Van den Borne Aardappelen: Meetbaar maken wat je aan het doen bent

Redactie Smart Industry
Smart Industry

Jacob van den Borne van Van den Borne aardappelen past precisielandbouw toe. Precisielandbouw is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen dankzij het gebruik van Big Data en the Internet of Things.

“Door het gebruik van precisielandbouw kan er worden bespaard op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest en kan de plant precies worden gegeven wat zij nodig heeft. Hierdoor worden gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest, arbeid en grond beter en efficiënter benut”, legt aardappelteler Jacob van den Borne in bijgaande video uit.

Van den Borne verzamelt en analyseert via sensoren in zijn landbouwmachines en via drones allerhande data waarmee hij zijn teelt effectiever maakt. “Ik meet en analyseer wat ik aan het doen ben om het daarna te kunnen bijsturen. Door alles te meten weet je waar het beter kan.”

Hogere opbrengst

Van den Borne gebruikt daarvoor Big Data: alles wordt gemeten, om zo op het juiste moment, op de juiste tijd, de juiste teeltmaatregel te nemen. Dat is precisielandbouw. “Ik doe precies hetzelfde wat altijd al is gedaan. Alle boeren deden dit al. Mijn opa ook: hij schreef alles op in zijn agenda: hij noteerde op welke dag hij wat had geteeld en wat hij verder had gedaan. Aan het einde van de teelt keek hij met zijn agenda na wat had gewerkt en wat niet, waar hij een hogere opbrengst had gehaald.”

Van den Borne vertelt verder: “Mijn opa deed dat vroeger op een veel kleinere schaal. Hij had een halve hectare en kon zelf gaan kijken hoe zijn gewassen groeiden. Dat is nu niet meer mogelijk: de bedrijven anno nu zijn veel groter. De apparatuur vervangt mijn ogen en houdt alles voor me bij.”

Om te weten hoe goed zijn planten groeien, heeft hij op alle mogelijke machines sensoren geplaatst. “Deze verzamelen allerhande data die veel informatie geven. In het begin ben je veel tijd kwijt om alles uit te zoeken, maar zodra je je eigen formule hebt gevonden, kun je enorm veel tijd besparen.”

Project specificaties

Big Data en the Internet of Things: Op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen.
Precisielandbouw: De apparatuur houdt alles bij.

Meer inspirerende projecten

thumbnail

Marvo Technologies' deelname aan het Data Readiness Program

Data & digitalisering

We spraken met Ronald van Uffelen, managing director van Marvo Technologies over zijn deelname aan het Data Readiness Program.

thumbnail

Marktverkenning naar SCSN providers van geautomatiseerd berichtenverkeer

Automatisering

Beter inzicht in de bereikbaarheid voor MKB maakbedrijven met de marktverkenning van het Smart Connected Supplier Network (SCSN)

thumbnail

IHI Hauzer Techno Coating: Het scheelt geld als een monteur niet helemaal naar Japan hoeft

Big Data en AI

Het bedrijf IHI Hauzer Techno Coating is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van coatingmachines. De 52-jarige Rik Smabers (COO) is verantwoordelijk voor de operations: ‘Wij ontwikkelen en verkopen gemiddeld zo’n 25 machines per jaar. Een machine kost tussen de 500.000 euro en 4 miljoen euro per stuk.’

thumbnail

FromaTech Ingredients

Cybersecurity en IT risico's

Cyberrisico's beperken door deelname aan het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport

thumbnail

De Cromvoirtse: Tijd en geld besparen dankzij Smart Industry

Flexibele processen

Batchgrootte 1 en maatwerk op grote schaal. Het zijn zeer uitdagende trends voor maakbedrijven en hun toeleveranciers. Ze moeten steeds kleinere series produceren zonder dat de kostprijs mag oplopen. Binnen het fieldlab ‘Flexible manufacturing’ werken meer dan twintig partijen aan verschillende oplossingen.

thumbnail

Cleanroom Connect: verduurzamen van transport tussen cleanrooms

Nieuwe materialen

Faes wil hightech producenten verlossen van duizenden kilo’s plastic die in de kliko verdwijnen.

thumbnail

AddCat: 3D metaal printen en effectieve luchtzuiveringstechniek

Nieuwe materialen

Mogelijkheden onderzoeken, optimaliseren én schaalvergroting met lagere productiekosten

thumbnail

CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

Circulair ondernemen

In het CESI Supply project wordt gekeken hoe metaal – en elektronische toeleveranciers (in keten van apparatenbouw, machinebouw en hightechindustrie) kunnen worden betrokken bij de circulaire transitie in de maakindustrie.

thumbnail

Bregil: Smart door slim werken

Smart Industry

Bregil is een One Stop Shop in metaalwerkproducten in metaal voor onder andere winkelinrichtingen, displays, meubelen en machinebouw. Wat zij smart doen is slim werken en dat niet perse door innovatieve machines (ook al hebben ze deze wel in huis). Vooral mensen erbij te betrekken en slimme manier plannen

thumbnail

Snapdaq vertaalt analoge signalen naar digitale inzichten

Voorkomen downtime/verhogen uptime

Met inzet van een innovatie voucher van Hub Zuid is een nieuwe productfamilie van industriële meetoplossingen ontwikkeld.

thumbnail

Aanbeveling circulariteit in de procesindustrie

Circulair ondernemen

Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten en aanbeveling voor bedrijven in de proces-, voedsel- en maakindustrie voor de wijze waarop een Circulair Product Paspoort (CPP) geïmplementeerd kan worden.

thumbnail

Cool Industries, Pathema en Ericsson: Slim beheer van koeltorens en waterbehandelingsinstallaties

Industrial IoT

Cool Industries ontwikkelt de meest duurzame en energie-efficiënte koeltorens en verdampingscondensors. Het bedrijf richt zich op de complete levenscyclus van zijn installaties, van ontwikkeling tot plaatsingen en van onderhoud tot vervanging.

thumbnail

CNC-Consult & Automation: Kies voor slimme oplossingen

Big Data en AI

CNC-Consult is gespecialiseerd in servicegerichte verkoop van CAD-software, CAM-software, CAI-software, gereedschap-beheer, PDM (Productie Data Management), Planning en MES. Innovatieve producten die worden gecombineerd met praktijkgerichte ondersteuning van ervaren consultants.