Valk Welding: Flexibele inzet lasrobots neemt alleen maar toe
Familiebedrijf Valk Welding levert automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, specialautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn. Voor lasrobotintegrators is Smart Industry een uitdaging. Valk Welding nam een voortrekkersrol en maakte het voor een aantal fabrikanten mogelijk om klantspecifieke producten op een seriematige manier te produceren. Rode draad hierbij was de verkorting van de vertaalslag van data naar robotprogramma’s. Met nieuwe softwaretools en VR-technologie wil Valk Welding nu het MKB meetrekken in de nieuwe ontwikkelingen.
Massaproductie met seriegrootte
Zowel beddenfabrikant Auping, trapliftenfabrikant Thyssen Krupp Encasa, opleggerfabrikant System Trailers, als Stork Marel, fabrikant van kippenslachtmachines, Centrum Paele, fabrikant van funderingspalen en Profielnorm, fabrikant van entresolvloeren, maken eigen producten, waarbij sprake is van een groot aantal varianten. Ieder product verschilt in afmeting, waarbij voor elk stuk tot voorheen de programma’s handmatig moesten worden aangepast.
Vanuit een parametrisch model kon dat proces worden verkort, omdat de operator alleen type, afmeting en aantallen hoefde in te voeren en de software het programma voor de lasrobot genereerde. “Koppeling van data biedt mogelijkheden om het programmeertraject te automatiseren, legt Adriaan Broere, directeur van Valk Welding uit. “Door de data uit 3D CAD direct aan onze ontwerp- en programmeersoftware DTPS te koppelen, hoeft een operator die niet meer handmatig in te voeren. Bij de genoemde bedrijven worden de programma’s voor de lasrobot nu volledig automatisch gegenereerd, wat massaproductie met seriegrootte één op de lasrobot mogelijk heeft gemaakt.”
Eenvoudiger programmeren
Terwijl door automatisering het aantal mensen op de werkvloer afneemt, neemt de druk op de werkvoorbereiding toe. Ook de meeste lasrobots worden tijdens de werkvoorbereiding geprogrammeerd, waarbij Panasonic DTPS één van de meest gebruikte softwaretools is. Broere: “Offline programmeren is vooral voor complexe producten de ultieme tool, omdat lasrobots buiten de productie om kunnen worden geprogrammeerd. Conform de wens om de efficiency verder te verhogen, verlangen MKB-bedrijven dat het traject van offline programmeren kan worden verkort. We hebben daarom de Quick Programming Tools (QPT) ontwikkeld, waarmee we het programmeren met behulp van macro’s eenvoudiger hebben gemaakt. De software moet geen black box zijn, maar toegankelijk zijn voor iedereen en ook zonder hulp van onze software-specialisten met slimme macro’s kunnen worden versneld.”
Inzet VR-technologie
Inzet van Virtual Reality (VR) technologie biedt de mogelijkheid om in een virtuele omgeving de programmering van een lasrobot in 3D na te bootsen. Lassers met weinig programmeerervaring kunnen daarmee op een makkelijke manier aangeven vanaf welke positie en in welke stand de robot een werkstuk moet lassen. “Vakmensen met veel laskennis en ervaring hebben soms moeite om achter het beeldscherm in 3D te moeten denken en houden toch liever een lastoorts vast. Met de VR-bril verplaatst de lasser zich nu in een virtuele omgeving, waarbij deze met een handheld, in de vorm van een lastoorts, de laspunten in een fysiek werkstuk aanklikt”, legt Broere uit.
Met behulp van camera’s worden zowel de lasposities als de stand van de toorts vastgelegd en omgezet in een programma voor de lasrobot. “Dat werkt sneller dan online met een teach pendant en offline van achter je beeldscherm. En het is eenvoudiger voor een operator met beperkte programmeerkennis. Tijdens de vakbeurs ‘Schweissen und Schneiden’ gaan we bezoekers daarmee kennis laten maken.”
Fieldlabs
Ook door actieve deelname aan Fieldlabs stelt Valk Welding haar kennis op het gebied van lasrobotisering beschikbaar, om nieuwe technologieën voor MKB-bedrijven toegankelijk te maken. Fieldlabs zijn bedoeld als aanjager van Smart Industry. Met het Fieldlab Additive Manufacturing, dat in het RAMLAB (Rotterdam Additive Manufactoring Laboratorium) is opgezet, worden Valk Welding lasrobots ingezet om het 3D-metaalprinten (Wire Arc Additive Manufacturing) van grotere onderdelen met behulp van lasrobots verder te ontwikkelen.
Lasrobots kunnen één tot meerdere kilo’s materiaal per uur oplassen, waarmee volumineuze onderdelen tegen lagere kosten en in kortere tijd kunnen worden geproduceerd dan met bestaande technieken. ’s Werelds eerste gecertificeerde en 3D-geprinte schroef voor een sleepboot van Damen Shipyards, wordt binnenkort in de praktijk getest. Een dergelijk onderdeel zou normaal vanuit een gietstuk worden verspaand en gefinisht. Alleen al de levering van het gietdeel zou weken tot enkele maanden kosten. Het proces van oplassen en nafrezen is vele malen korter. Diverse MKB-bedrijven hebben zich sinds de start van het Fieldlab met proefwerkstukken bij het RAMLAB gemeld.
Project specificaties
Technologie: | Inzet van Virtual Reality (VR) |
Waarden: | Transparantie |
Personeel: | Actieve deelname aan fieldlabs: delen van kennis |
: |