CNC-Consult & Automation: Kies voor slimme oplossingen
CNC-Consult is gespecialiseerd in servicegerichte verkoop van CAD-software, CAM-software, CAI-software, gereedschap-beheer, PDM (Productie Data Management), Planning en MES. Innovatieve producten die worden gecombineerd met praktijkgerichte ondersteuning van ervaren consultants.
“Wij zijn missionarissen van Smart Industry”, zegt Maarten van Teeffelen. De directeur van CNC-Consult & Automation BV is sinds 1995 actief binnen de maakindustrie in de Benelux. Zijn bedrijf heeft het optimaliseren van productieprocessen als kernactiviteit. “Dan is het logisch dat we Smart Industry in Nederland willen vormgeven. Daarom zijn we ambassadeur van Smart Industry geworden. Er wordt veel geschreven en gesproken over Smart Industry, maar veel bedrijven in de maakindustrie leunen achterover. Pas later komt de herkenning dat ook hun bedrijf de stap naar Smart Industry moet maken.”
Smart Industry is helemaal niet zo moeilijk, stelt Van Teeffelen. “Het is het digitaliseren van je productieproces. Niets meer en niets minder.” We streven naar een papierloze fabriek. Eigenlijk is alles wat je uitprint al oud nieuws. Stop ermee om met vellen papier door je werkplaats te sjouwen, maar zorg voor een digitale cockpit van je productie.”
Softwareolie
Van Teeffelen was aanvankelijk sceptisch toen hij een paar jaar geleden iedereen de loftrompet hoorde schallen over Industrie 4.0 en Smart Industry. Zijn bedrijf helpt al twintig jaar met software-oplossingen (CAD/CAM, CAI, gereedschapsbeheer, PDM, flexibele detailplanning en MES) voor ‘slimme’ fabrieken. “We waren namelijk al lang bezig met Smart Industry, vanaf ERP-pakketten tot en met CNC-machines, wij verzorgen de software-olie tussen de machines. Tot op de dag van vandaag merken we echter dat er nog genoeg bedrijven zijn die pas nu de eerste stappen maken in de automatisering van hun processen.”
De reden dat Industrie 4.0 soms wat onbekender is in Nederland, komt volgens Van Teeffelen vanwege een klassieke denkwijze van sommige ondernemers. Industrie 4.0 is de naam van de volgende revolutie in de industrialisatie, oftewel de vierde industriële revolutie. Het verandert de manier van produceren door de integratie van het Internet of Things (IoT), cloud computing, data-integratie en andere technologische ontwikkelingen in de kern van de productie en de productiesystemen. Werkt een fabriek volgens de Industrie 4.0 methode, dan kan het onderhoud en het beheer van het productieproces van elke machine afzonderlijk op afstand worden geregeld. Het meest revolutionaire aan dit alles is dat de productielijn zelfregulerend wordt.
Van Teeffelen: “Maar als moet worden gekozen voor de implementatie van automatisering, stopt het. Dan wordt toch gekozen voor de aanschaf van een machine in plaats van een veranderingsproces dat anderhalf jaar duurt. In het bedrijf kijken ze dus niet naar een proces, maar naar productiemiddelen. Machines zijn bekend terrein. Het besef is er niet dat zo’n ondernemer geld laat liggen. Het zijn prima ondernemers die goede producten maken. Aan het einde van het jaar is er een geringe winst en dat is voldoende. Maar het kan veel efficiënter, zodat de winst aan het einde van het jaar verdubbeld is.”
Radicaal
Dat het belangrijk is om je processen opnieuw door te lichten blijkt wel uit de Exact MKB Barometer 2016, een jaarlijks onderzoek naar trends binnen het midden- en kleinbedrijf onder 2500 ondernemers in Europa en de V. Daaruit blijkt dat bijna 30% van het MKB in Nederland denkt binnen vijf jaar failliet te gaan wanneer zij hun bedrijfsmodel niet aanpassen. Bijna 15% denkt zelfs dat hier een radicale omslag voor nodig is. Opvallend is dat slechts drie procent hier daadwerkelijk al mee bezig is.
“Dus 97% laat het erbij zitten. Die geven aan dat veranderen te lastig is. Ik vind dat choquerend. Het lijkt erop dat men pas wakker wordt als het pijn doet. Blijkbaar doet het nu nog geen pijn of weten ze niet dat ze pijn hebben.”
Van Teeffelen heeft er zeker begrip voor dat een ondernemer het geen fijn idee vindt dat hij zijn processen moet verbeteren. “Wij hebben het traject, met onze ERP-leverancier, ook doorlopen. Wij zijn zelf ‘smart’ en het is fijn dat we weten welke impact het heeft. Al onze processen zijn beschreven, alles is aan elkaar geknoopt en volledig geautomatiseerd. Ook wij hadden dezelfde problemen als bedrijven in de maakindustrie. Op meer dan één plek werd dezelfde informatie gemuteerd. Dan gaat het fout. Nu zijn onze processen dusdanig ingericht, dat waar en in welke vorm je iets invoert in onze systemen, het altijd goed komt.”
Toewijding
Belangrijk in dit proces is de toewijding van de mensen. Volgens Van Teeffelen stonden alle neuzen in dezelfde richting en wist iedereen welke route werd ingeslagen bij de reorganisatie. “We hebben intern goed uitgelegd wat we gingen doen en hoe we dat gingen doen. Het voltallige personeel was betrokken bij de procesveranderingen. Dan wordt de stap naar ‘slim’ werken echt iets van het hele bedrijf. Iedereen staat erachter.”
Concreet houdt de stap naar Smart Industry natuurlijk meer in. Eigenlijk zou je letterlijk een tocht moeten meemaken met het product dat je vervaardigt, vindt Van Teeffelen. “Kijk wat er gebeurt, bij elke stap. Dan zie je of er iets fout gaat, of dat er iets niet goed zit bij de quality control of bij de documentatie. Dan krijg je precies je proces in kaart en kan je delen van het proces optimaliseren. Dan weet je ook dat als een machine volledig benut lijkt te zijn, je niet een tweede machine erbij moet kopen als de bezettingsgraad van die eerste machine eigenlijk onder de veertig procent ligt.”
Project specificaties
Digitaliseren: | Een papierloze fabriek. |
Industrie 4.0: | productie en de productiesystemen veranderen door Internet of Things (IoT), cloud computing en data-integratie |
: |