Efficiëntie door digitalisering van werkprocessen
In een tijd waarin personeel schaars is en de druk op productie toeneemt, is het optimaliseren van werkprocessen essentieel. Digitalisering biedt hiervoor krachtige oplossingen. Door processen digitaal te stroomlijnen, kunnen bedrijven sneller, foutlozer en met minder mensen dezelfde of zelfs meer output realiseren.
Wat is digitale procesoptimalisatie?
Digitale procesoptimalisatie betekent dat je kijkt welke onderdelen van je bedrijfsvoering onnodig handmatig, inefficiënt of foutgevoelig zijn, en deze vervolgens digitaliseert of automatiseert. Denk aan digitale orderverwerking, automatische kwaliteitscontroles, papierloze werkorders of realtime monitoring van machines.
Lagere instapdrempel voor personeel
Een bijkomend voordeel is dat digitale processen eenvoudiger te volgen zijn voor nieuw of minder ervaren personeel. Een slimme interface met duidelijke instructies vervangt complexe werkinstructies of specialistische kennis. Zo kun je sneller mensen inwerken en heb je minder afhankelijkheid van schaars technisch talent.
Belangrijke technologieën
- Workflowsoftware: zorgt voor digitale aansturing van werkstromen en communicatie tussen afdelingen
- MES-systemen: koppelen productie aan ERP en geven realtime inzicht in voortgang
- Mobiele applicaties: ondersteunen operators op de werkvloer met instructies, meldingen en rapportages
- Cloudplatforms: zorgen voor veilige toegang tot data, overal en altijd
Valkuilen en tips
- Digitaliseer niet om het digitaliseren, maar met een helder doel (tijdswinst, foutreductie, minder personeel nodig)
- Betrek medewerkers in het ontwerp van nieuwe processen
- Begin klein, bijvoorbeeld met een enkel proces of afdeling
Digitale werkprocessen maken bedrijven wendbaarder, efficiënter en minder afhankelijk van specialistisch personeel. Door processen slim te digitaliseren, verlaag je de werkdruk, verkort je de leercurve en vergroot je de output per medewerker. Voor iedere maakondernemer die worstelt met personeelstekorten, is dit een logische eerste stap richting een toekomstbestendige bedrijfsvoering.
Praktijkvoorbeeld: Leeuwtechniek
Met een gefaseerde aanpak heeft Leeuwtechniek hun organisatie gemoderniseerd en geautomatiseerde warehouseprocessen geïmplementeerd. Dit resulteerde in aanzienlijke verbeteringen, zoals een verhoogde productiviteit en een betere klantenservice. Het team werd actief betrokken bij het proces, van planning tot implementatie, om draagvlak te creëren en koudwatervrees weg te nemen. Lees hier hoe zij dit hebben aangepakt.
Zelf aan de slag?
Ontdek de digitaliseringsmogelijkheden voor jouw organisatie om een volgende stap te zetten in verdienvermogen, innovatiekracht, strategische autonomie en een toekomstbestendige industrie.
Als ondernemer kun in je eigen regio terecht bij jouw regionale European Digital Innovation Hub (EDIH) voor advies over kennis en vaardigheden, testfaciliteiten (test-before-invest), financiering en internationalisering.
Ben je al zo ver dat je op zoek bent naar specifieke oplossingen? Kom dan in contact met een Solution Provider die jou met het digitaliseringsproject kan helpen. Wij bieden een overzicht van partners en leveranciers in alle fasen en deelgebieden van het digitaliseren van het productieproces.
Heb je al stappen gezet en wil je jouw project verder doorontwikkelen of laten testen op effectiviteit? Dat is mogelijk bij een fieldlab. Fieldlabs zijn testlocaties waar bedrijven en kennisinstellingen samen nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen en testen.
Wil je hier meer over weten?
Wij brengen je graag in contact met onze adviseurs om hier in een persoonlijk gesprek dieper op in te gaan.