Skip to content

MAKE Center voor het duurzaam opleiden van voldoende vakmensen voor de maakindustrie

In tal van sectoren is sprake van een structureel personeelstekort. Dit kan niet zo maar worden opgelost en steeds vaker is dit überhaupt niet op te lossen.

We zullen dit daarom anders moeten inrichten. Digitalisering speelt hierin een grote rol. Eenvoudige productieprocessen moeten we verder automatiseren, zodat we de kennis en ervaring van onze vakmensen optimaal kunnen inzetten.

Zoek actief samenwerking op

Ook zullen we minder in hokjes moeten denken en efficiënter moeten samenwerken. Young professionals en ervaren professionals op de werkvloer onderling binnen bedrijven, maar zeker ook in de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Inspringen en elkaar verder helpen. Vice versa. Docenten en trainers moeten beter weten wat zich afspeelt op de werkvloer door bedrijven te bezoeken en eens mee te draaien. Vanuit het bedrijfsleven is input nodig om de lesstof beter af te stemmen op de praktijk. Per onderwijsmodule kunnen bedrijven hierop aanhaken. Door materialen ter beschikking te stellen, gastlessen te geven of iemand de kans te geven zich te ontwikkelen tot Hybride opleider.

Waarbij hij/zij een paar dagen bij een bedrijf werkt en een paar dagen voor de klas staat.

ROCMN_MAKE.jpg

Duurzaam opleiden van vakmensen bij MAKE Center

MAKE Center is een initiatief dat hieruit voortkomt en deze initiatieven heeft opgezet. In de missie van MAKE Center staat: het duurzaam opleiden van voldoende vakmensen voor de maakindustrie. Deze samenwerking van meer dan 100 bedrijven in de maakindustrie in de regio Utrecht en ROC Midden Nederland (mbo) moet leiden tot het versnellen hiervan. Een publiek private samenwerking dus. MAKE Center krijgt 29 juni tijdens het Smart Industry Jaarevent het predikaat Fiedlab voor de maakindustrie gericht op Skills. Dit betekent dat vanuit deze locatie in Nieuwegein zowel jongeren als ouderen zo goed mogelijk worden opgeleid en zo voorbereid voor een toekomst in Industrie 4.0.

Mens en machine optimaal laten samenwerken

Een werkomgeving waarin mens en machine optimaal samenwerken. In het MAKE Center als Fieldlab werken studenten, docenten en vakmensen samen en leren zo (sneller) van elkaar. Dit doen zij met hightech metaalbewerkingsmachines in een praktijkhal die een simulatie is van een bedrijfshal. Kijk hier alvast rond: https://ap.lc/xHKJdEen Een aantal machines wordt aangesloten op het netwerk. Zo maak je besturing en onderhoud op afstand mogelijk. Leren wordt zo voor iedereen leuker omdat je werkt met nieuwe technieken én werkt aan echte praktijkopdrachten. Natuurlijk wordt er in het MAKE Center niet voorbij gegaan aan de basisvaardigheden. Zodat iedereen ook uit de voeten kan bij een stroomstoring of een netwerkverbing die uitvalt.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts