Skip to content

Robots helpen de energierekening te drukken

Veel materiaal bewerkende bedrijven schrikken van de nieuwe energietarieven die ze moeten gaan betalen wanneer hun huidige contract afloopt. “We kennen voorbeelden van nieuwe, variabele contracten waarbij de prijzen substantieel stijgen”, zegt Frank Biemans, directeur van BMO Automation. De kilowattuurprijs voor elektriciteit overdag vervijfvoudigt voor veel bedrijven. Daarnaast zie je ook een groot verschil tussen tarieven van piek- en daluren in de nieuwe contracten. Daarmee is het team van BMO aan het rekenen geslagen.

Productie verplaatsen naar de daluren

Frank Biemans: “We denken altijd proactief mee met de klanten en hebben onszelf de vraag gesteld of het bij deze hogere tarieven loont om de productie naar de daluren te verplaatsen.” Met een ‘ouder’ vast contract is het verschil tussen piek- en daltarief klein: omgerekend naar een doorsnee vijf-assige CNC-machine kost een uur verspanen overdag € 2,35 tegen € 1,92 na 9 uur ’s avonds en in het weekend. Bij de nieuwe prijzen betaal je overdag € 11,20 per uur voor de stroom die een 5-assig bewerkingscentrum nodig heeft; in de daluren ligt het tarief op € 7,36.

Forse besparing mogelijk

Het verschil tussen piek- en daltarief bedraagt dus bijna € 4,- per uur per CNC-machine. In Limburg en Brabant gaat het daltarief om 21:00 uur en en in de rest van het land bijna altijd om 23.00 uur. Het goedkope tarief loopt dan door tot 7 uur. Daarnaast geldt in het weekend altijd het daltarief. In Limburg en Brabant kom je dan op 96 uren daltarief per week.  BMO Automation is met die 96 uur gaan rekenen. Dit zijn 420 productie-uren per maand, meer dan het aantal spindeluren dat menig materiaal bewerkend bedrijf per machine haalt.

Bij een CNC-machine met een 400V-150A aansluiting die gemiddeld op halve belasting draait, betekent dit dat de stroomkosten vanaf 2023 in de piekuren per maand € 4.704,- per CNC-machine bedragen. In de daluren is dit € 3.091,-. Door de productie naar de daluren te verschuiven, kan een materiaal bewerkend bedrijf per CNC-machine per maand €1.613,- besparen.

Over het algemeen worden de CNC-machines door vakmensen beladen. Om in de daluren te kunnen produceren, zal dit proces moeten worden geautomatiseerd. Zeker gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Stel dat een materiaal bewerkend bedrijf besluit om te investeren in een robotcel die twee (bestaande) freesmachines belaadt, dan spaart het zo elke maand ruim € 3.225,- uit. Daar staat afhankelijk van de configuratie een leasetarief van een robotcel van BMO Automation tegenover van € 2.500,- per maand.

“Deze robotcel verdient zich volledig terug door de kostenbesparing op energie. Er blijft zelfs ruim € 700,- per maand over”, vat Frank Biemans de uitkomst van de berekening samen. Daarvan kunnen dan de stroomkosten van de robotcel worden betaald, die volgens BMO Automation echter te verwaarlozen zijn. “De servomotoren in de robots die wij gebruiken schakelen zichzelf uit wanneer ze stilstaan. En de robot staat een groot deel van de tijd stil.” Boven op deze besparing komen nog de extra uren die beschikbaar komen dankzij de robot en die voor extra output van de onderneming zorgen. Wel moet het bedrijf uren vrijmaken om de robots in te regelen en het productieproces eropaan te passen.

Automatisering biedt een kans

Aangezien zeker 80% van de Nederlandse maakbedrijven een variabel energiecontract hebben, loont het de moeite om hiernaar te kijken. Frank Biemans beseft dat het om een gemiddelde gaat en dat de aanwezigheid van bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak tot een heel andere uitkomst leidt. “Die leveren in de winter echter slechts een paar procent van de elektriciteit op.” Bovendien blijft hij benadrukken dat bedrijven moeten streven naar 168 productie-uren in de week wanneer ze automatiseren. “Maar dat is voor veel bedrijven nog ver weg. Dan kan dit een manier zijn om de kosten te drukken.”

BMO Automation wil met deze berekening materiaalondernemers helpen de stijging van hun energierekening in de hand te houden.  "Automatisering biedt een kans”, zegt Frank Biemans. “In de toekomst zullen we veel meer moeten kijken welke de beste uren zijn om de machines te laten lopen. Want als we in de daluren verspanen, betekent het ook dat overdag het netwerk minder belast wordt. Het stroomnet in Nederland is al overbelast; en de CNC-machines zijn grootverbruikers.”

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts