Skip to content
Nederlandse sleuteltechnologieën

Noord-Brabant voorop, maar internationale concurrentie blijft sterk

Bron: esb.nu

De Nederlandse overheid heeft tien strategische sleuteltechnologieën aangewezen om het toekomstige verdienvermogen en de concurrentiepositie van het land te versterken. Hoewel deze technologieën veelbelovend zijn, laten nieuwe analyses zien dat Nederland de afgelopen jaren op internationaal niveau flink terrein heeft verloren. Vooral de snelle opkomst van China als technologische grootmacht zet de Nederlandse positie onder druk, blijkt uit een analyse van patentdata tussen 2000 en 2023.

website afbeeldingen - 2024-09-24T121305.111

 

Noord-Brabant als koploper

Ondanks de daling van het Nederlandse aandeel in mondiale patenten, biedt Noord-Brabant reden voor optimisme. Deze provincie is uitstekend gepositioneerd in zes van de tien technologieën en heeft sterke technologische competenties. Dit maakt Noord-Brabant een cruciale regio voor verdere ontwikkeling van deze technologieën. De verdere uitbouw van deze positie vereist echter gerichte regionale beleidsmaatregelen.

Kritiek op gekozen technologieën

De onderzoekers waarschuwen dat niet alle geselecteerde sleuteltechnologieën even kansrijk zijn. Sommige technologieën sluiten minder goed aan bij de bestaande competenties in Nederland, waardoor het potentieel om hier economische waarde uit te halen beperkt kan zijn. Bovendien is het belangrijk dat niet elke Nederlandse regio zich richt op dezelfde technologieën, aangezien dit kan leiden tot inefficiëntie en verspilling van publieke middelen.

Internationale concurrentie en samenwerking

De dalende positie van Nederland in de patentdata is vooral zichtbaar in technologieën als beeldvormingstechnologie, (opto)mechatronica en quantum. De opkomst van China, dat inmiddels in vrijwel alle sleuteltechnologieën meer dan 25% van de wereldwijde patenten bezit, maakt de concurrentie bijzonder scherp. Toch zijn er mogelijkheden om door gericht beleid bepaalde sleuteltechnologieën verder te ontwikkelen.

Lees het volledige artikel voor meer inzichten over de positie van Nederlandse regio's in sleuteltechnologieën op de website van ESB: Brabant in goede positie om sleuteltechnologieën verder te ontwikkelen.

Ook andere regio’s in Nederland hebben een relatief gunstige positie te opzichte van andere Europese regio’s.
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry