Skip to content

Van afval tot design - circulair 3D-printen

Een bijdrage van: 3D Makers Zone

Waar geproduceerd wordt, blijft restmateriaal over. Hoe kunnen we hier nuttig gebruik van maken? Bij 3D Makers Zone zien we uitdaging in het omzetten van kunststof afvalstromen tot 3D-printmateriaal. Hoe kunnen we hier nieuwe producten van maken? En wat is daar allemaal voor nodig? We vertellen je er graag meer over. 

Versnipperen!

We beginnen met het versnipperen van je kunststof afvalstroom. Het plasticafval wordt in onze ReMakers Zone versnipperd tot pellets van een paar millimeter groot. Deze pellets kunnen in theorie direct gebruikt worden door onze 3D-print-robotarm. Echter moeten we eerst onderzoeken of en hoe we met het materiaal van jouw reststroom kunnen printen.

3d1

Analyse van het materiaal

Niet elk materiaal is geschikt voor het verwerken tot printbaar materiaal. Zo vroeg afvalverwerker Spaarnelanden ons of wij iets konden maken met een batch oude rolcontainers. De rolcontainers waren gemaakt van HDPE. Deze kunststof is op zich goed meerdere keren te recyclen. Maar aan de andere was dit materiaal, vanwege de thermische eigenschappen, erg lastig om mee te printen. Daarom was eerst meer onderzoek nodig. 

3d2

Afvalstroom naar printmateriaal

In sommige gevallen moeten we bepaalde grondstoffen aan het materiaal toevoegen om ermee te kunnen printen. In het voorbeeld van de rolcontainers van Spaarnelanden moest er nog een klein percentage aan vezels worden toegevoegd. In opdracht van Key Keg verwerkten we gerecyclede kunststof bierfusten tot barkrukken. Deze kunststof had weer andere additieven nodig om printbaar te worden. Om goed bruikbaar printmateriaal te produceren, doen we verschillende tests.

Ontwerp: materiaal als uitgangspunt

Elk gerecycled materiaal heeft dus een andere samenstelling. Traditioneel begin je met een ontwerp en kies je het materiaal dat het best bij je ontwerp past. Bij het werken met reststromen werkt het precies andersom. We kijken welke eigenschappen het materiaal heeft en voor wat voor ontwerp het zich leent. Kun je er enkel grove prints mee maken met weinig detail? Kun je er juist kleine producten mee printen? Samen komen we tot een ontwerp dat past bij het materiaal én bij jouw wensen. De rolcontainers hebben we bijvoorbeeld omgezet in plantenbakken voor in de openbare ruimte.

Printen maar!

We beginnen met het printen van een prototype. Op basis hiervan kunnen we het ontwerp finetunen. Zijn we helemaal tevreden? Dan kunnen we de printer laten draaien. Soms is één print echter genoeg: voor Heineken maakten we de voet van een trofee voor de F1-race op Zandvoort van gerecyclede bierkratten.

website afbeeldingen - 2024-02-29T120058.977

Jouw reststromen omzetten in designstukken? 

Ben jij benieuwd wat je met jouw reststromen kunt doen? Bij 3D Makers Zone in Haarlem vind je tal van voorbeelden en vertellen we je er graag over. We hebben verschillende trajecten ingericht om jouw kunststof reststromen om te zetten in 3D-geprinte producten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Peter van den Bosch via peter@3dmz.nl

3DMZ

 

Elk gerecycled materiaal heeft dus een andere samenstelling. Traditioneel begin je met een ontwerp en kies je het materiaal dat het best bij je ontwerp past. Bij het werken met reststromen werkt het precies andersom.

Meer weten?

Lees hier meer over een circulaire industrie en kansen voor Nederlandse maakbedrijven.