Metaltop: Samen kunnen we de kwaliteit verbeteren

Redactie Smart Industry
Smart Industry

Metaltop is gespecialiseerd in het thermisch spuiten en aanbrengen van keramisch materiaal op ander materiaal om het slijtvast en corrosiebestendig te maken. Het bedrijf repareert beschadigde oppervlakken, brengt coatings aan op bestaande onderdelen en produceert volledig nieuw gecoate onderdelen.

Metaltop is ontstaan op 1 juni 2017 toen Metalas en Aludra hun krachten bundelden. Aludra had een leidende positie bij de gespecialiseerde bedrijfstak oppervlaktebehandelingstechniek van machineonderdelen. Daarnaast stond het bedrijf bekend om zijn uitgebreide dienstenpakket: van onderzoek & ontwikkeling van coatingapplicaties, het aanbrengen van coatings via thermische spuittechnieken en specifieke advisering.

Metalas was specialist in het aanbrengen van slijt- en corrosievaste lagen op nieuwe en gebruikte machineonderdelen door middel van thermisch spuiten en oplassen.

Als je over de productievloer bij Metaltop loopt, zie je draai- en freesbanken. Overal liggen onderdelen, variërend van enkele centimeters tot zuigerstangen van zo’n 15 meter lang. Poederdeeltjes die smelten in de vlam van het spuitpistool treffen het werkstuk en slaan plat als kleine pannenkoeken. Vele elkaar overlappende pannenkoeken tezamen vormen uiteindelijk de beschermende deklaag. Medewerkers zijn bezig met het afplakken en spuiten van coating, ruwe oppervlaktes worden gladgeslepen en grote bonken staal worden bewerkt tot glanzende en slijtvaste onderdelen in de bijzonderste vormen.

Inzet van robots

Het aanbrengen van de coatings is een smerig, gevaarlijk, intensief en precies klusje. Eric Vergeldt van Metaltop: “Omdat we de medewerkers liever niet blootstellen aan de hoeveelheden licht en stof die daarbij vrijkomen, gebruiken we bij Metaltop sinds 2010 zoveel mogelijk robots. Die robots moeten echter wel door mensen geprogrammeerd worden en daar zit nu precies onze uitdaging. De meeste onderdelen zijn rond en recht. Als je die draait, zijn ze met een eenvoudige programmering door een robot te bespuiten. Maar sommige onderdelen zoals de goten van de glasfabriek, hebben een zeer bewerkelijke vorm met allerlei uitstulpingen en ongelijke zijdes. Het programmeren voor dat soort onderdelen moet handmatig van punt naar punt en dat kost veel tijd. Omdat we vaak werken met kleine oplages of zelfs enkelstuks, is het niet rendabel.”

Vergeldt raakte in gesprek met Fieldlab RoboHouse en RAMLAB. Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren rondom een bepaald thema. RoboHouse uit Delft is gespecialiseerd in cognitive robotics en RAMLAB uit Rotterdam in on-demand 3D-metaalprinten.

RoboHouse weet dat het de wens is van meerdere bedrijven om methodes te ontwikkelen voor robots die dan via een pad om het product heen draaien om zelf het (beschadigde) oppervlak te kunnen berekenen waardoor er minder programmeerwerk nodig is. Een oplossing blijkt momenteel nog te ver weg en de ontwikkeling te groot en te risicovol voor RoboHouse en Metaltop om nu samen op te pakken.

Bij RAMLAB vond Eric inspiratie uit de software voor lastechnieken om te 3D-printen. Voor ieder uniek ontwerp moeten daarvoor ook robots worden geprogrammeerd. In het ultieme geval zijn robots intelligent en maken ze zelf een analyse, genereren ze een programma en voeren ze dat vervolgens uit. Dit zou heel interessant zijn voor Vergeldt om in te zetten bij reparatiewerkzaamheden. Na een gesprek bij RAMLAB bleek dat hun software nog te bewerkelijk is om in te zetten. Maar de parallel tussen 2D spuiten en 3D-printing software is nu wel bekend bij Vergeldt.

Project specificaties

Krijg advies: Ga in gesprek met de expert
Inzicht: Bundel krachten in jouw netwerk

Meer inspirerende projecten

thumbnail

De digitale oplossingen van Frankenhuyzen

Smart Industry

In deze video vertelt Frankenhuyzen hoe zij gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden van Smart Industry Hub Zuid-west (SMITZH)

thumbnail

Valk Welding: Flexibele inzet lasrobots neemt alleen maar toe

Data & digitalisering

Familiebedrijf Valk Welding levert automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, specialautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn. Voor lasrobotintegrators is Smart Industry een uitdaging. Valk Welding nam een voortrekkersrol en maakte het voor een aantal fabrikanten mogelijk om klantspecifieke producten op een seriematige manier te produceren. Rode draad hierbij was de verkorting van de vertaalslag van data naar robotprogramma’s. Met nieuwe softwaretools en VR-technologie wil Valk Welding nu het MKB meetrekken in de nieuwe ontwikkelingen.

thumbnail

Valk Welding: Flexibele inzet lasrobots neemt alleen maar toe

Smart Industry

Familiebedrijf Valk Welding levert automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, specialautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn.

thumbnail

10XL in Corona Rebuildprogram

Smart Industry

In deze korte video vertelt 10XL hoe zij gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die Smart Industry Hub Zuid-west (SMITZH) biedt.

thumbnail

DoBots: Technologie scheelt tijd en geld

Automatisering

DoBots is gespecialiseerd in software vanuit het perspectief van robotica en past dit toe op Smart Building en SmartRobots. DoBots voegt intelligentie toe aan de machine zodat deze zijn taken volledig autonoom kan uitvoeren zonder menselijk tussenkomst. De machines kunnen met elkaar samenwerken, evenals met andere apparaten (zoals koelkasten) en met mensen. Met andere woorden, ze werken synergetisch met hun omgeving.

thumbnail

TBP Electronics: voorwaarde Smart Industry is dat alles transparant wordt

Automatisering

TBP Electronics is een kwaliteitsonderneming op het gebied van electronics manufacturing services (EMS). Met the business of perfection (TBP) biedt het bedrijf zijn opdrachtgevers volledig geïntegreerde services aan op het gebied van printed circuit board assemblies (pcba’s). Deze hoogwaardige producten worden ingezet voor veelzijdige elektronische toepassingen in vele sectoren.

thumbnail

House of Blue Jeans: Gemak groot pluspunt van tech

Data & digitalisering

In het pashokje allerlei combinaties zien die bij het kledingstuk horen dat je aan het passen bent. Via een app op je smartphone aan een medewerker vragen een ander kledingstuk of maat te brengen en je aankoop meteen betalen. In euro’s of DigitByte. En je kleren kun je thuis laten bezorgen. Welkom in het House of Blue Jeans in Zoetermeer.

thumbnail

GeoPhy: Dankzij tech vastgoed efficiënter, transparanter en beter waarderen

Smart Industry

GeoPhy is leverancier van vastgoeddata (Data & Analitics) en waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed en woningen. Opgericht in 2014 door Teun van den Dries (ceo) en Sander Mulders (cto), twee oud-studiegenoten van de TU Delft, vergaart het bedrijf data over maar liefst 250 miljoen gebouwen in 52 landen voor 200 verschillende klanten