Valk Welding: Flexibele inzet lasrobots neemt alleen maar toe

Redactie Smart Industry
Smart Industry

Familiebedrijf Valk Welding levert automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, specialautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn. Voor lasrobotintegrators is Smart Industry een uitdaging. Valk Welding nam een voortrekkersrol en maakte het voor een aantal fabrikanten mogelijk om klantspecifieke producten op een seriematige manier te produceren. Rode draad hierbij was de verkorting van de vertaalslag van data naar robotprogramma’s. Met nieuwe softwaretools en VR-technologie wil Valk Welding nu het MKB meetrekken in de nieuwe ontwikkelingen.

Massaproductie met seriegrootte

Zowel beddenfabrikant Auping, trapliftenfabrikant Thyssen Krupp Encasa, opleggerfabrikant System Trailers, als Stork Marel, fabrikant van kippenslachtmachines, Centrum Paele, fabrikant van funderingspalen en Profielnorm, fabrikant van entresolvloeren, maken eigen producten, waarbij sprake is van een groot aantal varianten. Ieder product verschilt in afmeting, waarbij voor elk stuk tot voorheen de programma’s handmatig moesten worden aangepast.

Vanuit een parametrisch model kon dat proces worden verkort, omdat de operator alleen type, afmeting en aantallen hoefde in te voeren en de software het programma voor de lasrobot genereerde. “Koppeling van data biedt mogelijkheden om het programmeertraject te automatiseren, legt Adriaan Broere, directeur van Valk Welding uit. “Door de data uit 3D CAD direct aan onze ontwerp- en programmeersoftware DTPS te koppelen, hoeft een operator die niet meer handmatig in te voeren. Bij de genoemde bedrijven worden de programma’s voor de lasrobot nu volledig automatisch gegenereerd, wat massaproductie met seriegrootte één op de lasrobot mogelijk heeft gemaakt.”

Eenvoudiger programmeren

Terwijl door automatisering het aantal mensen op de werkvloer afneemt, neemt de druk op de werkvoorbereiding toe. Ook de meeste lasrobots worden tijdens de werkvoorbereiding geprogrammeerd, waarbij Panasonic DTPS één van de meest gebruikte softwaretools is. Broere: “Offline programmeren is vooral voor complexe producten de ultieme tool, omdat lasrobots buiten de productie om kunnen worden geprogrammeerd. Conform de wens om de efficiency verder te verhogen, verlangen MKB-bedrijven dat het traject van offline programmeren kan worden verkort. We hebben daarom de Quick Programming Tools (QPT) ontwikkeld, waarmee we het programmeren met behulp van macro’s eenvoudiger hebben gemaakt. De software moet geen black box zijn, maar toegankelijk zijn voor iedereen en ook zonder hulp van onze software-specialisten met slimme macro’s kunnen worden versneld.”

Inzet VR-technologie

Inzet van Virtual Reality (VR) technologie biedt de mogelijkheid om in een virtuele omgeving de programmering van een lasrobot in 3D na te bootsen. Lassers met weinig programmeerervaring kunnen daarmee op een makkelijke manier aangeven vanaf welke positie en in welke stand de robot een werkstuk moet lassen. “Vakmensen met veel laskennis en ervaring hebben soms moeite om achter het beeldscherm in 3D te moeten denken en houden toch liever een lastoorts vast. Met de VR-bril verplaatst de lasser zich nu in een virtuele omgeving, waarbij deze met een handheld, in de vorm van een lastoorts, de laspunten in een fysiek werkstuk aanklikt”, legt Broere uit.

Met behulp van camera’s worden zowel de lasposities als de stand van de toorts vastgelegd en omgezet in een programma voor de lasrobot. “Dat werkt sneller dan online met een teach pendant en offline van achter je beeldscherm. En het is eenvoudiger voor een operator met beperkte programmeerkennis. Tijdens de vakbeurs ‘Schweissen und Schneiden’ gaan we bezoekers daarmee kennis laten maken.”

Fieldlabs

Ook door actieve deelname aan Fieldlabs stelt Valk Welding haar kennis op het gebied van lasrobotisering beschikbaar, om nieuwe technologieën voor MKB-bedrijven toegankelijk te maken. Fieldlabs zijn bedoeld als aanjager van Smart Industry. Met het Fieldlab Additive Manufacturing, dat in het RAMLAB (Rotterdam Additive Manufactoring Laboratorium) is opgezet, worden Valk Welding lasrobots ingezet om het 3D-metaalprinten (Wire Arc Additive Manufacturing) van grotere onderdelen met behulp van lasrobots verder te ontwikkelen.

Lasrobots kunnen één tot meerdere kilo’s materiaal per uur oplassen, waarmee volumineuze onderdelen tegen lagere kosten en in kortere tijd kunnen worden geproduceerd dan met bestaande technieken. ’s Werelds eerste gecertificeerde en 3D-geprinte schroef voor een sleepboot van Damen Shipyards, wordt binnenkort in de praktijk getest. Een dergelijk onderdeel zou normaal vanuit een gietstuk worden verspaand en gefinisht. Alleen al de levering van het gietdeel zou weken tot enkele maanden kosten. Het proces van oplassen en nafrezen is vele malen korter. Diverse MKB-bedrijven hebben zich sinds de start van het Fieldlab met proefwerkstukken bij het RAMLAB gemeld.

Project specificaties

Technologie: Inzet van Virtual Reality (VR)
Waarden: Transparantie
Personeel: Actieve deelname aan fieldlabs: delen van kennis
:

Meer inspirerende projecten

thumbnail

De digitale oplossingen van Frankenhuyzen

Smart Industry

In deze video vertelt Frankenhuyzen hoe zij gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden van Smart Industry Hub Zuid-west (SMITZH)

thumbnail

Metaltop: Samen kunnen we de kwaliteit verbeteren

Smart Industry

Metaltop is gespecialiseerd in het thermisch spuiten en aanbrengen van keramisch materiaal op ander materiaal om het slijtvast en corrosiebestendig te maken. Het bedrijf repareert beschadigde oppervlakken, brengt coatings aan op bestaande onderdelen en produceert volledig nieuw gecoate onderdelen.

thumbnail

Valk Welding: Flexibele inzet lasrobots neemt alleen maar toe

Smart Industry

Familiebedrijf Valk Welding levert automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, specialautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn.

thumbnail

10XL in Corona Rebuildprogram

Smart Industry

In deze korte video vertelt 10XL hoe zij gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die Smart Industry Hub Zuid-west (SMITZH) biedt.

thumbnail

DoBots: Technologie scheelt tijd en geld

Automatisering

DoBots is gespecialiseerd in software vanuit het perspectief van robotica en past dit toe op Smart Building en SmartRobots. DoBots voegt intelligentie toe aan de machine zodat deze zijn taken volledig autonoom kan uitvoeren zonder menselijk tussenkomst. De machines kunnen met elkaar samenwerken, evenals met andere apparaten (zoals koelkasten) en met mensen. Met andere woorden, ze werken synergetisch met hun omgeving.

thumbnail

TBP Electronics: voorwaarde Smart Industry is dat alles transparant wordt

Automatisering

TBP Electronics is een kwaliteitsonderneming op het gebied van electronics manufacturing services (EMS). Met the business of perfection (TBP) biedt het bedrijf zijn opdrachtgevers volledig geïntegreerde services aan op het gebied van printed circuit board assemblies (pcba’s). Deze hoogwaardige producten worden ingezet voor veelzijdige elektronische toepassingen in vele sectoren.

thumbnail

House of Blue Jeans: Gemak groot pluspunt van tech

Data & digitalisering

In het pashokje allerlei combinaties zien die bij het kledingstuk horen dat je aan het passen bent. Via een app op je smartphone aan een medewerker vragen een ander kledingstuk of maat te brengen en je aankoop meteen betalen. In euro’s of DigitByte. En je kleren kun je thuis laten bezorgen. Welkom in het House of Blue Jeans in Zoetermeer.

thumbnail

GeoPhy: Dankzij tech vastgoed efficiënter, transparanter en beter waarderen

Smart Industry

GeoPhy is leverancier van vastgoeddata (Data & Analitics) en waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed en woningen. Opgericht in 2014 door Teun van den Dries (ceo) en Sander Mulders (cto), twee oud-studiegenoten van de TU Delft, vergaart het bedrijf data over maar liefst 250 miljoen gebouwen in 52 landen voor 200 verschillende klanten