Skip to content

Van strategie naar digitale integratie

Dit artikel is een bijdrage van Future Industries

De maakindustrie is voortdurend in ontwikkeling, vooral op digitaal vlak. Deze ontwikkelingen gaan zo snel dat digitalisering en innovatie niet langer alleen onderwerpen voor de koplopers zijn. Om toekomstbestendig te worden en blijven richten productiebedrijven zich in toenemende mate op het uitwerken van een digitaliseringsstrategie.

Digitale integratie speelt hierbij een belangrijke rol. Niet enkel de ontwikkeling en implementatie van digitale ondersteuning van de operationele processen, maar juist het verbinden en optimaliseren van deze verschillende digitale middelen biedt concurrentievoordeel. Door systemen, processen en datastromen te verbinden ontstaat real-time zicht op de operatie. Hierdoor kan de besluitvorming versneld worden, kan flexibeler en adequater gereageerd worden op veranderingen in de markt, wordt de kans en reactietijd op afwijkingen kleiner en worden communicatiestromen effectiever.

website afbeeldingen - 2024-07-01T132146.641

Dit zorgt voor verbeterde en duurzamere processen, lagere operationele kosten, hogere klanttevredenheid en een beter werk- en leerklimaat voor medewerkers. Er bestaan verschillende vormen van digitale integratie. Afhankelijk van de IT-architectuur kan applicatie-, data-, cloud-, IoT-integratie of een combinatie hiervan worden toegepast.

Vormen van digitale integratie

Applicatie-integratie

Eén van de belangrijkste aspecten van digitale integratie is het verbinden van de verschillende softwareapplicaties binnen de organisatie. Door middel van API's (Application Programming Interfaces) en middleware kunnen bedrijven verschillende systemen naadloos met elkaar laten communiceren. Hierdoor kunnen gegevens efficiënt worden uitgewisseld en kan de algehele operationele workflow worden verbeterd.

Data-integratie

Het integreren van data uit verschillende bronnen en systemen is essentieel om een holistisch beeld van de bedrijfsactiviteiten te verkrijgen. Door gebruik te maken van data warehousing, ETL (Extract, Transform, Load) processen en data virtualisatie kunnen bedrijven data uit diverse bronnen consolideren en analyseren om waardevolle inzichten te verkrijgen en weloverwogen beslissingen te nemen.

Cloud-integratie

Met de opkomst van cloud computing is de integratie van on-premise systemen met cloudgebaseerde applicaties een steeds vaker voorkomend scenario. Door een hybride cloudstrategie te omarmen en gebruik te maken van integratietools zoals iPaaS (Integration Platform as a Service) kunnen bedrijven profiteren van de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud terwijl ze hun bestaande IT-infrastructuur (deels) behouden.

IoT-integratie

Het Internet of Things (IoT) brengt een overvloed aan gegevens voort vanuit verbonden apparaten en sensoren. Door IoT te integreren binnen de IT-architectuur kunnen bedrijven real-time inzichten verkrijgen, processen automatiseren en nieuwe mogelijkheden voor gepersonaliseerde dienstverlening creëren.

Voorbeelden van integratie

Stappenplan voor een succesvolle digitale integratie

Maar hoe pas je dit toe binnen een bestaande IT-architectuur? En waar begin je? Er zijn veel voorbeelden waarin bedrijven stranden met een wirwar aan systemen en onduidelijkheid over het verloop van de bedrijfskritische informatiestromen. We definiëren daarom vijf stappen om tot een succesvolle digitale integratie te komen.

Stap 1 Analyseren van de huidige processen en het applicatielandschap

De eerste en cruciale stap in het integratieproces is het uitvoeren van een grondige analyse van de huidige processen, systemen en behoeften van de organisatie. Door het optekenen en analyseren van de processen en het ondersteunende applicatielandschap wordt duidelijk welke functionaliteit de operatie behoeft. Daarnaast kunnen de knelpunten, inefficiënties en kansen voor verbetering geïdentificeerd worden.

Stap 2 Definiëren van doelen en opstellen IT-architectuur

Na het analyseren van de huidige situatie, is het belangrijk om duidelijke doelen en KPI’s vast te stellen. Wat wil het bedrijf bereiken, welke waardestromen kunnen gedefinieerd worden en hoe wil het bedrijf hier sturing aan geven in de komende jaren? Door de IT-architectuur hierop aan te sluiten worden digitale middelen gebruikt ter optimalisatie van de operatie en wordt digitalisering geen doel op zich. Door snelle ontwikkelingen en de verscheidenheid aan applicaties en toepassingen groeit het aantal mogelijkheden echter exponentieel. Het is hierbij vooral van belang om te kijken hoeveel flexibiliteit en wenbaarheid de organisatie behoeft binnen het IT-landschap. Is de verwachting dat (deel)processen en klantbehoeften snel zullen veranderen door ontwikkelingen in de markt? Dan is een IT-architectuur waarin nieuwe functionaliteiten en toepassingen snel geïntegreerd kunnen worden een slimme keuze. Hierbij kan gedacht worden aan een combinatie van standaard (cloud)oplossingen die elke gespecialiseerd zijn op specifieke functionaliteiten. Deze best-of-breed strategie maakt het mogelijk om een schaalbare en flexibele IT-architectuur in te richten. Zijn de kernprocessen echter vergaand gestandaardiseerd of bestaan er gestandaardiseerde totaaloplossingen voor de branche dan is de keuze voor een dergelijk all-in-one systeem wellicht een goede oplossing. Veel bedrijven in digitale transitie combineren beide strategieën, eventueel tijdelijk, in een hybride IT-architectuur. Hierbij worden of blijven gestandaardiseerde processen ondersteund door de vaak reeds gebruikte totaaloplossing. Daarnaast worden voor specialistische of veranderende processen (nieuwe) applicaties geselecteerd met specifiekere functionaliteiten.

website afbeeldingen - 2024-07-01T132521.142

Stap 3 Optimaliseren en selecteren van systemen en applicaties

Wanneer de doelstellingen duidelijk zijn en een digitaliseringsstrategie en bijbehorende IT-architectuur gekozen zijn, kan invulling gegeven worden aan het applicatielandschap. Kies hierbij de digitale systemen en applicaties die het beste aansluiten bij de processen, behoeften en doelstellingen van de organisatie. Het is goed om zowel nieuwe (aanvullende) systemen en applicaties als de reeds gebruikte systemen en applicaties (opnieuw) in overweging te nemen. Door eerst te kijken naar de mogelijkheden om de werkwijzen en inrichting binnen de bestaande systemen en applicaties te verbeteren kunnen onnodige investeringen wellicht voorkomen worden. Bij de selectie van nieuwe en bestaande systemen is het belangrijk om te kijken naar de compatibiliteit met toekomstige integraties. Daar waar bedrijfskritische informatiestromen systemen overstijgen binnen het applicatielandschap is het van belang om systemen te selecteren die naadloos met elkaar kunnen integreren en compatibel zijn met bestaande infrastructuur en processen.

Stap 4 Implementeren en integreren van systemen en applicaties

Zodra de IT-architectuur en de richting voor de invulling van het applicatielandschap bepaald zijn kan bepaald worden op welke wijze er geïntegreerd moet worden. Hierbij kunnen applicatie-, data-, cloud-, IoT-integratie of een combinatie hiervan benodigd zijn. Door de bedrijfskritische informatiestromen binnen de IT-architectuur en het applicatielandschap in beeld te brengen wordt duidelijk waar integratie noodzakelijk is. Het optimaliseren van reeds gebruikte applicaties, het implementeren van eventuele nieuwe systemen en het integreren van de informatiestromen daartussen behoeft een robuust plan waarin stapsgewijs wordt gewerkt aan een toekomstbestendige infrastructuur. Werk samen met proces- en IT-experts om een gestructureerd transitie- en implementatieplan op te stellen en zorg voor een stapsgewijze overgang van de oude naar de nieuwe infrastructuur. Betrek daarnaast de medewerkers bij de optimalisatie en selectie van digitale middelen en train hen om de nieuwe systemen effectief te gebruiken en benutten. Alleen door vroege betrokkenheid en adoptie van de medewerkers kan geborgd worden dat het niveau van de toegepaste technologie en het kennisniveau van de medewerkers niet te ver uit elkaar groeit.

Stap 5 Monitoren, evalueren en optimaliseren

Door constante ontwikkelingen in de markt en de exponentiele groei in technologische mogelijkheden is de behoefte op het gebied van digitalisering ook constant in beweging. Het is dan ook belangrijk om continu te blijven monitoren en evalueren of het applicatielandschap en de integratie daarbinnen nog voldoende aansluiten bij de behoefte van de operatie en of verdere optimalisatie nodig is.

website afbeeldingen - 2024-07-01T132552.447

Het belang van digitale integratie

Digitale integratie is essentieel voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Bedrijven die digitale integratie omarmen, kunnen profiteren van verbeterde operationele efficiëntie, betere productkwaliteit, snellere time-to-market en hogere klanttevredenheid. Door digitale middelen te integreren, real-time inzicht effectief te benutten en flexibeler te reageren op veranderingen, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken en groeimogelijkheden benutten.

Bedrijven die niet investeren in het verbeteren van hun IT-architectuur en digitale integratie lopen het risico om achterop te raken in een steeds competitievere markt. Ze missen de mogelijkheid om operationele kosten te verlagen, innovatie te stimuleren en waarde toe te voegen aan hun producten en diensten. Bovendien lopen ze het risico om niet te voldoen aan de steeds complexere eisen van klanten en partners, waardoor ze uiteindelijk hun marktpositie kunnen verliezen.

Kortom, digitale integratie is een cruciale strategie voor bedrijven in de maakindustrie die streven naar groei, concurrentievoordeel en duurzaam succes. Door te investeren in een geavanceerde IT-architectuur en digitale integratie kunnen bedrijven hun bedrijfsvoering toekomstbestendig maken en zich positioneren als leiders in een snel veranderende industrie.

Future industries logo

 

Bedrijven die digitale integratie omarmen, kunnen profiteren van verbeterde operationele efficiëntie, betere productkwaliteit, snellere time-to-market en hogere klanttevredenheid.

Meer weten?

Lees in het artikel Systeemintegratie in de maakindustrie meer over  het integreren van systemen cruciaal om concurrerend en efficiënt te blijven, wat leidt tot beter inzicht, een hogere productiviteit, lagere operationele kosten en een grotere flexibiliteit en betrouwbaarheid.