Skip to content

Polder Staalproducties aandacht voor vakmanschap

 

De geschiedenis van Polder Staalproducties begint in de jaren ’60, toen het bedrijf nog onder de naam Lely Industries onderdelen voor hooibouwmachines produceerde. In de jaren ‘90 veranderde de naam naar Polder Staalproducties B.V., en in 2016 namen Harmen en Auke Sjoerd Tolsma het roer over. Sindsdien heeft het bedrijf een transformatie doorgemaakt van een seriematig productiebedrijf naar een moderne onderneming die zich richt op enkelstuks en kleine series van metalen onderdelen en lassamenstellingen. Ook produceert het bedrijf nog steeds grotere series, met een sterke focus op het automatiseren van bewerkingen en processen. Vandaag de dag biedt Polder Staalproducties werk aan 60 medewerkers.

Oog voor de vakman

Auke Sjoerd Tolsma, afgestudeerd in Industrieel Management aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, is naast zijn rol bij Polder Staalproducties actief binnen de Metaalunie en voorzitter van het Innovatiecluster Noordoostpolder. Zijn betrokkenheid bij de maakindustrie is een belangrijke drijfveer. "We moeten echt ons best doen om ervoor te zorgen dat we in Nederland een mooie maakindustrie houden," zegt hij. Voor Tolsma is het belangrijk dat er passend werk blijft voor vakmensen die uitvoerend aan de slag willen, naast banen met hoge toegevoegde waarde. "Het is mooi als we repeterend werk kunnen automatiseren zodat er meer tijd overblijft voor specialistisch vakwerk."

Polder Staalproducties neemt regelmatig serieproducties aan om nieuwe medewerkers de kans te geven het vak te leren. Dit past binnen de visie van Tolsma op 'smart working': het combineren van leren en werken om medewerkers verder te ontwikkelen.

polder staal productie

Innovatiecluster en zelfvoorzienendheid

Toen de broers Tolsma in 2016 het familiebedrijf overnamen, was het nog een traditioneel bedrijf waarin veel producten elders werden ingekocht, soms wel tot 30% van de omzet. Tolsma zag dit als een bedreiging voor de toekomst van het bedrijf en besloot te investeren in nieuwe machines zoals snijmachines en kantbanken, om meer productie in eigen huis te kunnen doen. "We hebben ook job-rotation ingevoerd, zodat medewerkers al bekend waren met de machines voordat ze arriveerden."

Het Innovatiecluster Noordoostpolder speelde een cruciale rol in deze transitie. Door samen te werken met andere bedrijven in de regio, leerden medewerkers van Polder Staalproducties nieuwe werkwijzen en technieken. "Iedereen heeft dezelfde problemen en we bedenken allemaal verschillende oplossingen. Van elkaar leren is enorm waardevol," aldus Tolsma.

Aandacht voor sociale innovatie

Sociale innovatie is volgens Tolsma essentieel voor het succes van Polder Staalproducties. Dit omvat het ontwikkelen van nieuwe managementvaardigheden, flexibel organiseren en slimmer werken. "We geven veel vertrouwen aan onze mensen. Als medewerkers met ideeën voor verbetering komen, moet je dat honoreren. Dat stimuleert het meedenken, en meedenken is vakmanschap tonen."

Een voorbeeld hiervan is de invoering van teamleiders die, na een cursus leiderschapsvaardigheden, verantwoordelijk zijn voor het nemen van beslissingen binnen hun teams. Dit heeft geleid tot een cultuur van eigenaarschap en proactief handelen. De bedrijfscultuur is samengevat in 10 succesfactoren, waaronder "denken in oplossingen, niet in beperkingen" en "first time right."

Werken met de modernste technieken

Een van de grootste uitdagingen voor Tolsma is het vinden van vakbekwame medewerkers. Het werk in een bedrijf als Polder Staaltechniek is complex. Dat is het gevolg van de keuze om enkelstuks en kleine series te produceren. Wat niet helpt bij het aantrekken van nieuwe medewerkers is het imago van het bedrijf. ‘Veel mensen denken nog dat we een grijs, ouderwets bedrijf zijn. Onterecht, want we werken hier met de modernste technieken. Wij leveren hoogwaardige producten aan onze klanten. Wat mij betreft zijn we op ons gebied het leukste bedrijf van de Noordoostpolder. En cijfers bewijzen dat. Ons verloop is heel erg laag en de gemiddelde leeftijd van ons team ligt onder het landelijk gemiddeld. Veel kennis blijft in onze organisatie en de afwisseling in het werk is groot.’

Ontwikkeling van medewerkers

De ontwikkeling van medewerkers staat centraal bij Polder Staalproducties, zelfs als dit soms tot discussies leidt. Tolsma geeft een voorbeeld: "We vonden het belangrijk dat een medewerker zelf een hele serie zou aflassen, wat de productie vertraagde. Maar door helder te communiceren waarom we dit wilden - het is belangrijk voor de ontwikkeling van onze medewerker en ons bedrijf - werd de keuze geaccepteerd."

Tolsma gelooft sterk in zelfstandigheid en verantwoordelijkheid op de werkvloer. "Onze teamleiders spelen een cruciale rol in het waarborgen van kwaliteit en het werken in teams draagt hieraan bij. Daarnaast laten we medewerkers meekijken bij de klant, zodat ze zien waar hun werk terechtkomt. Dit vergroot de betrokkenheid en trots op het werk."

Innovatie en efficiency

Tolsma heeft de laatste jaren geïnvesteerd in zijn mensen en in machines. Tegelijkertijd moet hij ervoor zorgen dat dit niet ten koste gaat van de efficiency. ‘Als we op afdelingsniveau naar het bedrijf keken, zagen we mogelijkheid voor verbeteringen in logistiek en logisch werken. Waardoor de efficiency ook zou verbeteren. Vroeger was het zo dat alleen een teamchef een order als gereed kon bestempelen. De medewerker meldde zich dan bij hem, de chef keek dan in zijn planning en gaf een nieuwe order mee. De medewerker begon dan met het verzamelen van de benodigde materialen, samen met een collega op de heftruck. Als alles verzameld was, ging hij weer aan de slag. Tussen werk gereed en nieuw werk starten zat soms wel een half uur. Dat hebben we geautomatiseerd. Zodat de medewerker aan het begin van de dag weet wat zijn werklijst is. De heftruckchauffeur weet dit ook en kan de materialen al tijdig op de juiste plek klaarzetten. We zien dat onze dekkingsgraad hierdoor verbeterd is, net zoals de toegevoegde waarde per medewerker.’

Tips voor andere ondernemers

Tot slot heeft Tolsma een tip voor andere ondernemers: "Blijf nieuwsgierig en denk na over de strategie voor de komende vijf jaar. Zorg ervoor dat je mensen graag bij je werken, zodat je verloop tegen gaat. Ook daarom willen wij het leukste bedrijf van de Noordoostpolder zijn."

Iedereen heeft dezelfde problemen en we bedenken allemaal verschillende oplossingen. Van elkaar leren is enorm waardevol.

Krijg hulp met jouw personeelsbeheer

Ondernemers hebben verschillende uitdagingen op het gebied van personeel, die elk een specifieke vorm van aandacht nodig hebben.

Samenwerking tussen ondernemers, medewerkers en politiek is hierbij de sleutel. Daarom bieden wij een uitgebreid overzicht van diensten en hulp die jij als ondernemer kan krijgen om jouw medewerkers op de juiste manier te begeleiden in deze nieuwe manier van werken.

smart working industrie