Skip to content

Circulair bouwen - Een modulair brugsysteem

Een bijdrage van: BouwLab R&Do

In Nederland moeten de komende jaren 40.000 bruggen en viaducten vervangen of vernieuwd worden. Hier ligt een grote uitdaging: Rijkswaterstaat wil en moet in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair werken. Daarnaast hebben we wereldwijd te maken met een groot grondstoffentekort. Hoe kunnen we bruggen en viaducten produceren met minimale maatschappelijke en ecologische impact? BouwLab R&Do ziet de oplossing in een modulair en circulair brugsysteem.

“One bridge fits all” 

Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen en om te gaan met de grondstoffentekorten, moeten we kijken naar circulaire oplossingen. Dit houdt in dat gebruikte grondstoffen hergebruikt moeten kunnen worden. Samen met een aantal partners is BouwLab R&Do een onderzoek gestart naar de productie van een modulair ‘brugbouwpakket’. Oftewel: een parametrisch ontworpen brugsysteem dat toepasbaar is op fiets- en voetgangersbruggen en andere kleinere overspanningen.    

Afbeelding6

Bouwstenen voor circulaire omgang met materiaal

Het bouwpakket voor de brug bestaat uit verschillende modules. De onderconstructie, plaatmateriaal, railings; alles bestaat uit losse onderdelen. Deze modules kunnen als het ware als legostenen in elkaar gezet worden. Elke bouwsteen is eenvoudig te onderhouden, vervangen en hergebruiken. Is er een component verouderd of kapot? Dan vervang je enkel de component die niet meer functioneert. Wordt de brug verwijderd? Dan kunnen alle bouwstenen los van elkaar opnieuw worden ingezet in een ander project. 

Hergebruik van grondstoffen

Elke bouwsteen wordt geproduceerd met zo min mogelijk materiaal en grondstoffen. Dit is mogelijk door parametrisch ontwerp in combinatie met slimme productie. We gebruiken alleen grondstoffen die intrinsiek hernieuwbaar zijn en/of hergebruikt kunnen worden in het productieproces. Als een onderdeel van de brug echt kapot is, kunnen de grondstoffen dus gerecycled worden.

Afbeelding7

Wil je dit project volgen?

Op dit moment is BouwLab druk bezig met het eerste prototype van het brugsysteem. Het doel is om het prototype in de praktijk te testen door middel van een pilot. Daarna kunnen we het ontwerp optimaliseren en het modulaire en circulaire brugsysteem toepassen in de praktijk. Wil je het project volgen? Houd BouwLab R&Do in de gaten. 

Wil je meer weten over parametrisch ontwerp en modulair bouwen of deelnemen aan de pilot? Neem dan contact op met Annette Beerepoot via annette@bouwlab.com

Kijk voor meer informatie op: bouwlab.com 

BouwLab

 

Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen en om te gaan met de grondstoffentekorten, moeten we kijken naar circulaire oplossingen.

Meer weten?

Lees hier meer over een circulaire industrie en kansen voor Nederlandse maakbedrijven