Skip to content

Nederlandse industrie krijgt fors minder orders binnen

 

Bron: Economieredactie AD

In december 2023 heeft de Nederlandse industrie opnieuw aanzienlijk minder orders ontvangen, met een daling in zowel productieomvang als producentenvertrouwen, volgens gegevens van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bedrijven wijzen op aanhoudende onzekerheid in de markt, en de inkoopmanagersindex van Nevi toonde een verslechtering, met een score van 44,8.

De zwakke vraag uit de bouwsector en tegenvallende vraag uit Duitsland, een belangrijke afzetmarkt, werden als oorzaken genoemd. Dit heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid, met veel industriebedrijven die hun personeelsbestanden verkleinen, voorraden verminderen en inkoopactiviteiten terugdraaien. Volgens het CBS is het producentenvertrouwen verder gedaald, met de laagste stand in ruim drie jaar.

Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN Amro, benadrukt dat vrijwel alle seinen op rood staan, maar er is enige hoop onder ondernemers voor het nieuwe jaar. Hoewel het optimisme is afgenomen vanwege het moeilijke economische klimaat, suggereert Swart dat voorzichtig herstel mogelijk is vanaf het tweede kwartaal van 2024. Hij wijst op de waarschijnlijke afbouw van overtollige voorraden en mogelijke renteverlaging gedurende het jaar, wat de kans vergroot dat de Nederlandse industrie al voor de zomer een zachte landing maakt.

Bron: Voor het volledige artikel, zie: Nederlandse industrie krijgt fors minder orders binnen: ‘Vrijwel alle seinen staan op rood’ op AD.nl.

"Het is aannemelijk dat de vraag naar industriële goederen in de eerste maanden van 2024 verder afneemt, maar vanaf het tweede kwartaal kan voorzichtig herstel optreden."
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry