Skip to content

Innoveren doe je samen: de onbegrensde mogelijkheden in ketensamenwerking

Samen leren, innoveren en investeren

Innoveren in je ketensamenwerking voor je productielijn doe je niet alleen. Lees in dit blog hoe Smart Industry je productiecapaciteit kan verviervoudigen en je productieproces kan vereenvoudigen.

“Begin gewoon. En hou het begrijpelijk.” Het klinkt aanstekelijk eenvoudig als Frank-Jan Evers over Smart Industry begint. Hij is verantwoordelijk voor engineering en operations bij Heering in Vaassen. “Het is geen toeval dat het eenvoudig klinkt. Het moet ook eenvoudig zijn. Als je het niet begrijpt, moet je het niet doen.” Dat uitgangspunt is voor het bedrijf de sleutel tot een volledig geïntegreerde en gedigitaliseerde keten van klantorder en leveranciers tot en met maintenance. Want innoveren doe je samen, juist in ketensamenwerking.

Het profiel van Heering: wereldwijd actief familiebedrijf dat sinds 1865 bestaat. De 30 tot 40 medewerkers zijn gespecialiseerd in oplossingen voor kuikentransport. Het gaat daarbij om vrachtwagens en opleggers met een koelbox, voorzien van een luchtbehandelingsinstallatie gevoed door een generator. Heering ontwerpt en stelt het geheel samen. 

“Het is niet zo dat we dachten: nu gaan we met Smart Industry beginnen”, zegt Evers. “We wilden gewoon zaken realiseren waarvan we op een gegeven moment hoorden dat het Smart Industry was.” Daarbij gaat het bijvoorbeeld over een partner voor de inrichting van het inkoop-portal, waarop Heering orders en prijzen met alle leveranciers afhandelt. 

Nog meer aan de voorkant van het proces zit de productconfigurator, waarbij met een leverancier werd samengewerkt. Evers: “Nu gebruikt onze eigen verkoop die nog om producten te configureren, maar binnenkort geven we die vrij zodat klanten dat zelf kunnen doen.” Zowel het inkoop-portal als de productconfigurator is volledig geïntegreerd met het ERP-systeem: van alles dat er gebeurt, loopt een datastroom mee.

Innoveren doe je samen: verviervoudigen

Heering is op nog meer fronten bezig zegt Evers: “Onze productie is nu nog projectmatig van opzet. We stappen over naar een lijnproductie, waarbij we de - al door toeleveranciers geteste - modules inbouwen. Alleen onze zogeheten kennismodules assembleren en testen we zelf. Dit verkort de doorlooptijd, waardoor met hetzelfde aantal mensen de productiecapaciteit verviervoudigt.”

Ook de service bij Heering is 'smart' dankzij de inzet van Hololens Augmented Reality brillen. Via zo'n bril kunnen de experts in Vaassen bij een servicemonteur aanwijzingen geven en noodzakelijke informatie in beeld plaatsen. Dat betekent dat eventueel minder gekwalificeerde monteurs het werk op locatie kunnen uitvoeren, omdat ze in direct contact met de experts staan. 

Evers: “Onze eigen servicemensen werken ermee. Die waren er zo snel aan gewend, dat er eigenlijk geen inloopperiode met vallen en opstaan was. Het werkt gewoon overal, dus sinds kort is ook een aantal klanten ermee aan de slag. Daardoor hebben wij onze kennis veel sneller ter plaatse: om precies te zijn in één muisklik.”

Innoveren doe je samen: eenvoud

Heering is vertrokken vanuit de visie dat we alleen de dingen willen doen waar we goed in zijn en dat het softwarematig geheel geïntegreerd moet zijn, Van leverancier tot eigen productie en van servicemonteurs tot klanten. Veel 'smarter' kan het proces eigenlijk niet. 

Hoe is Heering zover gekomen? Evers: “Je moet gewoon beginnen. Veel mensen hebben ideeën, maar blijven er tegenaan hikken of voeren ze maar deels uit. Wij hadden een visie en gingen die meteenomzetten in implementatie. Daarbij loop je snel tegen je eigen onbenulligheid aan, maar daar kom je even gauw weer overheen. Bovendien leren we ervan. En dan werkt het binnen twee weken.” 

Evers geeft toe dat er wel een paar randvoorwaarden zijn: betrouwbare en deskundige uitvoeringspartners, goede eigen mensen en doordachte voorbereiding. “We pakken alles op ICT-gebied aan, zoals we ook onze eigen productontwikkeling doen. We doen het alleen als we het begrijpen. Als we het niet begrijpen, beginnen we opnieuw. En dus blijft alles heel eenvoudig”, zegt hij. “Die eenvoud houdt ook de implementatie overzichtelijk en kort. De nieuwe lijnproductie staat als het goed is binnen een week. En ons ERP-systeem was in tweeënhalve maand 'up and running'.”

Ook hier draait alles weer om eenvoudige uitgangspunten. “Weet welke functionaliteit je wilt en beperk je daartoe”, adviseert Evers. “En als wat je wilt, niet kan, vergeet het dan. Begin niet aan maatwerk, want dan begin je te verzanden. Nogmaals, begin gewoon. En als je het eenvoudig houdt, is beginnen makkelijk. Vervolgens is de implementatie klaar voor je het weet en ben je toe aan groei.”

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts