Skip to content

De voordelen van industriële automatisering

Wanneer systemen in de fabriek automatisch worden aangestuurd ontstaat er een constant resultaat. In de maakindustrie wordt al sinds de industriële revolutie geautomatiseerd om hiermee het complete productieproces te optimaliseren.

Het proces wordt hierdoor steeds efficiënter, wat geld bespaart. Maar er zijn meer voordelen:

  • Het verhoogd de productiviteit – De productiesnelheid gaat omhoog en de doorlooptijd van de productie wordt verkort, doordat medewerkers door automatisering worden ondersteund.
  • De productkwaliteit stijgt – Met het automatiseren van de productie ontstaat uniformiteit. Hierdoor wordt een vaste kwaliteit van het product gegarandeerd.
  • Er ontstaat meer controle – Wanneer verschillende geautomatiseerde werkprocessen aan elkaar worden gekoppeld ontstaat er een totaaloverzicht in de fabriek en kan er sneller en beter gestuurd worden op optimalisatie. Dit verhoogd niet alleen de productiviteit, maar ook het rendement.
  • De arbeidsveiligheid wordt verbeterd – Wanneer risicovol werk wordt geautomatiseerd, hoeft dit niet meer door de medewerker worden gedaan en wordt het werk veiliger gemaakt.
  • Het biedt mogelijkheden in een krappe arbeidsmarkt – Door het inzetten van geautomatiseerde werkprocessen is er minder personeel in de fabriek nodig.
  • Je kan jouw medewerkers op de juiste plek inzetten – Doordat de productiesnelheid omhoog gaat en delen van de werkzaamheden worden overgenomen door machines, is er ruimte om de medewerkers dat werk te laten doen, wat de machine niet kan. Hiermee voegen ze inhoudelijke waarde toe aan de fabriek.
  • Het werkplezier wordt verhoogd - Door het automatiseren van geroutineerde en daardoor ook saaie werkzaamheden, kunnen de medewerkers zich richten op activiteiten die meer uitdaging bieden. Zoals werkzaamheden waarbij patroonherkenning en/of complexe communicatie een rol speelt. Dit verhoogt het werkplezier.
  • Automatisering verdient zichzelf terug - De investering die nodig is voor het automatiseren van productieprocessen verdien je terug door de hogere omzet die je per tijdseenheid realiseert.

Wil je meer weten over de voordelen en inzetbaarheid van industriële automatisering? In het blog hieronder lees je nog veel meer over de mogelijkheden en toepasbaarheid.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts