GeoPhy: Dankzij tech vastgoed efficiënter, transparanter en beter waarderen

Redactie Smart Industry
Smart Industry

GeoPhy is leverancier van vastgoeddata (Data & Analitics) en waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed en woningen. Opgericht in 2014 door Teun van den Dries (ceo) en Sander Mulders (cto), twee oud-studiegenoten van de TU Delft, vergaart het bedrijf data over maar liefst 250 miljoen gebouwen in 52 landen voor 200 verschillende klanten. Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen in Delft, Londen, New York, San Francisco en Litouwen (backoffice).

In Amerika gebruikt het bedrijf met groot succes al enkele jaren geautomatiseerde waarderingssystemen, zowel voor de woning(hypotheek)markt als commercieel vastgoed. In de VS worden naast winkels, kantoor- en bedrijfsgebouwen volgens het bureau hypotheekportefeuilles ter waarde van maar liefst zes biljoen dollar aan woningen en appartementengebouwen met behulp van het GeoPhymodel gewaardeerd.

In de eigen thuismarkt beperkte de Delftse onderneming haar dienstverlening tot het leveren en analyseren van vastgoeddata. Maar nu is het bedrijf ook hier bezig met het automatisch waarderen van commercieel vastgoed voor een aantal Nederlandse opdrachtgevers, waaronder enkele grote institutionele vastgoed vermogensbeheerders en vastgoedfinanciers.

Doel van GeoPhy is niet het overbodig maken van fysieke taxateurs, maar om het voor de opdrachtgevers mogelijk te maken vastgoed efficiënter, transparanter en beter te waarderen.

Kosten drukken

Kost een gangbare waardering in Amerika zo’n 4.000 tot 6.000 dollar, GeoPhy kan die kosten drukken met waarderingsmodellen gebaseerd op data uit duizenden bronnen, van satellietbeelden en inwonersstatistieken tot tweets en criminaliteitscijfers over een bepaalde buurt. Bronnen die allemaal een deel van het vastgoed vertellen, en waarmee data-analisten van GeoPhy modellen maakt om die objecten te waarderen.

Volgens Teun van den Dries bieden zijn automatische waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed in Amerika dankzij de constante toetsing en aanpassing door kunstmatige intelligentie nu al een betere afspiegeling van de feitelijke transactiewaarde dan fysieke taxaties. Binnen een aantal jaar verloopt het waarderingsproces in de vastgoedmarkt vrijwel geheel automatisch, voorspelt hij.

Volgens hem blijkt uit cijfers van MSCI/IPD en NACREIF in de VS dat de waarderingen van reguliere taxateurs in het commercieel vastgoed een gemiddelde afwijking hebben tot de feitelijk bereikte transactiewaarde van 12 tot 15%. De waarderingen van de constant op basis van kunstmatige intelligentie getoetste GeoPhy–model zou die foutmarge al teruggebracht hebben tot 5%. Volgens Van den Dries zal dat percentage nog verder omlaaggaan. Doel is om het terug te brengen naar 0%.

Project specificaties

Dienstverlening: Leveren en analyseren van vastgoeddata.
Data: 250 miljoen gebouwen in 52 landen.