Skip to content

Efficiëntie en wendbaarheid vergroten met procesoptimalisatie

Van Frankenhuyzen b.v. is een producent van snijdende gereedschappen voor de industrie. De producten zijn van meestal van ultraharde materialen zoals polykristallijne diamant. De nadruk ligt op roterend snijgereedschap en speciaal voor de klant ontworpen gereedschappen of slijtage onderdelen. Van Frankenhuyzen is een familiebedrijf dat in 1992 door Jan van Frankenhuyzen is overgenomen van zijn ouders.

Wij gingen in gesprek met eigenaar Jan van Frankenhuyzen over de stappen die het bedrijf heeft gemaakt in digitalisering en procesoptimalisatie. Maar ook welke winst ze daarmee hebben behaald en welke tips hij heeft voor andere maakbedrijven.

Welke stappen heeft Frankenhuyzen gemaakt op het gebied van Smart Industry?

“Wij zijn in 2012 begonnen. Niet met digitaliseren, maar met ons product beter maken. We zijn begonnen met inventariseren: waar zijn we goed in? Waar zijn we slecht in? We hebben uiteindelijk één product uitgekozen waar we allemaal van dachten heel goed in te zijn. Voor deze focus hebben we 12% van onze omzet geëlimineerd. We wilden ook geen extra zaken meer ontwikkelen. We wilden dat ene product zo goed mogelijk maken. Vanuit deze gedachte hebben we ons hele proces aangepast. Op alle slakken zijn zout gelegd.

In 2019 zijn ze hier verder meegegaan samen met de technische staff en de directie. ze concludeerden al snel dat er altijd vakmensen nodig zijn om de machine goed af te stellen. Conditionering van de machine is belangrijk, maar ook het onderhoud moet perfect zijn. “We hebben de beslissing genomen ons eigen onderhoud te gaan doen om de interventies korter te houden. We hebben ook direct alle machines gerestaureerd. Er heeft in het afgelopen jaar 4 maanden lang een monteur rondgelopen die dit heeft uitgevoerd. Daarnaast heeft hij ook iedereen opgeleid om ook zelf het onderhoud te leren doen.” Nu zijn er drie belangrijke zuilen: 1. Machine afstellen en onderhoud 2. Software – eigen software bouwen 3. Productontwikkeling – kijken wat je machines kunnen en hoe je dat in je software giet. De laatste is: wat kunnen mijn mensen en wat wil mijn klant. “Als je dit allemaal bij elkaar optelt, is het best ingewikkeld. Als je het allemaal op een rij zet, wordt het wel overzichtelijk en duidelijk.”

Wat heeft Smart Industry hierin voor jullie betekend?

“Met de wil om processen te vereenvoudigen, zijn we zelf onze software gaan bouwen en heeft heel veel efficiëntie met zich meegebracht. Voor verschillende producten is de hele keten vanaf de klant, werkvoorbereiding en productie aan elkaar gekoppeld. Nu stap voor stap nieuwe producten aan deze werkwijze toevoegen.

We zijn zo ver gegaan dat er niets meer analoog over getypt hoeft te worden. Alles gaat nu automatisch. We hebben een eigen CAD-programma gemaakt, waar we via berekeningen automatisch kunnen tekenen. Het beheert meetgegevens en zorgt ervoor dat we het magazijn heel eenvoudig kunnen beheren.

De volgende stap is een hele nieuwe website bouwen, met het doel om onze wendbaarheid nog groter te maken. De klant zou via deze website een eigen product kunnen ontwerpen, dat vervolgens via onze systemen automatisch gemaakt kan worden. Hier komt geen analoog proces bij kijken. We hebben geen tekenaars meer nodig. Er wordt niets meer over het hoofd gezien.“

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts