Skip to content

We willen mkb-ondernemers enthousiast maken om aan de slag te gaan met circulariteit

Deze week vindt alweer de zesde editie van de Data Week NL plaats. Tijdens dit driedaagse evenement ontmoet data-minded Nederland elkaar in het Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in ’s-Hertogenbosch. Voor de gelegenheid gingen wij in gesprek met Sjors Hooijen, CEO en co-founder van Tech2B. Hij vertelt hoe zijn bedrijf door middel van data en digitalisering bijdraagt aan duurzaamheid en circulariteit.


Tech2B heeft een all-in-one-oplossing gecreëerd om de connectiviteit van de Europese industrie te stimuleren en de manier van netwerken, samenwerken en gegevens delen te vernieuwen. Het doel i om dit jaar 50 miljoen euro aan waarde te bieden aan productiebedrijven. Een groot deel van deze impact zal plaatsvinden in de provincie Noord-Brabant. Dit gebeurt op verschillende niveaus, zoals de eSourcing-omgeving voor aanbestedingsmogelijkheden. Vanaf dit jaar brengen ze ook de deeleconomie naar de industrie door een Shared Asset-omgeving waarin machines, experts en productielocaties gedeeld kunnen worden. Hierdoor wordt eigendom steeds minder belangrijk en behalen mkb’ers gezamenlijk een hoger rendement. Ze hebben ook orderbeheertools die versterkt kunnen worden door het Smart Connected Supplier Network (SCSN). Dit maakt de uitwisseling van informatie in de toeleveringsketen efficiënter en stelt bedrijven in staat om gemakkelijker, sneller én betrouwbaarder data te delen. Op deze manier kunnen kleine ondernemers een inhaalslag maken in de digitalisering.


Hoe het begon…
Het idee voor Tech2B ontstond zo’n drie jaar geleden. Het begon allemaal toen Sjors in contact kwam met Dirk en Paul Wouters, twee broers die op dat moment net een watersnijbedrijf over hadden genomen. Het watersnijbedrijf levert aan ASML en VDL, grote bedrijven gevestigd in de Brainport-regio. Sjors: “Dirk en Paul namen het bedrijf over, omdat de voormalig eigenaar met pensioen ging. Al snel kwamen ze erachter dat het bedrijf een fikse digitaliseringsachterstand had. Ze klopten bij mij aan: of ik wilde nadenken over hoe deze achterstand te verhelpen. Het doel hierachter? Meer bereiken met minder mensen.”

Brainstormen in de Brainport-regio
Dat de broers bij Sjors terechtkwamen, was niet zo gek. Met zijn computer science-achtergrond was hij de perfecte kandidaat om mee te denken over een oplossing voor het digitaliseringsvraagstuk. Sjors: “Na urenlang brainstormen, kwamen we uit op een platformmodel. Ik interviewde vervolgens een dertig- tot veertigtal ondernemers uit de Brainport-regio. Op deze manier bracht ik de problemen op onder andere het gebied van vindbaarheid, samenwerken en data-uitwisseling in kaart. In 2019 startten we met het bouwen van een platform. Waar we in 2020 begonnen met honderd bedrijven, zijn we inmiddels uitgegroeid tot een internationaal platform waarop 420 duizend bedrijven vindbaar zijn.”

“Waar we in 2020 begonnen met honderd bedrijven, is Tech2B inmiddels uitgegroeid tot een internationaal platform waarop 420 duizend bedrijven vindbaar zijn.” - Sjors Hooijen, CEO en co-founder van Tech2B

Geen verspilling, snellere marktintroductietijd
Tech2B draagt met het platform door middel van digitalisering bij aan de verduurzaming van mkb-bedrijven. Sjors legt uit hoe: “Traditionele inkopers kijken vaak nog steeds naar traditionele bewerkingen, zoals Computer Numerical Control (CNC). Met CNC begin je bijvoorbeeld met een groot blok kunststof en haal je met machines delen weg totdat er een klein component overblijft. Als de inkoper deze opdracht op Tech2B plaatst, bepaalt ons algoritme dat het gaat om een laag volume opdracht gebaseerd op kunststof. Vervolgens verbindt de tool de inkoper met 3D-printing-bedrijven. Op deze manier is er geen verspilling van overig kunststof én is er ook nog eens een snellere marktintroductietijd.”

Veel kansen voor mkb-ondernemers
Naast hun bijdrage aan een duurzame wereld, stimuleert Tech2B ook de bewustwording over circulariteit bij mkb-ondernemers. Sjors: “Om hen aan te kunnen moedigen circulair te werken, moeten ze eerst weten wat de mogelijkheden zijn. Daarom bieden we op Tech2B ook kennisdeling aan. Zo hopen we ondernemers enthousiast te maken om aan de slag te gaan met circulariteit.” En op dat gebied valt nog veel winst te behalen, vertelt Sjors: “Bijna zestig procent van de nationale productieketens loopt flink achter op het gebied van circulariteit. Bewustwording creëren en het activeren van mkb-ondernemers is de belangrijkste kans die we als bv Nederland moeten aangrijpen om hier verandering in te brengen.”

De Data Week NL vindt plaats van 22 juni tot 24 juni 2023 in het Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in ’s-Hertogenbosch. Meer info? Lees het op de website.

Meer weten over Tech2B? Neem ook eens een kijkje op hun website.  

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts