Datavoorbeelden in de praktijk

Data Value Center - Smart Industry
Data & digitalisering
/

Gastheren Renato Calzone (Programma Manager Smart Industry, JADS) en Gerard Blom (Programma manager Data Value Center - Smart Industry) wisselen met verschillende gasten van gedachten over thema’s en datavraagstukken uit de dagelijkse praktijk van hun bedrijf. Aan de hand van concrete voorbeelden laten we zien hoe JADS en DVC-SI deze MKB bedrijven hierbij hebben ondersteund.

Verschillende Data Cases

Gerard Theijssen (Directeur Faber Electronics B.V.) liep met zijn bedrijf aan tegen het feit dat hij, net als vele andere elektronica assemblagebedrijven, over onvoldoende betrouwbare informatie over elektronica componenten kon beschikken. Veelal moest deze informatie uit diverse bronnen worden samengesteld, waaronder eigen testinformatie, van partners of informatie beschikbaar op het internet. JADS MKB Datalab heeft als eerste stap een tool ontwikkeld die de gebruikers helpt bij het vinden van datasheets en het verwerken van de gegevens uit deze datasheets. Hierdoor wordt de productkwaliteit sterk vergroot. Dit eerste resultaat zal worden gedeeld met andere NEVAT leden. Gerard zal de case toelichten en aangeven hoe hij de ondersteuning door JADS MKB Datalab heeft ervaren en wat de vervolgstappen zijn.

Jac Goorden (Chief Digital Officer Mijnwater B.V.) wilde voor zijn het bedrijf Mijnwater, leverancier van duurzame energie, een data dashboard opzetten om de distributie en opslag van energie nog beter te laten verlopen. Hiervoor was meer inzicht in de beschikbare interne en externe databronnen.

Thomas Meulenbroek (JADS MSc student) en verbonden aan JADS MKB Datalab heeft dit dashboard samen met Mijnwater gerealiseerd. Het ambitieuze project kreeg een duw in de rug dankzij het Data Value Center en voor Thomas was het een waardevolle leerschool. “Ik ben vooral trots dat ze er daadwerkelijk meerwaarde uit halen.”

Levenslang Leren

Jan van Frankenhuyzen (Directeur – Industrie Slijperij Frankenhuyzen B.V.) kan gerust een pionier genoemd worden als het gaat om het gebruik van data in zijn bedrijf. Met data optimaliseert Jan tal van processen in zijn bedrijf, van order verwerking tot productie en logistiek. Het gebruik van data maakt het ook mogelijk voor klanten om de producten van Frankenhuyzen aan te passen aan de klantwensen. Jan besloot in 2019 om aan de Data Science opleiding van JADS deel te nemen, samen met zijn ICT medewerker, Sander van Diermen. Het doel was om een bredere kennis op te doen van data technologie methodes en hun mogelijke toepassing. Chantal Stevels (JADS Professional Education) begeleidt de deelnemers aan de Professional Education opleidingen van JADS. We gaan met Jan in gesprek om zijn introductie van data technologie in zijn bedrijf te bespreken en welke rol de opleiding bij JADS hierin speelt.

Data delen in de keten 

Anne-Jaap Deinum (Branchemanager NEVAT) vertelt hoe de leden van de Nevat belangrijke toeleveranciers zijn van de maakindustrie. De organisatie richt zich op verschillende branches (elektronische componenten, plaatverwerkende industrie, onderdelen voor verspaning, precisieonderdelen, etc.). Klanten verwachten steeds vaker just-in-time levering, in hele kleine series. Het goed onderling kunnen delen van data is essentieel om fouten te voorkomen en het proces efficiënt te houden.

  • Zijn onderdelen nog op voorraad?

  • Hoe ziet de catalogus met artikelen er uit?

  • Is de tekening in orde? etc.

Enkele jaren geleden is onder de titel ‘Smart Connected Supplier Network’ een samenwerking opgezet tussen maakbedrijven en hun ICT-leveranciers. Doel was om het makkelijker te maken om digitaal informatie uit te wisselen, bijvoorbeeld over orders en logistiek. Belangrijke doelstelling was om niet alleen de OEM met hun 1ste lijns toeleveranciers te koppelen, maar ook de keten als geheel - dus ook kleinere MKB-bedrijven. En om bedrijven meer controle te geven over het delen en gebruik van hun data. De ontwikkeling is in de tussentijd snel gegaan en er haken steeds meer bedrijven aan. Waar staat het initiatief nu, welke vervolgstappen zijn er en hoe kunnen bedrijven aanhaken?

John Blankendaal, Directeur van Brainport Industries, en Matthijs Punter (Researcher Data Science & Smart Industry – TNO) vertellen over data delen over de keten heen en geeft een korte toelichting over SCSN (Smart Connected Supplier Network is één van de Fieldlabs van Brainport Industries) en wat het verschil is met andere fieldlabs.

Video details

Lengte video: 01:24:50
Bron: 2e Tafelgesprek van DVC-SI, Datavoorbeelden in de praktijk

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Naam: Gerard Blom
Functie: Programma Manager Hub Zuid en Data Value Center - Smart Industry (DVC-SI)
E-mail: gblom@bom.nl
Foto contactpersoon
Naam: John Blankendaal
Functie: managing director
E-mail: j.blankendaal@brainportindustries.nl
Foto contactpersoon
Naam: Matthijs Punter
Functie: Research Data Science & Smart Industry
E-mail: matthijs.punter@tno.nl
Foto contactpersoon
Naam: Renato Calzone
Functie: Program Manager Smart Industry
E-mail: r.f.calzone@jads.nl

Meer video’s

thumbnail

Gaia-X: moeten we naar een Europese cloud voor de Nederlandse maakindustrie?

Datadelen en standaarden

Wat hebben MKB bedrijven aan Gaia-X en hoe voorkomen we dat bedrijfsdata in handen valt van buitenlandse concurrenten.

thumbnail

Tafelgesprek over Cyberweerbaarheid & Operational Technology

Cybersecurity en IT risico's

Tafelgesprek over Cyberweerbaarheid en IT beveiliging van Operationele Technologie van o.a. robotica installaties.

thumbnail

Juridische aspecten van data

Big Data en AI

Over andere gegevens zoals technische knowhow, gegevens uit machines, commerciële strategieën en methoden, klant- en marktgegevens etc.

thumbnail

Van monitoren met sensors tot benutten van data

Data & digitalisering

Hoe kun je met data kosten besparen, waterdicht voorspellen en duurzamer produceren? Leer van de ervaringen van Cool Industries.

thumbnail

Tafelgesprek over een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten

Automatisering

Hoe kan je aansluiten bij een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten? Welke stappen moet je zetten?

thumbnail

Een slimme en verbonden fabriek, wat wordt de impact van Gaia-X?

Datadelen en standaarden

Gaia-X is een Europees initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waar ook de maakindustrie gebruik van kan maken.

thumbnail

Technology Update: Digitale Fabriek (i.s.m. Brainport Industries)

Slimme productietechnieken

We praten je bij over de laatste ontwikkelingen in het project Digitale Fabriek van de Toekomst.

thumbnail

Concurreren met data, hoe doe je dat?

Data & digitalisering

MTA Group, All Tape Supplies en Cosun Beet Company laten zien hoe zij concurrerender worden door het benutten van data.

thumbnail

Meerwaarde met data

Data & digitalisering

Jan van Frankenhuyzen vertelt hoe hij meerwaarde realiseerde met data m.b.t. steltijdreductie, foutloos produceren, klantbenadering en efficiency.

thumbnail

Werken aan bedrijfsdoelen met behulp van Internet of Things en data

Industrial IoT

Rob Fleuren van AAE bv en Jasper Kuin van IoT Academy delen ervaringen rondom het werken aan bedrijfsdoelen met behulp van IoT en data.

thumbnail

Dataopslag, algoritmes en Internet of Things (IoT)

Data & digitalisering

Frederik Duerinck van ScenTronix, the algorithmic perfumery - vertelt over dataopslag, algoritme en Internet of Things.

thumbnail

Productieprocessen optimaliseren met eigen data

Doorlooptijdverkorting

Janwillem Verschuuren van De Cromvoirtse vertelt over het optimaliseren van zijn doorlooptijden.