Skip to content

De uitdagingen van kleine maakbedrijven om te digitaliseren

 

Ben jij een kleine MKB'er? Lees dan dit artikel voor tips om met deze uitdaging om te gaan. Want in de snel veranderende wereld van vandaag de dag is digitale transformatie een trend geworden die veel kleine MKB-ondernemingen in de maakindustrie willen volgen. Het digitaliseren van processen en systemen kan immers vele voordelen opleveren, zoals efficiëntieverhoging, kostenbesparing en verbeterde klanttevredenheid. Echter, kleine ondernemingen in de maakindustrie worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen die deze digitale transformatie bemoeilijken.

Gebrek aan tijd, geld en mensen

De belangrijkste uitdagingen voor kleine MKB-ondernemingen zijn het gebrek aan tijd, geld en mensen. Kleine bedrijven hebben vaak beperkte middelen en kunnen het zich niet veroorloven om veel tijd en geld te investeren in de implementatie van digitale oplossingen. Daarnaast hebben ze vaak niet de benodigde interne expertise om deze processen te beheren en te implementeren. Dit gebrek aan middelen en expertise kan het digitaliseringsproces vertragen of zelfs helemaal stopzetten.

website afbeeldingen (58)

Een andere uitdaging is de vraag of digitale oplossingen daadwerkelijk voordelen opleveren die opwegen tegen de investering. Soms kan de initiële investering hoger zijn dan de uiteindelijke tijdswinst of kostenefficiëntie die wordt bereikt met digitalisering. Dit dilemma kan kleine MKB-ondernemingen terughoudend maken om digitale oplossingen te implementeren en af te wachten tot de voordelen duidelijker zijn.

Mogelijkheden om als kleine MKB-onderneming te digitaliseren

Ondanks deze uitdagingen zijn er stappen die kleine ondernemingen kunnen nemen om toch met digitale oplossingen een efficiëntieslag in hun bedrijf te maken. Ten eerste is het belangrijk om een duidelijke digitale strategie te hebben. Dit omvat het identificeren van de behoeften en doelstellingen van het bedrijf en het bepalen welke digitale tools en processen het meest relevant zijn.

website afbeeldingen (56)

Praktijkvoorbeeld: Assemblagebedrijf PERFECT

Zo spraken wij onlangs met ondernemer Peter de Dreu van Assemblagebedrijf PERFECT in Duiven. Hij is inventief te werk gegaan en heeft op verschillende manieren digitalisering in weten te zetten om zijn werkprocessen te vereenvoudigen, versnellen, inzichtelijker en betrouwbaarder te maken.

20230301_152609

Praktijkvoorbeeld: Kornelis Caps & Closure

Ook voor kunststof verwerker Kornelis is het een grote uitdaging om als kleine MKB-onderneming lastig om te digitaliseren. In 2016 hadden ze het geluk dat er een nieuwe fabriek gebouwd ze tijdens de bouw hun machines al direct aan elkaar kunnen verbinden. In dit interview vertelt Ytsen de Boer, projectleider bij Kornelis wat hun doel wat om te digitaliseren en welke stappen ze daarin hebben genomen. 

Ytsen

Praktijkvoorbeeld: Doeko

Een ander mooi voorbeeld is metaalbedrijf, Doeko. 60 jaar geleden bouwde Co van Doesburg zijn bedrijf als kleine MKB-onderneming met een aantal zaag-, boor-, frees-, draai-, en slijpmachines. Inmiddels is hij tal van technologische ontwikkelingen verder en is het bedrijf uitgegroeid tot een specialist in de productie van stempels, matrijzen en fijnmechanica. In dit interview met kleinzoon, COO en mede-eigenaar Bart van Doesburg lees je hoe Doeko met behulp van technologie en digitalisering de groei van de onderneming heeft weten te realiseren en versnellen.

Ondersteuning bij digitaliseren in het MKB

Heb jij al een innovatie of digitaliseringsplan dat je verder wilt uitwerken of wil laten testen? Of wil je aan de slag met digitalisering en ben je nog op zoek naar de juiste weg? Er zijn verschillende instellingen die je hiermee op weg kunnen helpen.

website afbeeldingen (57)

Smart Industry assessment

Het Smart Industry Assessment beschrijft in detail de groei van een ‘gewoon' productiebedrijf naar een Smart Factory in negen transities. Je ziet direct waar jouw organisatie staat en welke stappen je moet zetten. Het biedt overzicht en houvast en vormt de basis voor verdere acties en investeringen.

Het assessment is kosteloos en wordt afgenomen door getrainde adviseurs. Je moet er wel voor gaan zitten. Het doorlopen van het assessment neemt vijf uur in beslag, meestal verdeeld over twee sessies, waarbij meerdere mensen van het bedrijf zijn betrokken. 

Smart Industry Assessment 3

MKB Lab Oost Nederland

het mkb data lab Oost-Nederland (een samenwerking tussen Universiteit Twente en Radboud Universiteit) gestart is om mkb bedrijven te helpen met hun digitaliseringsvraagstukken. Meer informatie is te vinden op MKB Datalab Oost (aihub-oost.nl)

Vanuit de UT maakt het mkb data lab Oost-Nederland onderdeel uit van het Data Science en AI lab wat naast (kortere) projecten ook op langere samenwerkingen (onder meer met mkb’ers) mikt.

10x klaar

10x klaar voor Industry 4.0 is een programma dat is ontwikkelt door TNO en Produmize om te laten zien dat het ook voor kleinere bedrijven mogelijk is om zonder complexiteit en hoge kosten aan de slag te gaan met Smart Industry. In dit programma gaan 10 MKB-bedrijven gezamenlijk, tegen minimale kosten, 6 maanden aan de slag met Smart Industry en concreet resultaat behalen.

Fieldlab Campione 2

Fieldlab Campione 2 is speciaal bedoeld voor mkb-bedrijven en is een initiatief van WCM, Avans Hogeschool en de ontwikkelingsmaatschappijen REWIN West-Brabant, Midpoint Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Mkb’ers krijgen de mogelijkheid om in het Fieldlab op Gate2 in Gilze-Rijen en/of binnen de eigen bedrijfsomgeving te experimenteren met de nieuwste smart industry technologie, zoals data science, IoT-toepassingen en VR/AR. De deelnemers kunnen eigen praktijkcases inbrengen die vervolgens dienen als vertrekpunt voor samenwerking en innovatie. Behalve voor het toepassen van nieuwe technologie is er ook volop aandacht voor de ‘zachte’ kant (de benodigde skills) en de organisatorische kant (o.a. nieuwe businessmodellen).

Ondanks deze uitdagingen zijn er verschillende stappen die kleine MKB-ondernemingen kunnen nemen om toch met digitale oplossingen een efficiëntieslag in hun bedrijf te maken.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Smart Industry ambassadeurs:

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts