Skip to content

Smart Industry Hub Zuid, centraal aanspreekpunt in Zuid-Nederland

Bedrijven en kennisinstellingen in Zuid-Nederland werken in lokale projecten aan de ontwikkeling van nieuwe productietechnieken. Door hun kennis en ervaring op grotere schaal te delen, kunnen veel meer middelgrote en kleine maakbedrijven een stap zetten in de vernieuwing van hun bedrijf. Branche- en belangenverenigingen, ontwikkelingsmaatschappijen, kennisinstellingen en overheden spannen zich daarom vanaf vandaag gezamenlijk in om informatie over industriële vernieuwing beter te delen. Zij hebben daarvoor het samenwerkingsverband Smart Industry Hub Zuid opgericht.

Het startsein voor Smart Industry Hub Zuid is op 22 november 2018 gegeven op de trappen van de Brainport Industries Campus. Een toepasselijke locatie: op deze campus zijn verschillende innovatieprogramma’s gevestigd die productietechnologieën als 3D-printen verder ontwikkelen en toepassen. Het nieuwe samenwerkingsverband heeft als doel bij dit soort projecten meer mkb-bedrijven van buiten de regio te betrekken en voor hen de drempel te verlagen om gebruik te maken van gedeelde faciliteiten op innovatieve campussen.

Smart Industry Hub Zuid

De hub biedt ondernemers via een centraal contactpunt informatie over slimme productie. De hub organiseert evenementen en brengt ondernemers in contact met andere ondernemers die zich bezighouden met dezelfde ontwikkelingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om samenwerking op het gebied van robotica, 3D-printing, virtual reality, digitalisering, dataficering en logistiek. De hub focust zich sterk op slim onderhoud (smart maintenance & services) en slimme, complexe productie van kleine series (smart manufacturing).

Limburg en Brabant hebben van oudsher een grote industrie. Bedrijven en kennisinstellingen werken nu intensief samen aan vernieuwing van de productieprocessen, vaak met behulp van digitale technologie en data-analyse. Op campussen komt veel van dit soort onderzoek en ontwikkeling samen. De Brainport Industries Campus vormt samen met Business Park Aviolanda in Woensdrecht, Gate-2 in Gilze en Rijen en de Brightlands Campussen in Limburg een netwerk van hotspots voor de slimme industrie in Zuid-Nederland. De Smart Industrie Hub nodigt geïnteresseerde bedrijven uit heel Nederland uit om te onderzoeken of zij aan dit netwerk kunnen bijdragen.

Vijf regio’s

In vijf regio’s in Nederland wordt een Smart Industry Hub opgericht om kennis beter te kunnen delen en zo de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie te versterken. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies dragen financieel bij aan het initiatief. In regio Zuid is de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) verantwoordelijk voor de coördinatie.

Smart Industry Hub Zuid NL is een initiatief van en samenwerking tussen de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brainport Development, Brainport Industries Cooperatie, LIOF, Provincie Limburg, Midpoint Brabant, REWIN, Agrifood Capital, FME, KVK, Koninklijke Metaalunie, Provincie Noord-Brabant, TNO en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met Gerard Blom, Coördinator Smart Industry Hub Zuid, via: gblom@bom.nl

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts