8 technieken voor productieautomatisering
Dit artikel is een bijdrage van Total Productivity
Het verhogen of verbeteren van de productie via automatisering wordt steeds crucialer, vooral gezien de steeds kortere levenscyclus en kortere Time-to-Market van producten.
Hier zijn 8 technieken die je kunt toepassen om de productie te automatiseren.
Aanpak van productieautomatisering
Wanneer je plannen hebt voor de automatisering van de productie, komen er ongetwijfeld vragen naar boven:
- Hoe moet ik dit aanpakken?
- Welke strategieën zijn beschikbaar
- Hoe minimaliseer ik menselijke fouten?
- Wat is de opbrengst van investering (ROI)?
- Is het mogelijk meerdere producten met één systeem te produceren?
Het doel bij productieautomatisering moet altijd gericht zijn op het vergroten van de opbrengst. Kijk daarbij naar het gehele productieproces en zoek naar de optimale balans tussen menselijke inbreng, methoden en machines.
Total Productivity is een van de partijen die maakbedrijven ondersteunen in het automatiseren van productie. Ze begeleiden je stap voor stap door het volledige proces. Van de eerste gesprekken tot het concept en de technische uitwerking, tot aan de daadwerkelijke constructie en installatie op jouw locatie.
8 mogelijke technieken
Bij het kiezen van geschikte technieken draait het om effectiviteit en efficiëntie. Hier volgen acht mogelijke technieken:
- Robotica
- Samenwerking tussen mens en robot (Cobotica)
- Vision
- Handmatige assemblage
- Testapparatuur
- Digitale werkinstructies
- Poka Yoke oplossingen
- KANBAN systemen
Dit is slechts een selectie van de beschikbare strategieën. We zetten hierbij slimme, grensverleggende oplossingen in en zoeken structureel naar verbetering.
Uitsluiten van menselijke fouten
Zelfs wanneer volledige automatisering niet haalbaar is, bijvoorbeeld vanwege variatie in producten of beperkte ROI, kan productieautomatisering helpen menselijke fouten te minimaliseren. Hierbij kun je denken aan het gebruik van Visual Factory, een veelzijdig softwaresysteem waarmee visuele werkinstructies eenvoudig kunnen worden gecreëerd en aangepast. Daarnaast kan een Poka Yoke systeem geïmplementeerd worden om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat een schroefmachine pas wordt vrijgegeven als de voorgaande stap correct is afgerond en de benodigde controles zijn uitgevoerd.
Opbrengst van investering (ROI)
Met een conceptstudie kan de optimale terugverdientijd van uw investering worden bepalen. De ROI van productieautomatisering moet snel zijn. Door middel van technische analyses en ROI-berekeningen kan er beoordeeld worden of automatisering daadwerkelijk rendabel is.
Meerdere producten met één systeem
De oplossingen van Total Productivity voor productieautomatisering kunnen worden aangepast om eenvoudig over te schakelen naar andere producten of varianten. Er wordt daarbij gestreefd naar maximale flexibiliteit in seriegroottes en productformaten. Integratie met het ERP-systeem maakt het tevens mogelijk om de gehele mix van productie naadloos te regelen via ‘one-piece-flow’.
Meer weten?
Lees in het artikel Systeemintegratie in de maakindustrie meer over het integreren van systemen cruciaal om concurrerend en efficiënt te blijven, wat leidt tot beter inzicht, een hogere productiviteit, lagere operationele kosten en een grotere flexibiliteit en betrouwbaarheid.