Digitale ketens

Bij een digitale keten zijn bedrijven in de hele waarde keten van toeleveranciers, dienstverleners en klanten digitaal verbonden en kunnen ze data uitwisselen volgens internationale standaarden gekoppelde IT-systemen. Principe connected factory Nederlandse bedrijven die digitaal zijn verbonden en cyber secure data kunnen uitwisselen, vormen een digitale keten. Offertes, tekeningen, orders, transportinformatie, rekeningen, productie- en kwaliteitsdata vanuit machines zijn digitaal geïdentificeerd/beschreven conform open industrie-standaarden en kunnen veilig worden uitgewisseld. De uitdaging is om over een gehele waardeketen tot een optimale inzet van middelen (minder kosten, sneller en foutloos leveren) van offerte tot levering/betaling te komen. Technologie connected factory Cybersecurity, IoT-koppelingen, maar ook de inzet van glasvezelverbindingen en 5G maken dit mogelijk, maar vergen wel de juiste juridische contracten (copyrights on sensor data, databankwet, privacywetgeving, gebruiksrechten op software in equipment). Essentieel is dat niet alleen op communicatie (transport) niveau maar ook op applicatie niveau dezelfde standaarden worden gebruikt zodat in de hele keten onder bijv. een order dezelfde informatie wordt verstaan. Wat is connected factory? - Digitaal verbonden met andere bedrijven - Sneller en foutloos leveren - Cybersecurity noodzakelijk

Informatie

Inspiratie

Aan de slag

thumbnail

Smart Connected Supplier Network

Smart Industry Fieldlab

Het Fieldlab 'The Smart Connected Supplier Network' (SCSN) is een initiatief van de topsector HTSM, Brainport Industries, softwareleveranciers en TNO om de high-tech maakindustrie te ondersteunen bij het digitaliseren van de keten. Het Fieldlab richt zich op het met slimme ICT stroomlijnen en verbeteren van het industriële proces. Het moet veel gemakkelijker worden om veilig, betrouwbaar en snel data als product- of ontwerpdata en offerte- en ordergegevens te kunnen delen zonder dat dat belemmerd wordt door de verschillende gebruikte systemen (interoperabiliteit). Het toelevernetwerk waar het Fieldlab zich op richt bestaat uit ca. 300 bedrijven achter grote high-tech bedrijven als ASML, Thales en Philips Healthcare. Digitaal samenwerken in de keten is een van de doelen van Smart Industry. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het koppelen van ict-systemen tussen bedrijven is meestal niet eenvoudig. De huidige praktijk is dat veel bedrijven dit oplossen met handwerk: medewerkers typen informatie uit een binnengekomen order over in het eigen systeem. In het Fieldlab Smart Connected Supplier Network wordt gewerkt aan oplossingen hiervoor. Naar schatting kan een veilige, efficiënte uitwisseling van data tussen industriële partners tot wel twintig procent schelen in kosten en fouten. Het Fieldlab wil ervoor zorgen dat door de hele keten een order van een klant automatisch in het systeem van de leverancier wordt geladen en daar direct kan worden verwerkt. Hiervoor is een standaard voor berichtenverkeer ontwikkeld. Zo creëert het Fieldlab geheel digitaal werkende schakels in de keten, om gegevens eenvoudig en betrouwbaar te delen.

thumbnail

Smart Farming

Smart Industry Fieldlab

Wij zijn een onafhankelijk dataplatform dat met hart en ziel gelooft in agrarische innovatie – maar alleen als jij daar als boer optimaal van kunt profiteren. Wij maken jou zélf de baas over je data en wie daar gebruik van mag maken. Omdat we als non-profit geen winst hoeven te maken, kunnen we maximaal investeren in de veiligheid, privacy en boervriendelijkheid van ons platform.

thumbnail

Rolan Robotics: Smart Industry is productie optimaal krijgen

Automatisering Academy

Rolan Robotics is gespecialiseerd in robotsystemen voor industriële toepassingen. Met meer dan 900 geleverde robotsystemen, zoals lasrobots en handlingrobots in de metaalsector maar ook de ‘food’- en de ‘non-food’-industrie is Rolan Robotics één van de grootste spelers in de Benelux.