Skip to content

Nieuwe marktbenadering bij Kaltenbach B.V. | Gietart

KALTENBACH B.V. | GIETART uit Hengelo is met locatie van 20.000m2 een toonaangevende en innovatieve expert op gebied van staaloppervlaktebehandeling. Van oudsher ontwerpt en produceert de Gietart Machinefabriek straalmachines voor het reinigen van staal. Het bedrijf is in 2009 overgenomen door de Duitse KALTENBACH Group en bestaat volgend jaar maar liefst 100 jaar.

Smart Industry Hub BOOST ging in gesprek met Stephan Toxopeüs, CEO van KALTENBACH B.V. | GIETART over de aanpassingen die zij hebben gedaan in het productenpakket en een nieuwe marktbenadering hebben uitgerold.

Op dezelfde voet door of reorganiseren?

Door coronamaatregelen was het vanaf het begin van de crisis onmogelijk om de producten bij de klant af te leveren en in te bouwen, waardoor er een gat in de orderintake is ontstaan. “Als gevolg van de maatregelen stond de Holding KALTENBACH Group voor een moeilijke beslissing. De locatie Gietart behouden of reorganiseren. Nader onderzoek heeft ons doen besluiten om KALTENBACH | GIETART als innovator in de markt te zetten.”

Nieuw productenpakket

“Een van de verbeteringen is de ontwikkeling van een nieuw productenpakket. De machines zijn verbeterd op gebied van energie en geluid en daardoor milieutechnisch zeer aantrekkelijk geworden. Vanwege het vertrouwen die in het product is ontstaan, wordt er nu zelfs 7 jaar garantie gegeven op de machine wat in deze branche uniek is. Samen met IDPartners heeft Gietart een nieuw design gecreëerd, dat is bekroond met een award voor “outstanding design quality”.

Nieuwe marktbenadering

Een tweede verbetering is gerealiseerd in de sales. Gietart heeft een ander soort marktbenadering uitgerold. Met een tool is het mogelijk om op een intuïtieve manier een salespresentatie te geven waardoor het juist leuk wordt om de machine aan de man te brengen, zelfs als er niet voor de volle 100% kennis voor handen is over het product.” De tool heeft een interface waarbij er gericht gekeken kan worden naar de aanwezige informatie, hoe het door de afdeling sales gebruikt wordt en waar er nog extra ondersteuning nodig is. Aanvullend worden trainingen beschikbaar gesteld om nog meer uit de markt te kunnen halen. Op korte termijn heeft Gietart zo al 25% meer omzet kunnen prognosticeren voor het jaar 2022 en zitten ze voor het komende jaar al meer dan halfvol.

Financiële ondersteuning via Smart Industry

“Wij hebben in 2020 gebruik gemaakt van de BOOST vitale industrie voucher. Met deze financiële ondersteuning konden wij expertise inschakelen wat heeft geleid tot een samenwerking met GrowProud.” De samenwerking tussen Gietart en GrowProud heeft zijn vruchten afgeworpen en de weg naar boven is weer gevonden. “Door de complexe structuur in de organisatie met een Holding in Duitsland is het onmogelijk om Corona gerelateerde subsidies of regelingen aan te vragen. De Vitale Industrie Voucher is een katalysator geweest om ontwikkelingen structureel aan te pakken.”

Tips voor andere maakbedrijven die aan de slag willen met Smart Industry

“Probeer niet de processen als processen direct te veranderen. Probeer een manier te vinden waarbij het een logisch gevolg is om de processen te veranderen en de werknemers te laten samenwerken.”

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts