GeoPhy: Dankzij tech vastgoed efficiënter, transparanter en beter waarderen

Redactie Smart Industry
Smart Industry

GeoPhy is leverancier van vastgoeddata (Data & Analitics) en waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed en woningen. Opgericht in 2014 door Teun van den Dries (ceo) en Sander Mulders (cto), twee oud-studiegenoten van de TU Delft, vergaart het bedrijf data over maar liefst 250 miljoen gebouwen in 52 landen voor 200 verschillende klanten. Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen in Delft, Londen, New York, San Francisco en Litouwen (backoffice).

In Amerika gebruikt het bedrijf met groot succes al enkele jaren geautomatiseerde waarderingssystemen, zowel voor de woning(hypotheek)markt als commercieel vastgoed. In de VS worden naast winkels, kantoor- en bedrijfsgebouwen volgens het bureau hypotheekportefeuilles ter waarde van maar liefst zes biljoen dollar aan woningen en appartementengebouwen met behulp van het GeoPhymodel gewaardeerd.

In de eigen thuismarkt beperkte de Delftse onderneming haar dienstverlening tot het leveren en analyseren van vastgoeddata. Maar nu is het bedrijf ook hier bezig met het automatisch waarderen van commercieel vastgoed voor een aantal Nederlandse opdrachtgevers, waaronder enkele grote institutionele vastgoed vermogensbeheerders en vastgoedfinanciers.

Doel van GeoPhy is niet het overbodig maken van fysieke taxateurs, maar om het voor de opdrachtgevers mogelijk te maken vastgoed efficiënter, transparanter en beter te waarderen.

Kosten drukken

Kost een gangbare waardering in Amerika zo’n 4.000 tot 6.000 dollar, GeoPhy kan die kosten drukken met waarderingsmodellen gebaseerd op data uit duizenden bronnen, van satellietbeelden en inwonersstatistieken tot tweets en criminaliteitscijfers over een bepaalde buurt. Bronnen die allemaal een deel van het vastgoed vertellen, en waarmee data-analisten van GeoPhy modellen maakt om die objecten te waarderen.

Volgens Teun van den Dries bieden zijn automatische waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed in Amerika dankzij de constante toetsing en aanpassing door kunstmatige intelligentie nu al een betere afspiegeling van de feitelijke transactiewaarde dan fysieke taxaties. Binnen een aantal jaar verloopt het waarderingsproces in de vastgoedmarkt vrijwel geheel automatisch, voorspelt hij.

Volgens hem blijkt uit cijfers van MSCI/IPD en NACREIF in de VS dat de waarderingen van reguliere taxateurs in het commercieel vastgoed een gemiddelde afwijking hebben tot de feitelijk bereikte transactiewaarde van 12 tot 15%. De waarderingen van de constant op basis van kunstmatige intelligentie getoetste GeoPhy–model zou die foutmarge al teruggebracht hebben tot 5%. Volgens Van den Dries zal dat percentage nog verder omlaaggaan. Doel is om het terug te brengen naar 0%.

Project specificaties

Dienstverlening: Leveren en analyseren van vastgoeddata.
Data: 250 miljoen gebouwen in 52 landen.

Meer inspirerende projecten

thumbnail

De digitale oplossingen van Frankenhuyzen

Smart Industry

In deze video vertelt Frankenhuyzen hoe zij gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden van Smart Industry Hub Zuid-west (SMITZH)

thumbnail

Valk Welding: Flexibele inzet lasrobots neemt alleen maar toe

Data & digitalisering

Familiebedrijf Valk Welding levert automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, specialautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn. Voor lasrobotintegrators is Smart Industry een uitdaging. Valk Welding nam een voortrekkersrol en maakte het voor een aantal fabrikanten mogelijk om klantspecifieke producten op een seriematige manier te produceren. Rode draad hierbij was de verkorting van de vertaalslag van data naar robotprogramma’s. Met nieuwe softwaretools en VR-technologie wil Valk Welding nu het MKB meetrekken in de nieuwe ontwikkelingen.

thumbnail

Metaltop: Samen kunnen we de kwaliteit verbeteren

Smart Industry

Metaltop is gespecialiseerd in het thermisch spuiten en aanbrengen van keramisch materiaal op ander materiaal om het slijtvast en corrosiebestendig te maken. Het bedrijf repareert beschadigde oppervlakken, brengt coatings aan op bestaande onderdelen en produceert volledig nieuw gecoate onderdelen.

thumbnail

Valk Welding: Flexibele inzet lasrobots neemt alleen maar toe

Smart Industry

Familiebedrijf Valk Welding levert automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, specialautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn.

thumbnail

10XL in Corona Rebuildprogram

Smart Industry

In deze korte video vertelt 10XL hoe zij gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die Smart Industry Hub Zuid-west (SMITZH) biedt.

thumbnail

DoBots: Technologie scheelt tijd en geld

Automatisering

DoBots is gespecialiseerd in software vanuit het perspectief van robotica en past dit toe op Smart Building en SmartRobots. DoBots voegt intelligentie toe aan de machine zodat deze zijn taken volledig autonoom kan uitvoeren zonder menselijk tussenkomst. De machines kunnen met elkaar samenwerken, evenals met andere apparaten (zoals koelkasten) en met mensen. Met andere woorden, ze werken synergetisch met hun omgeving.

thumbnail

TBP Electronics: voorwaarde Smart Industry is dat alles transparant wordt

Automatisering

TBP Electronics is een kwaliteitsonderneming op het gebied van electronics manufacturing services (EMS). Met the business of perfection (TBP) biedt het bedrijf zijn opdrachtgevers volledig geïntegreerde services aan op het gebied van printed circuit board assemblies (pcba’s). Deze hoogwaardige producten worden ingezet voor veelzijdige elektronische toepassingen in vele sectoren.

thumbnail

House of Blue Jeans: Gemak groot pluspunt van tech

Data & digitalisering

In het pashokje allerlei combinaties zien die bij het kledingstuk horen dat je aan het passen bent. Via een app op je smartphone aan een medewerker vragen een ander kledingstuk of maat te brengen en je aankoop meteen betalen. In euro’s of DigitByte. En je kleren kun je thuis laten bezorgen. Welkom in het House of Blue Jeans in Zoetermeer.