Skip to content

Automated Composites and Metal Manufacturing and Maintenance (ACM3)

Als MKB bedrijf je innovatieve ideeën concretiseren op het gebied van licht gewicht systemen zonder dure investeringen in de benodigde apparatuur, dat maakt fieldlab ACM3 mogelijk. De focus van het fieldlab is op composieten, metaal en onderhoud.

nlr-logo-300x77-1-300x77

De uitdaging

Innovatieve MKB bedrijven kunnen hun innovatieve ideeën op het gebied van lichtgewicht systemen vaak niet door ontwikkelen omdat dit hoge investeringen vraagt. Daarom ondersteunt ACM3 bedrijven bij de ontwikkeling van systemen, die zijn gemaakt van composiet en/of metaal. Die ondersteuning kan in bijna alle fasen van productontwikkeling plaatsvinden: variërend van conceptstudies en materiaal screening tot het maken van het ontwerp en het realiseren van het concept. Ook reparatiemethodieken en full scale prototyping vindt bij ACM3 plaats.

De werkwijze

Het fieldlab heeft een menukaart ontwikkeld voor de beschikbare apparatuur zodat men snel kan zien welke faciliteiten er beschikbaar zijn en hoe die kunnen worden bediend. Bedrijven kunnen zo zien wat ze er mee kunnen realiseren. Indien apparatuur te ingewikkeld is om zelf te bedienen zijn er twee mogelijkheden: de gebruiker huurt een operator van NLR of krijgt een training. Zo krijgen gebruikers bijvoorbeeld tijdens de periode van 0-serieproductie een cursus zodat op het moment dat de echte serieproductie op locatie gaat starten, men beschikt over goed getrainde medewerkers.

De resultaten

Een van de successen die vanuit ACM3 werd ondersteund is de ontwikkeling van een vliegende auto met inklapbare wieken. In het Fieldlab werd het ontwerp van de composieten rotorbladen en propeller ontwikkeld en werd de hiervoor benodigde fabricagemethode ontwikkeld. De toegankelijkheid van het Fieldlab is inmiddels zelfs zodanig toegenomen dat ook individuele gebruikers zich melden zoals ontwerpster Marleen Kaptein, die haar innovatieve stoelen met de apparatuur van ACM3 maakt.

Contactgegevens

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Bezoekadres

Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam

Contactpersoon

Bert Thuis bert.thuis@nlr.nl