Skip to content

Skillslab versnelt kennismaking met nieuwe technologieën

 

Bron: Tech Valley

In het voorjaar van 2023 hebben TechValley, Tetrix Techniekopleidingen en het Fieldlab Robotica NH gezamenlijk een succesvolle pilot genaamd Skillslab opgezet. Het initiatief richtte zich op het introduceren en verdiepen van kennis over Smart Industry technologieën, waaronder robotica, cobotica, sensortechniek en AR/VR. Dit was vooral gericht op de behoeften van Noord-Hollandse TechValley bedrijven om hun concurrentiepositie te versterken.

Praktische ervaring opdoen met robotica/cobotica

De Skillslab-pilot bestond uit drie 'Meet & Greet' kennismodules, waarbij medewerkers van TechValley-bedrijven de kans kregen om praktische ervaring op te doen met robotica/cobotica en AR/VR. Docenten en studenten van techniekopleidingen werden ook betrokken, waardoor er een waardevolle kruisbestuiving ontstond. De keuze voor de thema's en modules werd bepaald door de bedrijven zelf, en het bleek een succesvolle aanvulling op het TechValley innovatieprogramma.

Nadruk op praktijkervaring

De modules omvatten praktische kennismakingen bij het Fieldlab Robotica NH in Zaandam, het bedienen van toepassingen bij Tetrix Techniekopleidingen, en een bedrijfsbezoek aan een onderneming waar deze technologieën al werden toegepast. Deelnemers werden op een laagdrempelige manier bekend gemaakt met de basisprincipes van robotica en AR/VR, waarbij de nadruk lag op praktijkervaring.

Skillslab krijgt vervolg

Het enthousiasme en de wisselwerking tussen bedrijven, docenten en studenten waren positief, en het Skillslab krijgt in 2024 een vervolg. Er wordt al gewerkt aan een convenant voor de voortzetting van dit initiatief. Deelnemers hebben hun eerste koudwatervrees voor nieuwe technologieën overwonnen, en de interactie tussen ervaren professionals en jongere generaties bleek zeer leerzaam. Bedrijfsbezoeken aan onder andere Bejo Zaden en JOZ waren belangrijke toevoegingen aan de modules, waardoor deelnemers inzicht kregen in de praktische toepassing van technologieën in bedrijfsprocessen. Het traject wordt beschouwd als een waardevolle opmaat naar structureel contact tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en studenten in de regio.

Lees het hele artikel hier: techvalley-nh.nl/skillslab 

'Het is voor studenten nog vrij onbekend dat hier in de regio bedrijven zitten die voorop lopen in technologie en een wereldmarkt bedienen.'
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry