Snapdaq vertaalt analoge signalen naar digitale inzichten

Smart Industry Hub Zuid
Smart Industry

Veel test-engineers in de maakindustrie werken nog met grote, dure, gedateerde analoge testopstellingen. Deze oudere testopstellingen zijn niet draagbaar en missen een functionaliteit om analoge signalen direct om te kunnen zetten naar digitale gegevens. Vaak kunnen ze ook niet eenvoudig aangesloten worden op moderne digitale sensoren. Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van verbonden en intelligente digitale systemen is er ook een nieuwe behoefte ontstaan ​​om sneller te kunnen testen. En om prestaties beter te kunnen volgen voor preventief onderhoud.

Snapdaq uit Eindhoven heeft onlangs een nieuwe serie X-1 productfamilie van industriële meetoplossingen gelanceerd waarmee test-ingenieurs veel meer test- en meetmogelijkheden krijgen. Met de nieuwe apparaten kunnen analoge signalen eenvoudig vertaald worden naar digitale inzichten. De nieuwe industriële meetoplossingen kunnen in een breed scala aan toepassingen worden ingezet. Variërend van R&D voortgang en kwaliteitstesten tot onderhoudsdiagnostiek.  

Engin Altındaş, CEO van Snapdaq: “Snapdaq is gevestigd in de nieuwe Alpha Hub aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het team streeft er naar om het werk van test-ingenieurs in de maakindustrie gemakkelijker te maken. Onze producten bieden een one-stop-shop oplossing voor meet- en datagedreven oplossingen. Via een eenvoudige plug-and-play oplossing kan elk type sensor op een Snapdaq-eenheid worden aangesloten. Vervolgens kunnen de vastgelegde (analoge) gegevens worden gedigitaliseerd en via een draadloos netwerk naar een edge-gateway worden gestuurd voor verdere analyse. De Snapdaq units opereren zelfstandig in een (wireless) mesh network en de setup kan eenvoudig worden uitgebreid met de komst van nieuwe machines en sensoren.”  

Engin.jpeg

Wat is er gedaan?

Engin Altındaş, CEO van Snapdaq: “In 2021 waren we op zoek naar innovatiesubsidies waarmee we ons nieuwe idee konden realiseren. We wilden een nieuw draadloos meetapparaat met laag vermogen ontwerpen, dat op verschillende sensoren, machines en systemen aangesloten kan worden. Deze moest aan 3 criteria voldoen voor test-engineers: Eenvoud, Connectiviteit en Betrouwbaarheid. Er is geen set-up en geen programmering. Onze apparaten zijn vooraf geconfigureerd voor de behoeften van de klant. Met de nieuwe connectiviteit mogelijkheden kunnen data-inzichten worden beheerd met een mobiele applicatie en ook worden gedeeld met collega's en supervisors. Een van onze zakenpartners hielp ons met het doornemen, vertalen en invullen van de benodigde innovatie voucher gegevens. De Nederlandse taal was iets te ingewikkeld voor ons. Gelukkig hoefden we niet veel informatie te verstrekken.

We waren erg positief verrast door de flexibele voorwaarden en de snelheid waarmee onze voucheraanvraag werd geaccepteerd. Voordat we besloten hadden om de Smart Industry Hub Zuid aanvraag in te sturen, hadden we ook gekeken naar andere, uitgebreidere voucher regelingen. Deze waren ongeschikt voor ons omdat ze veel complexere aanvraagprocedures hadden. Deze pasten ook niet in onze tijdlijn om binnen een bepaalde periode snel resultaten te kunnen behalen. Aansluitend hadden we een aantal gesprekken met Brainport Development en BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) en kort daarna kwamen we al in contact met onze Electronics Hardware design specialist. 

Ons doel was om het nieuwe elektronica-ontwerp en -productie aan te pakken om vervolgens een ​​prototype te maken en dit te testen met onze applicaties. Met behulp van de innovatievoucher van Smart Industry Hub Zuid konden we het voorstel van de electronic hardware design specialist ondersteunen en hebben we besloten om hem in te huren. We hadden zijn expertise niet in ons team. Dat bleek cruciaal te zijn voor de ontwikkeling van onze nieuwe producten. Het ontwerpproces bestond uit het schrijven van vereisten, het ontwerpen van het nieuwe elektronische diagram en de PCB-lay-out. Ook moesten er nieuwe software- en hardwaretests worden gemaakt. De innovatievoucher hielp hierbij in een kwart van het proces met de technische eisen en het prototype ontwerp. Het hele proces van de voucheraanvraag tot de toekenning door Smart Industry Hub Zuid verliep vlot, zonder drempels.”

SnapDaq_Demo_Foto01.jpg

Wat heeft het opgeleverd?

Engin Altındaş, CEO van Snapdaq: “Met de innovatievoucher van Smart Industry Hub South hebben we bij de projectstart enkele specifieke technische ontwerponderdelen kunnen verkennen en nieuwe expertise kunnen inhuren voor de ontwikkeling van de nieuwe basis van onze nieuwe serie producten. Daarna hebben we een nieuw prototype gemaakt. We zijn nu bezig om field-tests uit te voeren met verschillende business cases. De eerste resultaten zijn erg goed. De voucher-aanvraag was een een hele goede beslissing voor ons. Het heeft ons enorm geholpen om R&D- en productietijd te besparen. Zo konden we ons concentreren op de technische uitdagingen en het juiste precisieontwerp voor het nieuwe prototype. Na de afronding hebben we een compact eindrapport geschreven en deze naar Smart Industry Hub Zuid teruggestuurd met nieuwe foto's van het prototype. Ik adviseer andere tech-startups en ondernemers om deze innovatie-voucher ook aan te vragen. Het helpt echt om de eerste fase van het project te versnellen.“

SnapDaq_Demo_Foto02.jpg

Welke stap ga jij zetten?

Engin Altındaş, CEO van Snapdaq: “Met de gerealiseerde nieuwe technische- en designaanpassingen is de productfamilie aanzienlijk verbeterd. De komende periode gaan we een aantal extra ideeën voor het dashboard en onze digitale diensten realiseren. We komen graag in gesprek met bedrijven in de maakindustrie die interesse hebben om een nieuwe portable, digitale test-omgeving te proberen naast de bestaande analoge systemen.”

SnapDaq_Demo_Foto03-Dashboard.jpg

Over Smart Industry Hub Zuid

Smart Industry Hub Zuid is hét centrale aanspreekpunt voor alle ondernemers in de maakindustrie in Brabant, Zeeland en Limburg. Werk jij voor een maakbedrijf of technologische toeleverancier? Dan komen we graag met je in contact. Met de slimme inzet van nieuwe technologieën als robots, 3d-printen, Augmented/Virtual Reality, sensoren, data/digitalisering en artificial intelligence kun je veel sneller, goedkoper, duurzamer, efficiënter produceren én onderhoud plegen. Via onze Fieldlabs en het Data Value Center - Smart Industry kun je dit zelf al ervaren. We inspireren, verbinden en helpen om de praktische toepassing van smart industry technologieën en oplossingen voor jou te bevorderen. Onze experts helpen je graag verder met innovatie-advies, scans/tools, voucher-regelingen, opleidingsmogelijkheden en de ontwikkeling van nieuwe (datagedreven) diensten en duurzame verdienmodellen om de concurrentiepositie van jouw maakbedrijf te versterken. Voor meer informatie, kijk op smartindustry.nl/hubs/zuid - of email naar: hubzuid@smartindustry.nl

Contactpersoon

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Gerard Blom
Programma Manager Hub Zuid en Data Value Center - Smart Industry (DVC-SI)
gblom@bom.nl

Meer inspirerende projecten

thumbnail

Marvo Technologies' deelname aan het Data Readiness Program

Data & digitalisering

We spraken met Ronald van Uffelen, managing director van Marvo Technologies over zijn deelname aan het Data Readiness Program.

thumbnail

Marktverkenning naar SCSN providers van geautomatiseerd berichtenverkeer

Automatisering

Beter inzicht in de bereikbaarheid voor MKB maakbedrijven met de marktverkenning van het Smart Connected Supplier Network (SCSN)

thumbnail

IHI Hauzer Techno Coating: Het scheelt geld als een monteur niet helemaal naar Japan hoeft

Big Data en AI

Het bedrijf IHI Hauzer Techno Coating is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van coatingmachines. De 52-jarige Rik Smabers (COO) is verantwoordelijk voor de operations: ‘Wij ontwikkelen en verkopen gemiddeld zo’n 25 machines per jaar. Een machine kost tussen de 500.000 euro en 4 miljoen euro per stuk.’

thumbnail

FromaTech Ingredients

Cybersecurity en IT risico's

Cyberrisico's beperken door deelname aan het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport

thumbnail

De Cromvoirtse: Tijd en geld besparen dankzij Smart Industry

Flexibele processen

Batchgrootte 1 en maatwerk op grote schaal. Het zijn zeer uitdagende trends voor maakbedrijven en hun toeleveranciers. Ze moeten steeds kleinere series produceren zonder dat de kostprijs mag oplopen. Binnen het fieldlab ‘Flexible manufacturing’ werken meer dan twintig partijen aan verschillende oplossingen.

thumbnail

Cleanroom Connect: verduurzamen van transport tussen cleanrooms

Nieuwe materialen

Faes wil hightech producenten verlossen van duizenden kilo’s plastic die in de kliko verdwijnen.

thumbnail

AddCat: 3D metaal printen en effectieve luchtzuiveringstechniek

Nieuwe materialen

Mogelijkheden onderzoeken, optimaliseren én schaalvergroting met lagere productiekosten

thumbnail

Van den Borne Aardappelen: Meetbaar maken wat je aan het doen bent

Big Data en AI

Jacob van den Borne van Van den Borne aardappelen past precisielandbouw toe. Precisielandbouw is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen dankzij het gebruik van Big Data en the Internet of Things.

thumbnail

CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

Circulair ondernemen

In het CESI Supply project wordt gekeken hoe metaal – en elektronische toeleveranciers (in keten van apparatenbouw, machinebouw en hightechindustrie) kunnen worden betrokken bij de circulaire transitie in de maakindustrie.

thumbnail

Bregil: Smart door slim werken

Smart Industry

Bregil is een One Stop Shop in metaalwerkproducten in metaal voor onder andere winkelinrichtingen, displays, meubelen en machinebouw. Wat zij smart doen is slim werken en dat niet perse door innovatieve machines (ook al hebben ze deze wel in huis). Vooral mensen erbij te betrekken en slimme manier plannen

thumbnail

Aanbeveling circulariteit in de procesindustrie

Circulair ondernemen

Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten en aanbeveling voor bedrijven in de proces-, voedsel- en maakindustrie voor de wijze waarop een Circulair Product Paspoort (CPP) geïmplementeerd kan worden.

thumbnail

Cool Industries, Pathema en Ericsson: Slim beheer van koeltorens en waterbehandelingsinstallaties

Industrial IoT

Cool Industries ontwikkelt de meest duurzame en energie-efficiënte koeltorens en verdampingscondensors. Het bedrijf richt zich op de complete levenscyclus van zijn installaties, van ontwikkeling tot plaatsingen en van onderhoud tot vervanging.

thumbnail

CNC-Consult & Automation: Kies voor slimme oplossingen

Big Data en AI

CNC-Consult is gespecialiseerd in servicegerichte verkoop van CAD-software, CAM-software, CAI-software, gereedschap-beheer, PDM (Productie Data Management), Planning en MES. Innovatieve producten die worden gecombineerd met praktijkgerichte ondersteuning van ervaren consultants.