Digitale ketens

Bij een digitale keten zijn bedrijven in de hele waarde keten van toeleveranciers, dienstverleners en klanten digitaal verbonden en kunnen ze data uitwisselen volgens internationale standaarden gekoppelde IT-systemen. Principe connected factory Nederlandse bedrijven die digitaal zijn verbonden en cyber secure data kunnen uitwisselen, vormen een digitale keten. Offertes, tekeningen, orders, transportinformatie, rekeningen, productie- en kwaliteitsdata vanuit machines zijn digitaal geïdentificeerd/beschreven conform open industrie-standaarden en kunnen veilig worden uitgewisseld. De uitdaging is om over een gehele waardeketen tot een optimale inzet van middelen (minder kosten, sneller en foutloos leveren) van offerte tot levering/betaling te komen. Technologie connected factory Cybersecurity, IoT-koppelingen, maar ook de inzet van glasvezelverbindingen en 5G maken dit mogelijk, maar vergen wel de juiste juridische contracten (copyrights on sensor data, databankwet, privacywetgeving, gebruiksrechten op software in equipment). Essentieel is dat niet alleen op communicatie (transport) niveau maar ook op applicatie niveau dezelfde standaarden worden gebruikt zodat in de hele keten onder bijv. een order dezelfde informatie wordt verstaan. Wat is connected factory? - Digitaal verbonden met andere bedrijven - Sneller en foutloos leveren - Cybersecurity noodzakelijk

Inspiratie

Aan de slag

thumbnail

Smart Connected Supplier Network

Smart Industry Fieldlab

Het doel van dit fieldlab is om een verbeterde samenwerking mogelijk te maken in de toeleverketen van de ca. 300 bedrijven achter grote hightech bedrijven zoals ASML, Thales en Philips Healthcare, waardoor ze efficiënter en betrouwbaarder gegevens kunnen uitwisselen en de time-to-market verbetert. Dit zal het concurrentievoordeel van het Nederlandse hightech toeleveringscluster voor hoog-complexe, high-mix, low-volume productie vergroten. De betrokken partners werken samen aan onderwerpen als: (1) Eenvoudig data delen, (2) betrouwbaar data delen en (3) interpretatie van gedeelde data.

thumbnail

Smart Farming

Smart Industry Fieldlab

Kunnen we duurzaam en efficiënt produceren in de landbouw door de inzet van IoT(sensortechnologie) en Big data? Een belangrijke uitdaging voor het fieldlab is om vanuit de data van veehouders, akkerbouwers en kastuinders, modellen en instructies voor diezelfde bedrijven te ontwikkelen. Daar ligt niet alleen een technische uitdaging maar ook een economische en organisatorische. Hoe ga je data delen tussen partijen die elkaar niet kennen en soms zelfs concurrenten zijn en wat voor waarde heeft die data?

thumbnail

Rolan Robotics: Smart Industry is productie optimaal krijgen

Automatisering Academy

Rolan Robotics is gespecialiseerd in robotsystemen voor industriële toepassingen. Met meer dan 900 geleverde robotsystemen, zoals lasrobots en handlingrobots in de metaalsector maar ook de ‘food’- en de ‘non-food’-industrie is Rolan Robotics één van de grootste spelers in de Benelux.