ZTI Smart Machines: Maatschappelijk en duurzaam ondernemen

TechValley
Machines & productiemiddelen

ZTI Smart Machines is gevestigd in het dorpje Tuitjenhorn in de provincie Noord-Holland. Alhoewel de werkplaats, ontwikkelingsruimte, het magazijn en de kantoren van ZTI compact zijn, zegt dit niks over de impact van het bedrijf. Zo worden de machines die ZTI ontwikkelt en produceert wereldwijd gebruikt en worden ze gezien als uniek, innovatief  en duurzaam. Dit alles realiseert het bedrijf met 15 mensen met verschillende disciplines. Hans Keijzer, directeur en eigenaar van ZTI, werkt met meerdere machinebouwers in Noord-Holland aan een innovatieve en toekomstbestendige Noord-Hollandse machinebouwindustrie. Hij verwacht door de recente aansluiting bij TechValley dat dit zal leiden tot economische groei en een verhoging van de kennis.

Zaadje voor zaadje

In de werkplaats in Tuitjenhorn pakt een compacte robotarm minutieus zaadjes op. Met behulp van visiontechniek wordt, zaadje voor zaadje, bepaald welke exemplaren voldoen. De goede zaadjes worden met een klein zuigmondje opgepakt en vervolgens in een petrischaaltje gelegd. De zaadjes die niet voldoen worden in een apart bakje geplaatst, klaar voor een eventuele tweede ronde. Keijzer is zichtbaar blij met de nieuwste machine. Dit prototype is klaar voor een kennismaking met de buitenwereld en volgt wellicht in de succesvolle voetsporen van de andere machines uit de koker van ’zijn’ engineers. “Wereldwijd spelen wij zeker een rol in de ontwikkeling van het automatiseren van productieketens. Onze mangoschilmachines, de diverse fruitpeelers en -slicers staan in landen als Mexico, Indonesië, Alaska, Australië, Verenigde Staten, de Emiraten, Engeland, Duitsland en België. Maar ook in Nederland zijn wij in diverse branches werkzaam.”

Gezonde wereld

De focus ligt bij ZTI Smart Machines op zorgvuldig gebruik van grondstoffen, de reductie van afval en daarnaast op een hoog rendement voor de gebruiker. Maatschappelijk en duurzaam ondernemen is voor de directie van ZTI niet meer weg te denken in de bedrijfsvoering. “Het ontwikkelen van machines die ongezond, repeterend werk vervangen en zo min mogelijk afval produceren blijft iedere keer weer een uitdaging. Wij focussen ons op fruit, maar hebben ook machines ontwikkeld voor de bloementeelt en de groenteverwerking”, zo vertelt Hans, die wijst naar een van zijn best lopende machines; de Citrus & Kiwi Peeler. Deze machine schilt zowel kiwi’s als citrusvruchten en kan daarnaast ook lange repen van een citrusschil gutsen. “De schilrepen, of zest, wordt veel gebruikt in de bakkerij industrie en voor het maken van marmelades.

Lees hier het volledige artikel

Over TechValley

TechValley is een samenwerkingsverband dat is ontstaan op initiatief van ruim 35 Noord-Hollandse machinebouwers (het TechnoSpitsen netwerk), Koninklijke Metaalunie en FME. Binnen TechValley staan tien concrete, ambitieuze en zelfs baanbrekende innovatieprojecten van deelnemende bedrijven centraal. De Smart Industry thema’s Data, Robotica & Vision, Predictive Maintenance en Smart Verdienmodellen vormen daarin de rode draad. Door de krachten te bundelen, samen op te trekken en te innoveren in TechValley, kunnen deze bedrijven hun producten, processen en diensten toekomstproof maken en daarmee hun koploperposities behouden of zelfs uitbouwen.

Project specificaties

Machinebouwindustrie: De ontwikkeling van het automatiseren van productieketens.
Grondstoffen: Zorgvuldig gebruik van grondstoffen zorgt voor de reductie van afval en levert een hoog rendement voor de gebruiker.

Contactpersoon

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Naam: Hans Keijzer
Functie: directeur
E-mail: info@zti.nl

Ontdek hoe uw bedrijf ook mee kan doen

Helft ondernemers kent Smart Industry

rapport/publicatie
Download rapport/publicatie
thumbnail