BlockLab

Is blockchain een hype of biedt het echte kansen voor bedrijven? Blocklab gaat voor het laatste en maakt de blockchain concreet. Door toepassingsgericht onderzoek en het ontwikkelen van ‘use cases’ krijgen bedrijven inzicht in de mogelijkheden van blockchain in de logistiek en op gebied van energie.

Blockchain maakt het mogelijk om digitale transacties tussen partijen in een keten mogelijk te maken zonder tussenkomst van een derde instantie zoals een bank. De bekendste toepassing is ongetwijfeld de bitcoin maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Blocklab onderzoekt toepassingen in de logistiek en de energie. De eerste is de grootste kracht van de regio Rotterdam, waar het fieldlab gevestigd is, de tweede de grootste uitdaging.

Blocklab ontwikkelt usecases in allianties van ingenieurs, ontwikkelaars, systeemspelers en eindgebruikers en werkt daarbij intensief samen met kennisinstellingen als de TU Delft, Rotterdam School of Management en de Hogeschool Rotterdam.

In haar korte bestaan, sinds 2017, heeft Blocklab al de nodige resultaten geboekt. In 2018 startte Blocklab met 4 use cases op gebied van energie: Met CGI en Eneco werd een toepassing onderzocht voor de warmterotonde; met Clearwatts werd een toepassing onderzocht voor het afsluiten van energiecontracten tussen offshore windparken en hun klanten; met Engie en the Green Village werd PowerToShare onderzocht, een systeem voor peer-to-peer uitwisseling van energie; met Intrinsic ID en Guardtime is onderzocht hoe slimme meters veilig data kunnen opslaan in een blockchain.

In de logistiek werkt Blocklab in samenwerking met Samsung, ABN-AMRO en het havenbedrijf Rotterdam aan een use case voor end-to-end visibility en financiering in de supply chain. De eerste container gaat medio januari 2019 op de boot in Busan.

Naast de use cases lanceerde Blocklab Oehoe. Dat is een open laboratorium dat de mogelijkheid biedt aan geïnteresseerde partijen om blockchain toepassingen te bedenken voor raspberry pi mini computers die slimme meters uitlezen.

Verder werkt Blocklab samen met Standard & Poor aan een blockchain oplossing voor prijsvorming op microgrids. Eerste tests zullen plaatsvinden in de haven van Rotterdam begin Q2 2019.

Een belangrijk deel van de financiering van de Blocklab projecten komt nu al uit de markt.

Projecten

Projecten overzicht

Bezoekadres

Delftsestraat 11, 3013 AB, Rotterdam

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Aan de slag

Ontdek ook andere smart industry fieldlabs