IHI Hauzer Techno Coating: Het scheelt geld als een monteur niet helemaal naar Japan hoeft

Redactie Smart Industry
Smart Industry

Het bedrijf IHI Hauzer Techno Coating is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van coatingmachines. De 52-jarige Rik Smabers (COO) is verantwoordelijk voor de operations: ‘Wij ontwikkelen en verkopen gemiddeld zo’n 25 machines per jaar. Een machine kost tussen de 500.000 euro en 4 miljoen euro per stuk.’

Het bedrijf maakt gebruik van de nieuwste digitale en technologische ontwikkelingen. Bij IHI Hauzer Techno Coating denken ze dan vooral aan het verbinden van apparaten met internet om zo nieuwe functionaliteiten te creëren. “Wij plaatsen onze gemaakte machines bij klanten over de hele wereld. Al deze machines zijn verbonden met het internet. Service aan machines regelen wij op afstand. Op deze manier bedienen wij onze klanten snel. De verbindingen van tegenwoordig zijn ook duizend keer sneller en stabieler dan vroeger. Als de machine kapot is, kunnen wij dat in Venlo zien en gelijk repareren of omzeilen. Het scheelt tijd en geld als een monteur niet helemaal naar Japan hoeft te reizen”, aldus Smabers.

Maar er zijn meer voordelen. Smabers: “Slim samenwerken met partners doen wij steeds meer. Je krijgt een andere kijk op zaken en de kwaliteit van het product verbetert. Tijdens een samenwerking passen we ook nieuwe technologieën toe, zoals een gedeelde server. Daarop kunnen meerdere ingenieurs vanaf hun eigen computer samen ontwerpen in dezelfde bouwtekening.”

Beveiligde server

Naast de vele voordelen zijn er ook knelpunten. Een zo’n knelpunt is beveiliging. Alle systemen die via internet lopen, zijn op de één of andere manier te hacken. Bedrijfsgegevens kunnen worden gestolen, maar natuurlijk ook de ontwikkeling van machines. Smabers: “Op de laptops van onze werknemers staan geen vertrouwelijke documenten of bestanden. Collega’s reizen vaak naar het buitenland en dan wordt weleens een laptop gestolen. Al onze gegevens staan op een beveiligde server. Het voordeel is dat onze verkopers in buitenland eenvoudig via de servers een offerte kunnen maken. Maar als hun laptop wordt gestolen, vallen onze gegevens niet direct in verkeerde handen.’

De werknemers van Hauzer zijn bekend met digitalisering, aldus Smabers. “Meer dan de helft van onze werknemers is ingenieur en de rest technisch MBO geschoold. Zij kunnen allemaal makkelijk mee met de nieuwe ontwikkelingen.”

Klanten binden

Verder ziet Smabers dat automatisering wel werk kan overnemen, maar dat het tegelijkertijd meer mogelijkheden geeft. “De werknemers hebben dan tijd om aan aspecten te werken die meer intelligentie vragen. Binnen Hauzer neemt door automatisering en digitalisering het werk niet af. Het uitvoerende werk verdwijnt bij ons trouwens ook niet. Onze monteurs staan in contact met de klant. Dat wordt niet snel overgenomen door robots. Je moet klanten binden en dat kan een robot niet.”

In het gehele proces blijkt samenwerken extreem belangrijk te zijn in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Smabers: “Samenwerken versnelt het ontwikkelproces, maar er zitten ook nadelen aan. Je moet goede afspraken met elkaar maken. Bedrijven hebben vaak de neiging om daar lang over te praten om risico’s af te dekken. Mijn tip: doe dat niet! Als je elkaar vertrouwt, kom je veel sneller tot zaken. Toon lef en wees niet bang om samen te werken.”

Project specificaties

Slim samenwerken: Toon lef en wees niet bang om samen te werken
Werknemers: Makkelijk mee met de nieuwe ontwikkelingen
:

Ontdek hoe uw bedrijf ook mee kan doen

Smart Industry Implementatieagenda 2018 - 2021

roadmap
Download roadmap
thumbnail

Meer inspirerende projecten

thumbnail

Marvo Technologies' deelname aan het Data Readiness Program

Data & digitalisering

We spraken met Ronald van Uffelen, managing director van Marvo Technologies over zijn deelname aan het Data Readiness Program.

thumbnail

De Cromvoirtse: Tijd en geld besparen dankzij Smart Industry

Flexibele processen

Batchgrootte 1 en maatwerk op grote schaal. Het zijn zeer uitdagende trends voor maakbedrijven en hun toeleveranciers. Ze moeten steeds kleinere series produceren zonder dat de kostprijs mag oplopen. Binnen het fieldlab ‘Flexible manufacturing’ werken meer dan twintig partijen aan verschillende oplossingen.

thumbnail

Van den Borne Aardappelen: Meetbaar maken wat je aan het doen bent

Big Data en AI

Jacob van den Borne van Van den Borne aardappelen past precisielandbouw toe. Precisielandbouw is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen dankzij het gebruik van Big Data en the Internet of Things.

thumbnail

Bregil: Smart door slim werken

Smart Industry

Bregil is een One Stop Shop in metaalwerkproducten in metaal voor onder andere winkelinrichtingen, displays, meubelen en machinebouw. Wat zij smart doen is slim werken en dat niet perse door innovatieve machines (ook al hebben ze deze wel in huis). Vooral mensen erbij te betrekken en slimme manier plannen

thumbnail

Cool Industries, Pathema en Ericsson: Slim beheer van koeltorens en waterbehandelingsinstallaties

Industrial IoT

Cool Industries ontwikkelt de meest duurzame en energie-efficiënte koeltorens en verdampingscondensors. Het bedrijf richt zich op de complete levenscyclus van zijn installaties, van ontwikkeling tot plaatsingen en van onderhoud tot vervanging.

thumbnail

CNC-Consult & Automation: Kies voor slimme oplossingen

Big Data en AI

CNC-Consult is gespecialiseerd in servicegerichte verkoop van CAD-software, CAM-software, CAI-software, gereedschap-beheer, PDM (Productie Data Management), Planning en MES. Innovatieve producten die worden gecombineerd met praktijkgerichte ondersteuning van ervaren consultants.