Nieuwe leerlijn Implementatie en Borging van de Leercultuur
Een bijdrage van: Smart Makers Academy en Inovatiecluster Noordoostpolder
Er is een enorme behoefte aan personeel in de techniek. In de maakindustrie is dit niet anders. Het is belangrijk om goede mensen aan boord te krijgen, maar ook om hen vervolgens te behouden en te stimuleren om zichzelf te blijven ontwikkelen. Een goede leercultuur binnen organisaties is hierbij een must. Innovatiecluster NoordOostpolder ontwikkelde met het oog hierop de metrolijn Implementatie en Borging van Leercultuur. Gert Leusink, controller bij Zuidberg en één van de vertegenwoordigers van het cluster: “Wij ontwikkelden deze leerlijn vanuit onze eigen behoefte, maar via Ozone kunnen bedrijven uit heel Nederland hier gebruik van maken. Zo staan we samen sterk.”
Waar de Smart Makers Academies in eerste instantie gericht waren op het ondersteunen van de medewerkers van de werkvloer van mkb-bedrijven in de maakindustrie, is de scope gaandeweg verbreed. Niet al deze medewerkers zijn namelijk gedreven om te leren. Ook is er niet altijd een opleiding die past bij hun behoefte en/of beschikbare tijd en zijn mkb-bedrijven vaak niet ingesteld op een Leven Lang Ontwikkelen. Gert: “Om initiatieven rond het opleiden en ontwikkelen van medewerkers te laten slagen, is het cruciaal dat een leercultuur in de organisatie geborgd is. Met dit onderwerp zijn wij als Innovatiecluster Noordoostpolder aan de slag gegaan.
De metrolijn vormgeven
Binnen Innovatiecluster Noordoostpolder sloegen de bedrijven Suplancon, MCM Kampstaal, Zuidberg, Polder Staalproducties, Kamplacon, AgrinServ, NLR en Verbruggen, Opleidingsbedrijf Metaal en financierder Skills4Skills de handen ineen. “Het initiatief voor de metrolijn Implementatie en borging van leercultuur kwam vanuit de stuurgroep Een lerende organisatie van het innovatiecluster NoordOostpolder”, vertelt Gert. “Vervolgens is dit als gezamenlijke ontwikkeling door alle betrokken bedrijven opgepakt. We keken samen wat en wie we nodig hadden om de leerlijn op te zetten en wat er al was. Hierbij riepen we de hulp in van de Smart Makers Academy en betrokken we Opleidingsbedrijf Metaal. Vanwege haar vele contacten en beeld van de al beschikbare middelen op dit gebied, vroegen we Opleidingsbedrijf Metaal om de leiding te nemen bij de ontwikkeling van de metrolijn. In de periode die volgde hebben we in een aantal bijeenkomsten én op basis van gesprekken met CEO’s, HR-managers en productieleiders van de deelnemende bedrijven de verschillende lijnen ontwikkeld en hier verder invulling aan gegeven.”
Leerlijnen voor elk organisatieniveau
Met de metrolijn Implementeren en borgen van leercultuur, richt innovatiecluster Noordoostpolder zich niet alleen op de medewerkers van de werkvloer, maar op iedereen in de organisatie. Gert: “We ontwikkelden leer- en innovatietrajecten voor directie en management, HRM-medewerkers, team- en afdelingsleiders én voor de medewerkers van maakbedrijven.” Een aantal voorbeelden:
- Op directieniveau is er een workshop over de bouwstenen van een lerende organisatie.
- Voor HRM-medewerkers en team- en afdelingsleiders is er een workshop over hoe je mensen hier het best in mee kan nemen.
- Voor de mensen van de werkvloer een workshop over hoe je jezelf kan ontwikkelen in jouw vakgebied.
“Hiernaast zijn er nog veel meer andere workshops, experiences en e-learnings om te volgen. Om de ontwikkelde leercultuur ook echt te borgen binnen bedrijven, voegden we een leerlijn toe gericht op borging. Hierbij neemt het Opleidingsbedrijf Metaal contact op om samen te kijken hoe de zaken ervoor staan en wat nog aandacht behoeft. Zo zorgen we ervoor dat de leercultuur blijvend onderdeel wordt van de organisatie.”
Bijna klaar voor de start
De metrolijn is inmiddels bijna afgerond. “We zijn erg enthousiast en positief over het resultaat en kijken uit naar de aftrap”, zegt Gert. “De leerlijn is goed onderbouwd, zit didactisch goed in elkaar en deelname levert voor elk organisatieniveau iets op. Het mooist is natuurlijk om de metrolijn in zijn geheel te volgen, maar mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunnen organisaties er ook bepaalde zaken uithalen, zoals workshops.”
“We weten allemaal dat het belangrijk is om goede vakkrachten te behouden, zeker ook met het oog op de vergrijzing en nu de orderportefeuilles op groen staan. Het is geen optie om niets te doen: stilstand is achteruitgang. Met deze metrolijn hebben we een mooi systeem neergezet om vakkrachten te behouden, hun kennis te verbreden en ervoor te zorgen dat zij kunnen doorgroeien binnen een organisatie. Een mooie ontwikkeling in het borgen van de leercultuur binnen organisaties! We hopen hier, onder andere via de Smart Makers Academy, zoveel mogelijk organisaties in de maakindustrie enthousiast voor te kunnen maken. We hebben er heel veel zin in.”
Meer weten?
Lees hier meer over welke belangrijke rol Human Capital, Smart Working en een cultuur van continu leren spelen in de transities binnen de maakindustrie.