Tafelgesprek over een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten

Data Value Center - Smart Industry
Automatisering
/

Werken via de cloud, het delen van data met klanten en het slimmer maken van machines, in het afgelopen jaar hebben we diverse ondernemers en onderzoekers daarover aan het woord gelaten tijdens de tafelgesprekken van het Data Value Center - Smart Industry. Op de Brainport Industries Campus wordt gewerkt aan nieuwe Industrie 4.0 standaarden en technieken die dat makkelijker moeten maken. Deze worden steeds volwassener en kunnen in veel gevallen nu al concreet toegepast worden bij bedrijven in de maakindustrie.

In het Tafelgesprek van 8 juli komen een aantal betrokkenen aan het woord rondom de centrale vraag: Hoe kan je aansluiten bij een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten? Welke stappen moet ik zetten?

Matthijs Punter van TNO gaat in gesprek met:

• Peter van Harten, Smart Industry ambassadeur in Duitsland en auteur van het boek ‘Dein Unternehmen braucht einen Datenstecker’. Hij lanceerde dit tijdens de afgelopen Hannover Messe en is met een aantal ondernemers de ‘12% Challenge’ gestart: iedere maand 1% verbetering van omzet, productiviteit en concurrentievermogen door digitalisering. We gaan met hem in gesprek over deze uitdaging en de stappen die je als ondernemer nu kunt zetten. In het samenwerkingsproject ‘BIC Digitale Fabriek’ is een testomgeving ontwikkeld waarmee je als ondernemer deze ‘digitale stekker’ kunt uitproberen voor jouw product of bedrijf. Bijvoorbeeld om digitaal order- en ontwerpdata te delen met klanten of toeleveranciers. Of voor het opzetten van een ‘Asset Administration Shell’. Dat is dé Industry 4.0 standaard voor het maken van een ‘digital twin’ van producten en apparatuur. Dat kun je gebruiken voor bijvoorbeeld OEE berekeningen of productievoorbereiding. En, als je dat wilt, kun je het delen met anderen via de cloud, bijvoorbeeld voor onderhoud.

01Screenshot_Peter.jpg

• Mike de Roode (Consultant Data Ecosystems, TNO) en Matthijs Punter geven samen een demonstratie en leggen uit hoe je met hulp van het Data Value Center, zelf ook deze ‘digitale stekker’ kunt inzetten.

02Screenshot_Demo.jpg

• Dirk van Driel heeft als expert in Eindhoven veel ervaring opgedaan met elektronicaproductie en heeft flinke stappen gezet op het gebied van digitalisering. Met Dirk gaan we in gesprek over zijn ervaringen en de adviezen die hij heeft voor andere ondernemers.

03Screenshot_Dirk.jpg

Wil je als ondernemer in de maakindustrie zelf ook aan de slag met een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten? Bekijk het Tafelgesprek en maak gebruik van:

• Een vrijblijvend (kosteloos) adviesgesprek met een Data Coach, die kijkt samen met jou waar mogelijkheden liggen over de inzet van data. Vraag hier een kosteloos adviesgesprek aan of stuur een email naar: datavaluecenter@smartindustry.nl

• Digitaliseer jouw bedrijf succesvol met de 12% challenge om competitief te blijven als Nederlandse Maakindustrie in Europa en in de rest van de wereld is er een digitaliseringsslag nodig. De 12% challenge helpt om deze grote opgave kleiner te maken. We nodigen je uit om iedere maand 1% verbetering te realiseren op een gebied dat bijdraagt aan de digitalisering van het bedrijf. Je zult versteld staan hoeveel slechts 1% oplevert op het gebied van productiviteit, concurrentievermogen en extra liquiditeit! Bekijk meer details.

• Doe mee met de Digitale Fabriek van de Toekomst. Het project De Digitale Fabriek van de Toekomst werkt met ondernemers in de maakindustrie aan een omgeving waarin kan worden geëxperimenteerd met datagedreven innovatie en technologie. Bekijk meer details.

Wil je meer praktische tips van ondernemers? Bekijk het overzicht van de Tafelgesprekken, of de gouden data tips.

Er zijn verschillende diensten, vouchers, downloads en nieuws & events van Smart Industry Hub Zuid en het Data Value Center - Smart Industry om je verder op weg te helpen. Heb je nog vragen? E-mail deze dan naar: datavaluecenter@smartindustry.nl

Contactpersoon

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Naam: Matthijs Punter
Functie: Research Data Science & Smart Industry
E-mail: matthijs.punter@tno.nl

Meer video’s

thumbnail

Tafelgesprek over Cyberweerbaarheid & Operational Technology

Cybersecurity en IT risico's

Tafelgesprek over Cyberweerbaarheid en IT beveiliging van Operationele Technologie van o.a. robotica installaties.

thumbnail

Van monitoren met sensors tot benutten van data

Data & digitalisering

Hoe kun je met data kosten besparen, waterdicht voorspellen en duurzamer produceren? Leer van de ervaringen van Cool Industries.

thumbnail

Werken aan bedrijfsdoelen met behulp van Internet of Things en data

Industrial IoT

Rob Fleuren van AAE bv en Jasper Kuin van IoT Academy delen ervaringen rondom het werken aan bedrijfsdoelen met behulp van IoT en data.

thumbnail

Dataopslag, algoritmes en Internet of Things (IoT)

Data & digitalisering

Frederik Duerinck van ScenTronix, the algorithmic perfumery - vertelt over dataopslag, algoritme en Internet of Things.

thumbnail

Op weg naar de Fabriek van de Toekomst

Continuiteit van mijn bedrijf

Met BOZ Group en TNO bespreken we: Op weg naar de Fabriek van de Toekomst.

thumbnail

Productieprocessen optimaliseren met eigen data

Doorlooptijdverkorting

Janwillem Verschuuren van De Cromvoirtse vertelt over het optimaliseren van zijn doorlooptijden.

thumbnail

Juridische aspecten van data

Big Data en AI

Over andere gegevens zoals technische knowhow, gegevens uit machines, commerciële strategieën en methoden, klant- en marktgegevens etc.

thumbnail

Fieldlab RAMLAB 2021

Ontdekken, onderzoeken en ontwikkelen

RAMLAB is gevestigd in het Innovation Dock op de RDM-campus in Rotterdam en biedt (internationale) bedrijven en studenten in onderzoeksteams de mogelijkheid om gezamenlijk op grote schaal, relatief snel en gecertificeerd metalen onderdelen en eindproducten on demand te 3D-printen.

thumbnail

Gaia-X: moeten we naar een Europese cloud voor de Nederlandse maakindustrie?

Datadelen en standaarden

Wat hebben MKB bedrijven aan Gaia-X en hoe voorkomen we dat bedrijfsdata in handen valt van buitenlandse concurrenten.

thumbnail

Concurreren met data, hoe doe je dat?

Data & digitalisering

MTA Group, All Tape Supplies en Cosun Beet Company laten zien hoe zij concurrerender worden door het benutten van data.

thumbnail

Optimaliseer de marge met behulp van data

Data & digitalisering

Ronald van Uffelen van MARVO vertelt over het optimaliseren van marge met behulp van data.

thumbnail

Een slimme en verbonden fabriek, wat wordt de impact van Gaia-X?

Datadelen en standaarden

Gaia-X is een Europees initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waar ook de maakindustrie gebruik van kan maken.