Itter: Smart Industry betekent voor ons kennis delen

Redactie Smart Industry
Smart Industry

Itter in Hardenberg haalt het overgrote deel van zijn omzet uit het verspanen van aluminium producten en dan met name uit het nabewerken (frezen) van extrusieprofielen. Het bedrijf beschikt hiervoor over een modern machinepark. Een van de doelen van het bedrijf is enkelstuks te maken tegen de kosten van serieproductie, ofwel een one-piece-flow.

Directeur en oprichter van Itter, Henk Wiersma, heeft samen met z’n zoon Frank bewust gekozen voor specialisatie. “We willen iets doen wat een ander niet doet en daar de beste in zijn. Omdat we kennis en expertise hebben, zijn we interessant en speciaal voor onze klanten.”

Om speciaal te blijven, hebben de heren Wiersma Smart Industry omarmd. “Onze visie voor de komende jaren hebben we duidelijk in beeld. Na ons nieuwe pand investeren we in vergaande automatisering en ‘smart’ produceren. Maar wel met visie. Automatiseren is een middel en geen doel.”

Henk is de managing director van Itter. “Maar ondertussen trek ik de kar niet meer alleen. Mijn zoon Frank is de beoogde opvolger. Nu ben ik nog als het ware de CEO en is Frank algemeen directeur en de man die alles regelt. Ik kan me meer bezighouden met indirecte zaken, zoals het ambassadeurschap van Smart Industry.”

Verspanen

In september bestaat Itter 40 jaar. Henk: “Ik ben gestart als elektronicabedrijf en deed verspaning erbij.” Stap voor stap werd verspanen echter belangrijker en stapte Henk helemaal op het verspanen (materiaalbewerking, met name van metaal, waarbij door middel van bepaald hand- of machinegereedschap materiaaldelen worden weggenomen en spanen (afval) ontstaan. De massa neemt af en de oorspronkelijke vorm verandert blijvend in de richting van de gewenste vorm).

“Vanaf het begin van mijn bedrijf pak ik zaken anders aan. Ik probeer namelijk om geen klanten te hebben, maar partners.” Het gaat hierbij om partners voor het leven, legt Henk uit. “Het is pas goed, als er een wederzijdse afhankelijkheid en een wederzijds belang is. Wat voor ons standaard was – en nu ‘smart’ heet – is dat wij het verlengstuk zijn van de R&D-afdeling van onze relaties. Met als doel enkelstuks te produceren tegen de kosten van serieproductie. Een one-piece-flow.”

Henk is er trots op dat hij en zijn zoon een onderscheidend en innovatief bedrijf hebben. Een bedrijf in een toekomstbestendig pand. “Ik ben altijd innovatief geweest. Ik heb altijd voorop willen lopen. Ik ben trots dat ik lokale ondernemers en bedrijven, die samen de kennis en expertise hebben, te hebben gebundeld om onze fabriek van de toekomst te bouwen. Smart Industry bracht ons een nog beter partnerschap met klanten en leveranciers.”

Balans houden

Dat ging en gaat niet altijd zonder slag of stoot. “De grootste vraag is hoe we alles in balans houden. Hoe zorgen we dat het personeelsbestand op orde is? Hoe houden we de techniek, de klanten en de financiën op een rijtje? Dat kan alleen als je goede mensen om je heen hebt. Of die nou van binnen de organisatie of van een externe bron komen. Het gaat om expertise, zowel van ons als van anderen. Smart Industry is kennis delen. Dat heb ik hoog staan”, vertelt Henk.

Op dit moment is hij tevreden, maar hij is wel constant op zoek naar uitdagingen. “Ik denk namelijk dat je als bedrijf continu moet blijven veranderen. Charles Darwin zei al dat de dieren die zich het beste kunnen aanpassen zullen overleven. Om het naar ons te vertalen: klanten veranderen, techniek verandert en de maatschappij verandert. Daar moet je in mee.”

Personeel en techniek

Die ontwikkeling vraagt natuurlijk wel het nodige van zijn bedrijf en medewerkers. Maar ook daar heeft Smart Industry een antwoord op. Henk: “Smart Industry is breder dan alleen een technologische oplossing. ‘Smart’ produceren gaat over de maatschappij, het personeel en de techniek. Als je slimmer wilt produceren om tegemoet te komen aan de veranderingen in de maatschappij, hoe ga je dan met de mensen om? In ons geval is tussen 6 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds de fabriek bemand. Midden in de fabriek is een shopfloor. Daarin staan in vakken de klussen verdeeld. Op een zelfstandige manier pakken de mensen gedisciplineerd hun eigen werk. Maar zelfstandig werken vergt ook meer van je personeel. Ik moet voor de automatisering zorgen, wat meer kennis van de werknemer vereist. Deel van ons werk is werk voor hoogopgeleiden geworden.” Zo is ook zoon Frank academisch geschoold. Een noodzaak om de toekomst van het bedrijf zeker te stellen.

Als het gaat om de belangrijkste les die hij van dit alles heeft geleerd, komt Henk weer terug op Darwin: “Het zijn niet de sterkste of slimste die overleven, maar diegene die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving.”

Project specificaties

Machinepark.Produceert enkelstuks tegen de kosten van serieproductie (one-piece-flow): Machinepark.Produceert enkelstuks tegen de kosten van serieproductie (one-piece-flow).
Automatisering: Zorg voor voldoende kennis bij het personeel.

Meer inspirerende projecten

thumbnail

Aebi Schmidt: Denken in klantoplossingen in plaats van in producten

Data & digitalisering

Aebi Schmidt ontwikkelt en produceert met de nieuwste technologieën machines en voertuigen voor gladheidsbestrijding, straatreiniging en park-/tuintechniek. Daarnaast geeft Aebi Schmidt advies en begeleiding voor de bedrijfsvoering van de gladheidsbestrijding en straatreiniging.

thumbnail

Van Raam Rijwielen

Automatisering

Van Raam produceert al haar fietsen in eigen huis, waarbij gebruikt wordt gemaakt van de beste kwaliteitsproducten. Met goed opgeleid personeel, continu innoveren, een moderne productielijn en marktonderzoek maakt Van Raam fietsen die aansluiten bij de behoefte van de eindgebruiker. Dankzij onder meer de samenwerking met TU Delft en de participatie in Innovar komt Van Raam tot een modern design en technisch hoogstaande fietsen.

thumbnail

247TailorSteel: Snel, flexibel en effectief

Big Data en AI

247TailorSteel levert lasergesneden plaat- en buismateriaal op maat. De klanten maken gebruik van het 247TailorSteel-portaal, Sophia, om zo op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen te bestellen.

thumbnail

GS Metaal: Dankzij Smart Industry productiever

Data & digitalisering

GS Metaal BV is een innovatieve toeleverancier op het gebied van plaatbewerking, licht constructiewerk en machinebouw. Het bedrijf is actief in diverse marktsegmenten zoals voedingsindustrie, solar industrie en algemene industrie.

thumbnail

Veros Metaalwerken: Samenwerken biedt meer

Data & digitalisering

Veros is een dynamisch familiebedrijf met veel ervaring in de toelevering van industriële onderdelen geproduceerd door middel van verspanende bewerkingen. Het bedrijf produceert voornamelijk machineonderdelen (enkelstuks en kleine tot middelgrote series) voor diverse branches.