Skip to content

Integratie van systemen. Hoe doe je dat?

Dit artikel is een bijdrage van Total Productivity

Deze vraag legden wij voor aan Smart Industry ambassadeur en systeemintegrator Total Productivity. Een bedrijf dat zich al 25 jaar specialist op het gebied van turnkey assemblagesystemen mag noemen. Het korte antwoord: bestaande componenten tot een samenwerkend systeem smelten. Het lange antwoord is een stuk uitgebreider want ook al klikt dit korte antwoord simpel, het proces is behoorlijk complex. Alle componenten (transportsystemen, robots, schroef-, tape-, verpakkings- en testmachines) hebben allemaal hun eigen specificaties en protocollen. De crux is om componenten te gebruiken met de juiste specificaties. Hierbij 5 stappen voor een soepele integratie van systemen.

 

Stap 1: kies zoveel mogelijk marktcomponenten

Als er in het assemblageproces een component (machine of functie) nodig is die al bestaat, ga je dat bij voorkeur niet zelf ontwikkelen. Die bestaande componenten hebben zich namelijk allang bewezen:

  • Ze zijn getest
  • Ze zijn gevalideerd
  • Er is documentatie
  • Reserveonderdelen zijn eenvoudig te verkrijgen
  • Er zit een hele reeks aan waarborgen in

Je vermijdt daarmee de inbreng van risico’s en houdt de kosten beheersbaar.

Stap 2: kies voor componenten die onderling compatible zijn

Integratie van systemen kan uitdagend zijn vanwege een gebrek aan compatibiliteit onderling. Een component wordt vaak ontwikkeld zonder rekening te houden met eventuele samenwerking met componenten van andere fabrikanten. Gelukkig zijn er steeds meer productontwikkelaars die oog hebben voor integratie. Dat heeft voordelen:

  • Communicatie met andere systemen is eenvoudiger
  • Ze zijn makkelijker in te passen is het assemblagesysteem
  • Ze zijn gebruiksvriendelijker

Dit soort componenten kunnen wat duurder uitvallen maar je verdient dat dubbel en dwars terug omdat het afstellen, herbouwen of programmeren, achterwege kan blijven.

Remeha-assemblagelijn-08-1

In de assemblagelijn voor de Remeha hybride warmtepomp zijn veel componenten onderling compatible.

Stap 3: zorg voor integratie productievloer en kantooromgeving

Het is efficiënt om de fabrieksvloer en de kantooromgeving verregaand te integreren. De software van de productievloer kan namelijk niet zonder informatie vanuit de kantooromgeving (ERP):

  • Productieplanning
  • Stuklijsten
  • Configuraties

En andersom vanuit de productie:

  • Rapportages
  • Materiaalverbruik
  • Datalogging en analyse

Het belang van deze integratie zie je in sterke mate terug bij one-piece-flow situaties. Hierbij wordt op klantniveau een uniek product in elkaar gezet. Dat verloopt als volgt. In de kantooromgeving komt een bestelling binnen, bijvoorbeeld vanuit een webshop of “configurator”. In die webshop heeft de klant zijn/haar eigen product (bijv. fiets) samengesteld. Met eigen gekozen onderdelen; kleur, framehoogte, accessoires. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dan moet die fiets op de productievloer wel gemaakt worden met exáct die specificaties. Dat moet vlekkeloos verlopen. Flexibilisering van de werkvloer en foutloze communicatie tussen de kantooromgeving en de productie is dan noodzaak.

Daarnaast is software voor werkinstructies tegenwoordig zeer uitgebreid. Een goed voorbeeld is VisualFactory. In basis is dat software voor digitale werkinstructies maar het kan zoveel meer. In deze software komen alle geïntegreerde componenten op het beeldscherm samen. Door de inzet van standaard bouwstenen binnen VisualFactory worden risico’s tot bijna nul gereduceerd en is de integratie met ERP software veel eenvoudiger.

Brink-BLE-lijn-06

VisualFactory software zorgt voor een uitgebreide integratie van productievloer en kantooromgeving.

Stap 4: zorg dat kwaliteit integraal geborgd is

Het waarborgen van de kwaliteit van een product wordt steeds belangrijker. Dat kan aan het einde van de assemblagelijn maar ook tussentijdse tests (metingen) van bijv. druk, voltage, werking, etc. Testers die dus in de productielijn zijn geïntegreerd. Maar ook bij testers is het altijd de combinatie van standaard componenten en maatwerk die uiteindelijk de functie helemaal aftesten.

Bij het assembleren kan er altijd wat fout gaan. Die fout kan in een component zitten, maar ook in een menselijke handeling. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je duizenden producten verder bent, voordat je erachter komt dat er iets fout is gegaan. Dus hoe eerder je een fout kunt signaleren, bijvoorbeeld door een rood lampje, hoe korter de hersteltijd. Dus op het moment dat een operator iets doet en meteen ziet meteen dat het fout is (het rode lampje), doet hij het de volgende keer gelijk goed. Ook dat verhoogt de uiteindelijke productiviteit.

Brink-BLE-lijn-10

Vroegtijdige foutsignalering: via een rood waarschuwingslampje ziet de operator meteen dat hij het fout is en doet hij het de volgende keer gelijk goed.

Quooker Cube - test unit druk 3-1

Een van de drie testmachines in de assemblagelijn van de Quooker Cube. Hierin worden de aansluitingen van water (in- en uitgaand) en CO2 getest met behulp van lucht.

Stap 5: maak gebruik van een integrator

Alles wat een integrator doet, bedenkt, ontwikkelt, moet dienen tot een hogere output bij hun klanten. Het hoofddoel van een nieuw assemblagesysteem is altijd het verhogen van de productiviteit. Een integrator, zoals Total Productivity, houdt het overzicht en gedurende het proces van integratie wordt er continu gereflecteerd op de doelen.

Een ander voordeel van een integrator is haar grote kennis van componenten die op de markt verkrijgbaar zijn. Welke robot van welk merk zou geschikt zijn voor deze specifieke taak?

Ook het behoud van focus tijdens het proces is een taak van de integrator. Projecten kunnen wel een jaar of anderhalf jaar lopen en dan kunnen technici zich eenvoudig verliezen in details.

Resumé

Integratie van systemen is ingewikkeld maar kan soepel verlopen als je bovenstaande 5 stappen als uitgangspunt neemt. Maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van componenten die zich hebben bewezen en onderling goed aan elkaar te koppelen zijn; zowel op hardwarematige als softwarematige manier. Bouw testmomenten in en zorg voor een goede software-integratie van de kantooromgeving en de productievloer. En... neem een integrator in de arm. Maak gebruik van zijn kennis en ervaring zodat je de juiste keuzes maakt.

Logo TP

 

Het hoofddoel van een nieuw assemblagesysteem is altijd het verhogen van de productiviteit.

Meer weten?

Lees in het artikel Systeemintegratie in de maakindustrie meer over  het integreren van systemen cruciaal om concurrerend en efficiënt te blijven, wat leidt tot beter inzicht, een hogere productiviteit, lagere operationele kosten en een grotere flexibiliteit en betrouwbaarheid.