Skip to content

3D Makers Zone

Fieldlab 3D Makers Zone biedt haar partners infrastructuur, netwerken, projecten en kennis over toepassing in productieprocessen variërend van 3D-printing, Internet of Things, tot robotisering, wearables, blockchain en Big Data.

3DMZ

De uitdaging

Elk bedrijf in de maakindustrie en elk bedrijf dat business continuïteit als essentieel ziet zal moeten werken aan een nieuwe rol en invulling van de supply chain. Alles digitaliseert. Het ontwerp, de ‘opslag’ van parts, de productie en het volgen van assets in de keten en in de tijd. Dit betekent dat bedrijven op het gebied van hun business model en marktbenadering, de aanwezige kennis en skills en de investeringen in nieuwe technologie grote stappen moeten maken. Wij helpen bedrijven hierin een start te maken en de juiste balans te maken.

De werkwijze

Het Fieldlab 3D Makers Zone biedt MKB-bedrijven de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende 3D-printtechonologieen, materialen en andere digitale productietechnieken, waardoor ze snel prototypes kunnen ontwikkelen en hun productontwikkelingscycli kunnen verkorten, maar ook snel tastbare eindproducten en eindonderdelen op een nieuwe manier kunnen maken. Een ander belangrijk aspect van de ondersteuning van 3D Makers Zone voor MKB-bedrijven is de toegang tot gespecialiseerde kennis. Het Fieldlab fungeert als een kenniscentrum waar ondernemingen kunnen profiteren van de expertise van technologische professionals. Deze experts begeleiden bedrijven bij het implementeren van innovatieve oplossingen. Zo zijn er verschillende faciliteiten aanwezig in de labs om te werken verregaande digitalisering door het creëren van smart systems door het inzetten van industriële robots, sensoren, Internet of Things (IoT) en blockchain technologie. Juist de combinatie en convergentie van deze technieken zorgen voor innovatie en nieuwe oplossingen en businessmodellen. Deze snelle mogelijkheden stellen bedrijven in staat om flexibeler in te spelen op de vraag van de markt en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

3D Makers Zone fungeert ook als een ontmoetingsplek voor bedrijven, waar ze kunnen worden geïnspireerd, kunnen samenwerken, ervaringen kunnen delen en gezamenlijk projecten kunnen initiëren. Deze samenwerkingsmogelijkheden stimuleren synergie tussen verschillende MKB-ondernemingen, wat resulteert in gezamenlijke innovatie-inspanningen en het delen van best practices. Hierdoor ontstaat een vruchtbare omgeving waarin bedrijven van elkaar leren en elkaar inspireren. Daarnaast biedt het fieldlab verschillende leerlijnen aan via de Smart Makers Academy om de technologische vaardigheden van werknemers uit het bedrijfsleven op peil te houden.

Resultaten

De afgelopen zeven jaar zijn er in het fieldlab veel verschillende successen geboekt en mooie innovaties gerealiseerd. Denk hierbij aan MKB-bedrijven die nu echt daadwerkelijk digitale productieprocessen hebben opgenomen in hun portfolio om producten te creëren, zoals hun klanten te kunnen blijven voorzien van 'Legacy parts'. Dit zijn spare parts die niet langer te leveren waren maar door het inzetten van 3D-scanning en verschillende 3D-printtechnologieen nu digitaal onbeperkt op voorraad zijn en on-demand worden geproduceerd voor verschillende MKB-bedrijven in de regio. Of partijen zoals waterbedrijf PWN dat blockchain inzet voor het voorraadbeheer van haar assets. Een ander schoolvoorbeeld is de sensortechniek die nu dankzij het fieldlab door natuurbeheerorganisaties worden gebruikt om metingen te verrichten. 

Contactgegevens

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Contactpersonen

 

Herman van Bolhuis hvb@3dmakerszone.com 
Kathelijn Rombaut kr@3dmakerszone.com