeds kleinere series produceren zonder dat de kostprijs mag oplopen. Binnen het fieldlab ‘Flexible manufacturing’ werken meer dan twintig partijen aan verschillende oplossingen.

thumbnail

AddCat: 3D metaal printen en effectieve luchtzuiveringstechniek

Nieuwe materialen

Mogelijkheden onderzoeken, optimaliseren én schaalvergroting met lagere productiekosten

thumbnail

Van den Borne Aardappelen: Meetbaar maken wat je aan het doen bent

Big Data en AI

Jacob van den Borne van Van den Borne aardappelen past precisielandbouw toe. Precisielandbouw is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen dankzij het gebruik van Big Data en the Internet of Things.

thumbnail

CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

Circulair ondernemen

In het CESI Supply project wordt gekeken hoe metaal – en elektronische toeleveranciers (in keten van apparatenbouw, machinebouw en hightechindustrie) kunnen worden betrokken bij de circulaire transitie in de maakindustrie.

thumbnail

Bregil: Smart door slim werken

Smart Industry

Bregil is een One Stop Shop in metaalwerkproducten in metaal voor onder andere winkelinrichtingen, displays, meubelen en machinebouw. Wat zij smart doen is slim werken en dat niet perse door innovatieve machines (ook al hebben ze deze wel in huis). Vooral mensen erbij te betrekken en slimme manier plannen

thumbnail

Snapdaq vertaalt analoge signalen naar digitale inzichten

Voorkomen downtime/verhogen uptime

Met inzet van een innovatie voucher van Hub Zuid is een nieuwe productfamilie van industriële meetoplossingen ontwikkeld.

thumbnail

Aanbeveling circulariteit in de procesindustrie

Circulair ondernemen

Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten en aanbeveling voor bedrijven in de proces-, voedsel- en maakindustrie voor de wijze waarop een Circulair Product Paspoort (CPP) geïmplementeerd kan worden.

thumbnail

Cool Industries, Pathema en Ericsson: Slim beheer van koeltorens en waterbehandelingsinstallaties

Industrial IoT

Cool Industries ontwikkelt de meest duurzame en energie-efficiënte koeltorens en verdampingscondensors. Het bedrijf richt zich op de complete levenscyclus van zijn installaties, van ontwikkeling tot plaatsingen en van onderhoud tot vervanging.

thumbnail

CNC-Consult & Automation: Kies voor slimme oplossingen

Big Data en AI

CNC-Consult is gespecialiseerd in servicegerichte verkoop van CAD-software, CAM-software, CAI-software, gereedschap-beheer, PDM (Productie Data Management), Planning en MES. Innovatieve producten die worden gecombineerd met praktijkgerichte ondersteuning van ervaren consultants.