Skip to content

Duurzame automatisering voor de Maakindustrie

Met een bijdrage van: TBWB

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, staat de maakindustrie voor de uitdaging om haar processen te optimaliseren en te verduurzamen. In het bijzonder voor maakbedrijven is het implementeren van circulaire automatisering essentieel om niet alleen de ecologische voetafdruk te verminderen, maar ook om efficiëntie en winstgevendheid te bevorderen. In dit artikel zullen we het belang van een duurzame industrie bespreken en een aantal stappen presenteren waarmee bedrijven zelf aan de slag kunnen gaan, inclusief mogelijke hulpbronnen.

Het belang van duurzame industrie

Een circulaire benadering van productieprocessen in de maakindustrie biedt tal van voordelen. Allereerst draagt het bij aan het verminderen van afval en het optimaliseren van grondstoffen. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor het milieu, maar kan ook kostenbesparend zijn op de lange termijn. Daarnaast verhoogt duurzame automatisering de concurrentiepositie van een bedrijf door te voldoen aan steeds strengere milieunormen en tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar eco-vriendelijke producten en diensten.

Stappen naar circulaire automatisering

  • Analyseer huidige processen: Voordat een bedrijf circulaire automatisering kan implementeren, is een grondige analyse van de huidige processen nodig. Identificeer inefficiënties, verspilling en gebieden waar duurzaamheidsverbeteringen mogelijk zijn.
  • Introduceer geavanceerde technologie: Investeer in geavanceerde technologieën zoals geautomatiseerde productielijnen, robotica en IoT (Internet of Things) sensoren. Deze technologieën kunnen niet alleen de efficiëntie vergroten, maar ook helpen bij het minimaliseren van de ecologische impact.
  • Optimaliseer verpakkingsprocessen: Een groot deel van de verspilling komt voort uit inefficiënte verpakkingsprocessen. Kies voor duurzame verpakkingsmaterialen en overweeg herbruikbare verpakkingen om afval te verminderen.
  • Implementeer circulaire productiepraktijken: Streef naar een circulaire productie door te focussen op het hergebruiken, recyclen en repareren van materialen. Werk samen met leveranciers die zich ook inzetten voor duurzaamheid om de gehele keten te optimaliseren.
  • Train personeel: Betrek medewerkers bij de transitie naar circulaire automatisering. Zorg voor trainingen over nieuwe technologieën en benadruk het belang van duurzaamheid in hun dagelijkse taken.

Uitgelicht voor whitepapers (42)

Hulpbronnen en ondersteuning

Om bedrijven te ondersteunen bij deze transitie, zijn er verschillende hulpbronnen beschikbaar. Overweeg samenwerkingen met duurzaamheidsadviseurs, automatiseringsbedrijven en brancheorganisaties die expertise en begeleiding kunnen bieden. Daarnaast zijn er subsidies en financiële stimuleringsmaatregelen beschikbaar om de kosten van duurzame investeringen te verlichten.

Circulaire automatisering is niet alleen een verantwoorde keuze voor het milieu, maar biedt ook zakelijke voordelen. Maakbedrijven die de stap zetten naar duurzame automatisering positioneren zichzelf als leiders in een snel evoluerende markt. Met de juiste stappen en ondersteuning kunnen organisaties bijdragen aan een circulaire revolutie, waarin efficiëntie, winstgevendheid en duurzaamheid hand in hand gaan.

Concrete klantvoorbeelden van automatisering en verduurzaming

TBWB is een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van geavanceerde automatiseringsoplossingen voor de maakindustrie. Met een focus op duurzaamheid en efficiëntie, biedt TBWB op maat gemaakte oplossingen die de productieprocessen optimaliseren en tegelijkertijd de ecologische impact minimaliseren. Twee van hun prominente klanten die hebben geprofiteerd van hun expertise zijn Fabory en KosmetikFuchs.

Fabory

Een voorbeeld van een maakbedrijf dat succesvol gebruikmaakt van automatisering en verduurzaming is Fabory, een specialist op het gebied van bevestigingsmaterialen. Samen met TBWB heeft Fabory al jarenlang gewerkt aan innovatieve logistieke oplossingen. Zo heeft TBWB onder andere een geautomatiseerde pallettransportbaan geïmplementeerd die aansluit op AGV’s (Automated Guided Vehicles) in het magazijn van Fabory. Door deze automatisering worden processen geoptimaliseerd en wordt tegelijkertijd de ecologische impact verminderd.

Uitgelicht voor whitepapers (41)

KosmetikFuchs

Een ander voorbeeld is KosmetikFuchs, een webshop gespecialiseerd in luxe cosmetica. Samen met TBWB heeft KosmetikFuchs geïnvesteerd in geavanceerde technologieën zoals BD Rowa-pickingrobots en Generalscan barcodescanners om hun logistieke processen te optimaliseren. Door deze automatisering wordt niet alleen de efficiëntie vergroot, maar worden ook fouten geminimaliseerd en de duurzaamheid van de logistieke processen verbeterd.

Door het implementeren van geavanceerde automatiseringsoplossingen en het omarmen van duurzame logistieke praktijken kunnen maakbedrijven zoals Fabory en KosmetikFuchs niet alleen hun concurrentiepositie versterken, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de samenleving als geheel.

Door gebruik te maken van de 9R-Ladder als leidraad kunnen individuen, bedrijven en overheden concrete stappen zetten om de transitie naar een circulaire economie te versnellen

Meer weten?

Lees hier meer over een circulaire industrie en kansen voor Nederlandse maakbedrijven.