DoBots: Technologie scheelt tijd en geld

Redactie Smart Industry
Smart Industry

DoBots is gespecialiseerd in software vanuit het perspectief van robotica en past dit toe op Smart Building en SmartRobots. DoBots voegt intelligentie toe aan de machine zodat deze zijn taken volledig autonoom kan uitvoeren zonder menselijk tussenkomst. De machines kunnen met elkaar samenwerken, evenals met andere apparaten (zoals koelkasten) en met mensen. Met andere woorden, ze werken synergetisch met hun omgeving.

Anne van Rossum is directeur van het Rotterdamse bedrijf en legt het werk van DoBots als volgt uit: “DoBots maakt robots en is gespecialiseerd in de software ervan. In de toekomst hebben we bijvoorbeeld geen postbodes meer nodig, maar weten pakketjes zelf waar ze naartoe moeten. Dat zijn slimme oplossingen waar wij aan werken.”

Een voorbeeld van een technologie die Dobots heeft ontwikkeld is een dweilrobot. “De robot kan zelf door een ruimte bewegen zonder ergens tegenaan te botsen. Het voordeel is dat je hem niet hoeft te programmeren. Dat scheelt tijd en geld.”

Start-ups

Nog niet iedereen denkt er overigens zo over. “Het grootste probleem bij de dweilrobot was de markt. Binnen de schoonmaakwereld wordt verkocht op basis van uren en niet op basis van prestaties. De dweilrobot maakt een ruimte schoon. Uren zeggen een robot niets. Met het huidige systeem levert de inzet van robots geen geldbesparing op. We zijn gewoon iets te vroeg met deze ontwikkeling. Hier lopen veel start-ups tegenaan. Start-ups lossen vaak problemen op die mensen nog niet ontdekt hebben.”

De ontwikkeling van de dweilrobot heeft ook positieve zaken opgeleverd. “We hebben de robottechnologie om ons te lokaliseren in een ruimte losgehaald. Indoor positiebepaling is niet alleen handig voor een dweilrobot. Mensen zijn 90% van de tijd binnen. Ik voorspel zelfs dat indoor positiebepaling groter wordt dan gps. Onze nieuwste uitvinding heet: de Crownstone. Dit apparaat plaats je op of in een stopcontact en is gekoppeld aan jouw smartphone. Daarmee wordt jouw positie in huis bepaald. Alle apparaten kun je daarmee koppelen aan jouw locatie. Als je in de stoel voor de televisie zit, gaat het toestel automatisch aan. En als je wegloopt, gaat de tv automatisch uit. Dat kan je allemaal zelf instellen. Dat levert bijvoorbeeld een hoop energiebesparing op.”

Banen erbij

Van Rossum is stellig als het gaat over robots en het overnemen van banen. “Robots nemen geen banen over! Behalve als robots consumenten worden. Als robots onze banen overnemen dan hebben wij geen geld meer om iets te kopen. Wat moeten ze maken als wij niets kunnen kopen? Robots die produceren zorgen alleen dat alles veel goedkoper wordt. Mensen hoeven zich dan ook geen zorgen te maken om hun baan te verliezen. Nederland is bijvoorbeeld het tweede land qua landbouwexport op de wereld. Dat komt door de robotisering in de landbouw. Je hoort niemand klagen dat hij of zij geen boer kan zijn. Automatisering zorgt juist voor nieuwe banen. Dat wordt vaak vergeten.”

Voor Van Rossum is het belangrijk om open te staan voor nieuwe ideeën. Haar tip voor ondernemers is dan ook: omarm nieuwe technologieën. “Zet zelf eens een kickstarter op. Ruim twee maanden in en bedenk wat jouw product als kickstarter zou zijn. Deze manier van denken helpt alle bedrijven verder. Als het om traditionele industrie gaat, dan raad ik aan meer gebruik te maken van smartphones en sensoren in de fabrieken. Alle werknemers lopen tegenwoordig rond met een mobiel. Maak daar gebruik van! Ik weet zeker dat het je als bedrijf verder helpt.”

Project specificaties

Inzicht: Sta open voor nieuwe ideeën
Strategie: Omarm nieuwe technologieën
Innoveer: Zet een kickstarter op
Digitalisering: Maak gebruik van smartphones en sensoren in de fabrieken

Meer inspirerende projecten

thumbnail

De digitale oplossingen van Frankenhuyzen

Smart Industry

In deze video vertelt Frankenhuyzen hoe zij gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden van Smart Industry Hub Zuid-west (SMITZH)

thumbnail

Valk Welding: Flexibele inzet lasrobots neemt alleen maar toe

Data & digitalisering

Familiebedrijf Valk Welding levert automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, specialautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn. Voor lasrobotintegrators is Smart Industry een uitdaging. Valk Welding nam een voortrekkersrol en maakte het voor een aantal fabrikanten mogelijk om klantspecifieke producten op een seriematige manier te produceren. Rode draad hierbij was de verkorting van de vertaalslag van data naar robotprogramma’s. Met nieuwe softwaretools en VR-technologie wil Valk Welding nu het MKB meetrekken in de nieuwe ontwikkelingen.

thumbnail

Metaltop: Samen kunnen we de kwaliteit verbeteren

Smart Industry

Metaltop is gespecialiseerd in het thermisch spuiten en aanbrengen van keramisch materiaal op ander materiaal om het slijtvast en corrosiebestendig te maken. Het bedrijf repareert beschadigde oppervlakken, brengt coatings aan op bestaande onderdelen en produceert volledig nieuw gecoate onderdelen.

thumbnail

Valk Welding: Flexibele inzet lasrobots neemt alleen maar toe

Smart Industry

Familiebedrijf Valk Welding levert automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, specialautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn.

thumbnail

10XL in Corona Rebuildprogram

Smart Industry

In deze korte video vertelt 10XL hoe zij gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die Smart Industry Hub Zuid-west (SMITZH) biedt.

thumbnail

TBP Electronics: voorwaarde Smart Industry is dat alles transparant wordt

Automatisering

TBP Electronics is een kwaliteitsonderneming op het gebied van electronics manufacturing services (EMS). Met the business of perfection (TBP) biedt het bedrijf zijn opdrachtgevers volledig geïntegreerde services aan op het gebied van printed circuit board assemblies (pcba’s). Deze hoogwaardige producten worden ingezet voor veelzijdige elektronische toepassingen in vele sectoren.

thumbnail

House of Blue Jeans: Gemak groot pluspunt van tech

Data & digitalisering

In het pashokje allerlei combinaties zien die bij het kledingstuk horen dat je aan het passen bent. Via een app op je smartphone aan een medewerker vragen een ander kledingstuk of maat te brengen en je aankoop meteen betalen. In euro’s of DigitByte. En je kleren kun je thuis laten bezorgen. Welkom in het House of Blue Jeans in Zoetermeer.

thumbnail

GeoPhy: Dankzij tech vastgoed efficiënter, transparanter en beter waarderen

Smart Industry

GeoPhy is leverancier van vastgoeddata (Data & Analitics) en waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed en woningen. Opgericht in 2014 door Teun van den Dries (ceo) en Sander Mulders (cto), twee oud-studiegenoten van de TU Delft, vergaart het bedrijf data over maar liefst 250 miljoen gebouwen in 52 landen voor 200 verschillende klanten