Rolan Robotics: Smart Industry is productie optimaal krijgen
Rolan Robotics is gespecialiseerd in robotsystemen voor industriële toepassingen. Met meer dan 900 geleverde robotsystemen, zoals lasrobots en handlingrobots in de metaalsector maar ook de ‘food’- en de ‘non-food’-industrie is Rolan Robotics één van de grootste spelers in de Benelux.
Het leveringsprogramma bestaat uit lasrobots van OTC en Kobelco en handlingrobots van OTC, Stäubli, Fanuc en Kuka. Deze maken vaak deel uit van een veel grotere productielijn, welke in zijn geheel door Rolan Robotics wordt ontworpen en geïnstalleerd. Het bedrijf biedt zowel nieuwe als gebruikte robotsystemen aan.
Algemeen directeur van Rolan Robotics, Hans Stam, zit nu bijna 32 jaar ‘in het robotvak’. Hij heeft volgens eigen zeggen alle facetten meegemaakt: van het in elkaar sleutelen van een machine, de service ervan en de verkoop. “Het bedrijf waar ik toen werkte stapte in de wereld van robots. Ik zag die robot en wist: hier ligt mijn toekomst. Dit is het.” Hij begon met robots van OTC. Toen nog simpele lasrobots, 5-assig met kettingen. Toen, ruim dertig jaar geleden, werden slechts zes lasrobots per jaar verkocht. Niet verrassend. De eerste lasrobots kostten 350.000 gulden (bijna 160.000 euro).
Optimale productie
Smart Industry is voor Stam dagelijkse praktijk. “We doen niets anders. Voor ons is Smart Industry het samenvoegen van alle technologie die je kan gebruiken om de productie optimaal te krijgen. Hierbij kan het productieproces zich dynamisch aanpassen aan wisselingen op een ‘smart’ manier door eerder gebruik te maken van informatie in de keten dan andere partijen. In de keten waarbinnen je dat doet, moet je een centrale besturing hebben. Daar gebeurt het.”
Juist bij de handling-robots die Rolan Robotics de laatste jaren veel inzet, merkt Stam de inzet van ‘Industrie 4.0’. “Binnen een productiestraat gaat het er niet om dat een robot een mens vervangt. Het gaat erom dat het hele proces anders wordt ingericht. We kijken naar de volledige keten. Onze klanten weten namelijk heel veel van hun producten, maar de belangrijke details van het productieproces, om goed te kunnen automatiseren, hebben ze vaak minder goed in beeld. Pas als je het productieproces doorgrondt kun je een robot efficiënt inzetten. We zien vaak dat de insteek is dat er een man staat die moet worden vervangen door een robot. Dat moet niet het uitgangspunt zijn. We willen weten: hoe groot zijn de series, hoe zit het met de planning en de logistiek, welke machines staan er in de keten en hoe presteren die? En zo zijn er nog veel meer details. Dat is meer dan een robot die in een koffiepauze doorwerkt. We bemoeien ons van A tot Z met een lijn.”
Keten
Installaties worden complexer en de overall-besturing maakt Rolan Robotics zelf. De HMI (mens-machine-interactie) moet gebruikersvriendelijk zijn aan de buitenkant maar dit vraagt vaak veel kennis en kunde van de Rolan programmeurs. De HMI is immers daar waar de operator de interactie heeft met de installatie.
Wordt in het voortraject niet een goede analyse van het gehele proces gemaakt, dan is het moeilijk om uiteindelijk aan de verwachting van de klant te voldoen. Sterker, volgens Stam komt hij geregeld trajecten tegen waarbij de klant zelf een specificatie opstelt zonder over voldoende kennis te bezitten van automatisering of robotisering. Stam noemt dat aanbiedingen die alleen op prijs gestuurd zijn. “Ik betwijfel of ze op die manier ook de beste oplossing vinden. Ik denk dat het beter is om in een vroeg stadium bij een vernieuwing van je proces specialisten op het gebied van Smart Industry in te schakelen. Doe je dat niet, dan laat je vaak juist geld liggen. Bij de meeste partijen denkt men aan een nieuw product en komt de productie er achteraan. Dat vind ik jammer.”
Ook bij de aanbieders ziet hij partijen die niet vanuit de klant denken. “We hebben regelmatig een machinebouwer als concurrent”, analyseert Stam. “Die kijkt naar individuele machines en een robot komt ertussen om een mens te vervangen. Maar die persoon aan de lijn hoeft helemaal niet de bottle-neck te zijn. Wij analyseren de keten: van het begin van de lijn tot het eind. Wat moet er uiteindelijk aan het einde van een lijn uitkomen? Wat wordt het eindproduct? En dan pas lukt het om robots zo efficiënt mogelijk in te zetten. Een robot kan immers veel meer dan alleen in- en uitnemen van bijvoorbeeld een CNC-machine.”
Project specificaties
IT: | Maak gebruik van kennis en kunde van programmeurs |
Software: | laagdrempelig en gebruiksvriendelijk |
Krijg inzicht: | Procesanalyse |
Gebruik bestaande expertise: | Advies van specialisten (Smart Industry) |