Skip to content

SLIM-subsidie voor het MKB

Bron: Ministerie van Sociala Zaken en Werkgelegenheid

De manier waarop we werken, verandert. Ook in het mkb. Voor een werkgever is het daarom heel belangrijk dat de werknemers en het bedrijf zich blijven ontwikkelen, en daarmee de wendbaarheid en kansen voor organisatie en personeel vergroten en toekomstbestendig maken. De overheid helpt hierbij met een subsidieregeling speciaal voor het mkb: de SLIM-regeling. SLIM staat voor Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen In Mkb-ondernemingen.

Blijven leren en ontwikkelen

In het midden- en kleinbedrijf (mkb) is het minder gebruikelijk dat medewerkers leren en zich ontwikkelen tijdens hun werk. Door seizoensarbeid is het ook in de landbouw, horeca en recreatiesector lastig om een leerrijke werkomgeving te ontwikkelen. Met de SLIM-regeling wil de overheid leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend maken. Door te investeren in de kennis, groei en ontwikkeling van de medewerkers.

szw_slim-warmtepomp_16_9

Subsidie voor 4 activiteiten

De subsidie is voor allerlei nieuwe ideeën gericht op leren en ontwikkelen. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de volgende 4 activiteiten:

 1. Doorlichting van de onderneming
  Bijvoorbeeld om een externe adviseur in te schakelen om het bedrijf te laten doorlichten en een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken. Hiermee gaat het bedrijf direct aan de slag.
 2. Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers
  Een loopbaan- of ontwikkeladvies stimuleert werknemers om actief na te denken over hun toekomst. Dit helpt een ondernemer om zijn medewerkers vitaal te houden. Daarnaast is het goed voor de strategische planning van het bedrijf.
 3. Initiatieven gericht op methoden die werknemers aanmoedigen in hun ontwikkeling.
  Bijvoorbeeld het oprichten van een bedrijfsschool. Of de ontwikkeling van een systeem van ontwikkelgesprekken met werknemers. Of het opschalen en uitbreiden van succesvolle projecten.
 4. Derde leerweg
  Een mkb-werkgever kan een praktijkleerplaats aanbieden voor (delen) van een mbo-opleiding in de derde leerweg. Dat is een maatwerktraject voor volwassenen met werkervaring. Maar ook voor werkzoekenden en werknemers die een carrièreswitch willen maken. Wil je meer weten over deze activiteiten? Bekijk de menukaart.

Beschikbaar voor 3 mkb-groepen

De volgende 3 groepen mogen de SLIM-subsidieregeling in verschillende timeslots aanvragen:

 • individuele mkb-ondernemingen (beschikbaar: 1 t/m 30 maart en 1 t/m 28 september 2023)
 • samenwerkingsverbanden in het mkb (beschikbaar: 1 juni t/m 27 juli 2023)
 • grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie (beschikbaar: 1 juni t/m 27 juli 2023)

Bekijk welke criteria per groep gelden bij het aanvragen van de SLIM-subsidie op uitvoeringvanbeleidszw.nl/slim/overzicht-aanvraagcriteria.

szw_slim-bouw_tekst_16_9

SLIM-subsidie aanvragen

Zo vraag je een SLIM-subsidie aan voor je bedrijf:

 1. Bepaal het doel. De Menukaart SLIM helpt hierbij.
 2. Bereid je voor. Er zijn enkele documenten die ingevuld moeten worden.
 3. Log in op: Uitvoering Van Beleid SZW.
 4. Registreer voor aanvraag SLIM-subsidie.
 5. Dien een volledige aanvraag in. Een onvolledige aanvraag belandt na de correcties achteraan in de rij.
 6. Wacht de behandeling van de aanvraag af. Na beoordeling (en eventuele loting) vindt er een inhoudelijke toetsing plaats.
 7. Binnen 18 weken ontvang je bericht of de subsidie is toegekend of afgewezen. Na afloop van het project dien je binnen 22 weken de einddeclaratie bij Uitvoering Van Beleid in te dienen.  
Kijk voor meer informatie een aanmelden op:  www.wijzijnkatapult.nl/leren-ontwikkelen-mkb 
 
Met de SLIM-regeling wil de overheid leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend maken. Door te investeren in de kennis, groei en ontwikkeling van de medewerkers.
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry