Skip to content
Een gelukkige collega zorgt voor gelukkige klanten

Passionate People, de basis voor het succes van Niverplast


In het hart van Nijverdal staat een opvallend rond gebouw met een groen dak. Dit is het thuis van Niverplast, een innovatieve producent van verpakkingslijnen die bekendstaat om zijn unieke bedrijfsfilosofie. Niverplast werd in 1986 opgericht door Gerrit Jan en Ineke Nieuwenhuis, en inmiddels staat hun zoon Richard Nieuwenhuis aan het roer. Richard, die zichzelf 'cultural steward' noemt, bewaakt en cultiveert de bijzondere bedrijfscultuur die aan de basis staat van het succes van Niverplast.

Niverplast

Een thuis voor collega’s

Richard Nieuwenhuis, nu 38 jaar oud, is al 24 jaar samen met zijn vrouw Rineke en groeide op in een gezin waarin het familiebedrijf centraal stond. Na zijn middelbare school startte hij een opleiding aan het IVA in Driebergen, maar merkte al snel dat hij niet in die wereld paste. Hij stopte met studeren en begon op zijn 18e te werken bij WayPoint, een specialist in navigatiesystemen. In 2007 maakte hij de overstap naar Niverplast, waar hij op verschillende afdelingen werkte en het bedrijf van binnen en buiten leerde kennen.

In 2014, toen het bedrijf dusdanig gegroeid was dat een nieuw pand nodig was, kreeg Richard van zijn vader de opdracht om samen met zijn vrouw een nieuwe locatie te ontwikkelen. Dit moest niet zomaar een gebouw worden, maar "een huis voor onze collega's". Na twee jaar van hard werken werd het nieuwe pand gerealiseerd, een rond gebouw met een uitgesproken huiselijke sfeer. Het ontwerp en de inrichting van het gebouw zijn volledig gericht op transparantie, een kernwaarde van Niverplast. "Eigenlijk wil niemand thuis werken, onze collega's zijn het liefst hier," vertelt Richard trots. Het gebouw zelf weerspiegelt wie Niverplast is en wil zijn: open, transparant, en gericht op samenwerking.

De evolutie naar zelfsturing

Niverplast's organisatiestructuur is net zo uniek als het gebouw waarin het gehuisvest is. Er is geen traditionele hiërarchie of directie; in plaats daarvan werkt het bedrijf met zeven 'cellen', elk verantwoordelijk voor een eigen product-markt combinatie. Deze zelforganiserende cellen zijn opgebouwd rond specifieke productgroepen en opereren met hun eigen profit & loss verantwoordelijkheid. Deze structuur, geïnspireerd door het boek *Eckart's Notes* van Eckart Wintzen, bevordert eigenaarschap, betrokkenheid en efficiëntie. "Binnen een cel is iedereen van A tot Z betrokken bij de levering van het product aan onze klanten, onze partners," legt Richard uit. "Dat gaat zelfs zover dat degene die de machine verkocht heeft, meegaat bij de installatie op locatie."

Deze celstructuur kwam niet uit het niets. Richard's vader, Gerrit Jan, merkte op een gegeven moment dat het bedrijf te groot werd om alles centraal te blijven aansturen. Hij begon teams steeds meer zelfsturend te maken, een proces dat verder werd ontwikkeld onder leiding van Richard. "Mijn vader vond steeds vaker dat niet alles alleen van hem mocht afhangen. Hij begon teams steeds meer zelfsturend te laten werken. Als iemand bij hem kwam met een idee of een vraag, zei hij heel regelmatig: ‘Wat denk je zelf?’"

Focus op talentontwikkeling

Een ander essentieel aspect van Niverplast's cultuur is de focus op talentontwikkeling. "Ons doel is het ontwikkelen en zien groeien van onze collega's," zegt Richard. Dit resulteert in bijzondere carrièrepaden binnen het bedrijf. Een collega die ooit begon als kastenbouwer is nu bijvoorbeeld hoofdprogrammeur, en een jongen die op zijn 16e in de machinefabriek startte, is nu verantwoordelijk voor de e-commerce afdeling. De werving van nieuwe medewerkers verloopt bij Niverplast op een organische manier. "We zijn streng aan de poort," vertelt Richard. "Niet het diploma is belangrijk, maar of iemand bij ons past. Vaardigheden kunnen we leren, karakter niet."

Om ervoor te zorgen dat medewerkers zich op hun plek voelen en optimaal kunnen presteren, heeft Niverplast een 'rollenhuis' ontwikkeld. In plaats van traditionele functioneringsgesprekken wordt in het rollenhuis gekeken naar ieders rol en de begeleiding die daarbij nodig is. Dit model vormt ook de basis voor het salaris. Een deel van de begeleiding wordt verzorgd door 'buddy's', collega’s die extra aandacht geven aan de bedrijfscultuur en ervoor zorgen dat iedereen zich gehoord voelt.

Een dynamische werkplek met verantwoordelijkheid

Bij Niverplast wordt er ook gewerkt met een uniek verkiezingssysteem voor 'kartrekkers' en 'buddy's'. Elke cel binnen het bedrijf heeft een kartrekker die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen binnen het team, en een aantal buddy's die zich richten op het welzijn en de betrokkenheid van de collega's. Opmerkelijk is dat deze kartrekkers om de vier jaar door hun collega's worden gekozen. In 2024 vinden deze verkiezingen voor de tweede keer plaats. "De kartrekker moet zijn functie niet gebruiken om iets van een ander gedaan te krijgen. Als dat zo is, is hij of zij fout bezig. De collega’s moeten voor je willen werken," benadrukt Richard. Deze benadering zorgt voor een dynamische werkomgeving waarin iedereen zich betrokken voelt en verantwoordelijkheid neemt.

Investeren in digitalisering en robotisering

In de moderne bedrijfsvoering van Niverplast speelt digitalisering en robotisering een cruciale rol. Om de productiviteit te verhogen en om toekomstige uitdagingen zoals krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te kunnen bieden, heeft Niverplast geïnvesteerd in Smart Industry toepassingen. Dit gebeurde in samenwerking met het Fraunhofer Innovation Platform, dat verbonden is aan de Universiteit Twente. "Samen met hen hebben we een roadmap digitalisering opgesteld," legt Richard uit. "Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de Niverplast-core, onze hub voor alle applicaties." Deze innovatie heeft Niverplast in staat gesteld om verschillende systemen voor sales, productie, financiën en onderhoud naadloos met elkaar te laten communiceren, wat niet alleen de efficiëntie verhoogt, maar ook nieuwe energie in het bedrijf brengt.

Een familiebedrijf met een toekomstvisie

Niverplast is meer dan alleen een bedrijf; het is een familie. Richard Nieuwenhuis ziet zichzelf als een passant, iemand die de continuïteit van het bedrijf moet waarborgen voor de toekomst. "Ik moet zorgen voor de continuïteit voor de komende jaren, zodat Niverplast, als ik er een keer mee stop, gewoon doorgaat," zegt hij bescheiden. De kracht van Niverplast ligt in het feit dat het bedrijf werkt voor het welzijn van zijn medewerkers en niet voor externe aandeelhouders. Dit familiekarakter draagt bij aan de sterke betrokkenheid van de medewerkers, wat resulteert in een minimaal personeelsverloop.

Advies voor andere ondernemers

Richard Nieuwenhuis heeft ook een duidelijk advies voor andere ondernemers die een vergelijkbare transformatie willen doorvoeren in hun organisatie: "Start met het management: geef hen een andere rol, meer als meewerkend voorman. En maak duidelijk dat er geen ruimte is voor middelmatigheid. De organisatie en de collega’s moeten zich willen ontwikkelen." Zijn overtuiging is dat een gelukkige medewerker zorgt voor gelukkige klanten, en dat deze focus op menselijk kapitaal de sleutel is tot duurzaam succes.

Van kleine leverancier naar wereldwijde marktleider

Wat begon als een kleine leverancier van kunststofzakken in het woonhuis van Gerrit Jan Nieuwenhuis, is uitgegroeid tot een wereldwijde marktleider in verpakkingslijnen. Met 250 medewerkers produceert Niverplast verpakkingslijnen voor partners en klanten over de hele wereld. Het succes van Niverplast is het bewijs dat een bedrijf dat investeert in zijn mensen, dat streeft naar innovatie, en dat flexibel inspeelt op veranderingen in de markt, uitzonderlijke resultaten kan behalen. Zoals Richard Nieuwenhuis het treffend samenvat: "Passionate People, daar draait het om."

Ons doel is het ontwikkelen en zien groeien van onze collega's

Krijg hulp met jouw personeelsbeheer

Ondernemers hebben verschillende uitdagingen op het gebied van personeel, die elk een specifieke vorm van aandacht nodig hebben.

Samenwerking tussen ondernemers, medewerkers en politiek is hierbij de sleutel. Daarom bieden wij een uitgebreid overzicht van diensten en hulp die jij als ondernemer kan krijgen om jouw medewerkers op de juiste manier te begeleiden in deze nieuwe manier van werken.

smart working industrie