Skip to content

Robotica in de praktijk: 3DMZ helpt ondernemers op weg in cursus

 

Tekorten aan personeel, vergrijzing en zware fysieke arbeid dwingen bedrijven in de maakindustrie om slimmer te werken. Robotica biedt veel kansen. Maar waar begin je als MKB’er? Bij 3D Makers Zone (3DMZ) volgden zes bedrijven een praktische cursus over robotisering door robotic engineer Levi Kieft. Het doel? MKB-bedrijven laten zien wat er mogelijk is en vooral: hoe je de eerste stap zet.

robotarm in fabriek

Robotisering begint met de juiste vragen

De vraag naar robotisering neemt snel toe. Tegelijkertijd denken veel ondernemers bij robotica nog altijd aan sciencefiction of ingewikkelde machines. “Maar de meeste slimme oplossingen zijn heel praktisch,” vertelt Levi. “Het begint vaak met een goede vraag. Wat is precies het probleem? Wat wil je verbeteren? Pas dan kun je zoeken naar de juiste techniek.”

Levi is samen met een collega verantwoordelijk voor robotica binnen 3DMZ. “We hebben best wel wat robotica in huis, met name printrobots. Dit zijn grote robotarmen die we gebruiken om te printen met bijvoorbeeld plastic en beton. Door deze verder te ontwikkelen, zijn er steeds meer mogelijkheden. We worden regelmatig benaderd door ontwerpers met ideeën voor nieuwe toepassingen. Die proberen wij vervolgens te realiseren. Kennisdeling vinden we heel belangrijk: zo leren we anderen over robotisering én blijven we ook zelf leren. De cursus Robotisering past hier goed bij.”

Twee sessies

De cursus Robotisering bestond uit drie sessies. Na een eerste oriënterend Innovation Dinner vonden er twee workshops plaats. In de eerste workshop kregen deelnemers een heldere uitleg over wat robotica wel en niet is en wat wel en niet realistisch is. Ze leerden over robotarmen, sensoren, cobots en andere toepassingen die al op de markt zijn. Alles met voorbeelden uit de praktijk. Dit brengt deelnemers direct op ideeën voor technieken die mogelijk interessant zijn voor hun bedrijf. Alleen door sensoren toe te voegen kun je vaak al grote stappen zetten en inzicht krijgen.

De deelnemers bezochten ook robotfabrikant ABI, om te zien hoe robotica écht werkt op de werkvloer. Ze eindigden de sessie met het formuleren van een goede vraag. Tegen welk probleem lopen de deelnemers aan, maar ook: wat zijn de randvoorwaarden, criteria (bijvoorbeeld snelheid of afmeting)? Het is heel moeilijk om een goede robot te bedenken als die niet inzichtelijk zijn.

Van idee naar eerste test

De tweede workshop, een week later, draaide om de praktijk. Levi: “Hierbij was ook een werknemer van RoboHouse aanwezig, een ander fieldlab op het vlak van automatisering en robotica voor MKB-bedrijven. De deelnemers brachten hun eigen case in. Zo was er bijvoorbeeld een deelnemend bedrijf dat afval handmatig scheidt voor circulair hergebruik en wilde weten hoe dit slimmer kon. En iemand die onderdelen van boten wil 3D-printen.” Levi en zijn collega’s dachten mee: welke technologie bestaat al? Wat kun je hergebruiken? Kan 3DMZ ondersteunen (bijvoorbeeld als het gaat om 3D-printen)? Waar moet je rekening mee houden? En hoe kom je van idee naar een eerste test?

“We werken volgens een eenvoudige aanpak,” legt Levi uit. “Hierbij starten we met inventariseren: wat is nu echt het probleem, welke mogelijkheden zijn er en wat zou een goede eerste stap zijn? Vervolgens kijken we naar de haalbaarheid: is een eerste test, pilotproject of prototype haalbaar? Daarna kun je opschalen. Zo hou je controle en voorkom je dat je te veel investeert in iets dat nog niet werkt.”

robot in fabriek automatisering

Hulp voor elke stap

De cursus is samen georganiseerd met de European Digital Innovation Hub (EDIH). Ondernemers kunnen hier terecht met vragen over robotisering, automatisering en digitalisering. Levi: “We delen kennis, brengen ondernemers met elkaar in contact en helpen met concrete stappen. Dat kan via een korte sparsessie, maar ook met subsidieprojecten of pilottrajecten.”

Via zogeheten innovatievouchers kunnen bedrijven zelfs gratis of met subsidie starten. Voor kleine stappen of verkennend onderzoek zijn er regelingen beschikbaar. Zo krijgt iedere ondernemer de kans om robotisering te verkennen, ook zonder groot budget. Juist MKB-bedrijven hebben vaak minder middelen om te investeren in dit soort grote thema’s. De cursus Robotisering biedt dan een goed startpunt. Omdat 3DMZ deze samen met European Digitial Innovation Hub (EDIH) organiseert, is de cursus bovendien gratis voor het MKB. Ook buiten de cursus kunnen ondernemers overigens bij 3DMZ terecht met vragen over robotisering, automatisering en digitalisering.

Wat kun jij morgen doen?

Robotica is dichterbij dan je denkt. Soms zit de oplossing in een sensor, een eenvoudige robotarm of het slimmer inzetten van bestaande machines. “Het is het waardevol om met andere bedrijven te sparren”, stelt Levi. “Ook als zij in een andere markt opereren, levert dit vaak waardevolle inzichten op. De cursus robotisering laat zien: je hoeft niet alles zelf te weten. Maar je moet wél de eerste stap zetten. De deelnemende bedrijven hebben deze gezet én gingen naar huis met een concrete volgende stap. Van daaruit kunnen zij groeien naar een uitgebreidere oplossing.”

Wil je hier meer over weten?

Wij brengen je graag in contact met onze adviseurs om hier in een persoonlijk gesprek dieper op in te gaan.