Van Raam Rijwielen

Redactie Smart Industry
Smart Industry

Van Raam produceert al haar fietsen in eigen huis, waarbij gebruikt wordt gemaakt van de beste kwaliteitsproducten. Met goed opgeleid personeel, continu innoveren, een moderne productielijn en marktonderzoek maakt Van Raam fietsen die aansluiten bij de behoefte van de eindgebruiker. Dankzij onder meer de samenwerking met TU Delft en de participatie in Innovar komt Van Raam tot een modern design en technisch hoogstaande fietsen.

De naam Van Raam heeft een rijke geschiedenis. Al in 1900 startte het bedrijf in Amsterdam als smederij. De productie van de inmiddels vermaarde fietsen – de specialisaties van Van Raam zijn driewielfietsen, scootmobielfietsen, tandems, duofietsen, rolstoelfietsen, rolstoeltransportfietsen, en lage instapfietsen ofwel comfortfietsen, die allemaal ook als elektrische fiets leverbaar zijn – liet nog even op zich wachten. Op 6 juli 1933 werden de eerste fietsen gemaakt. In de zeventiger jaren verhuisde het bedrijf naar Aalten, waar Van Raam fietsframes ging produceren. In 1984 werd Van Raam voortgezet door Piet Boezel en onder zijn leiding heeft Van Raam zich gespecialiseerd in ontwerp en productie van aangepaste rijwielen en frames.

Automatiseren wat kan

Van Raam was al bekend met het begrip Smart Industry, maar een duidelijk beeld hiervan had het bedrijf nog niet. De masterclass Smart Industry in Business Modelling werd dan ook gezien als eye opener. Tijdens de sessie werd de volgende vraag gesteld: je staat op een beurs en je ziet dat je overbuurman hetzelfde product als jij foutloos levert, maar in de helft van de tijd en voor de helft van het geld. Door deze vraag is Van Raam gaan nadenken over wat weg kan en tijdrovend is, maar ook wat er nu niet goed werkt.

Tijdens gesprekken met medewerkers van Van Raam werd gevraagd welke werkzaamheden vaak voorkomen en geen uitdaging voor het personeel bieden. Aan de hand van deze antwoorden zijn processen geautomatiseerd en gerobotiseerd. Doordat de medewerkers werden betrokken bij het proces, waren ze niet bang dat de robots hun werk zouden overnemen. Zo merkten ze al snel dat de robots alleen het saaie en repeterende werk zouden overnemen en dat vakmanschap noodzakelijk bleef.

Het familiebedrijf wordt geleid door de dochter, zoon en schoonzoon van Piet Boezel, Marjolein Boezel, Jan-Willem Boezel en Ronald Ruesink. In 2019 is Van Raam verhuisd naar een nieuw pand met moderne fabriek, kantoren en grote showroom in Varsseveld. In 2019 is een Van Raam showroom/experiencecenter geopend in Zuid-Duitsland.

Van Raam is uitgeroepen door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie tot het 14e meest innovatieve bedrijf van Nederland.

Van Raam is lid van Smart Industry Oost-Nederland en kopgroep Boost.

Project specificaties

Mensen & Teams: Goed opgeleid personeel
Strategie: Continu innoveren
Automatisering: Een moderne productielijn
Inzicht: Marktonderzoek

Meer inspirerende projecten

thumbnail

Aebi Schmidt: Denken in klantoplossingen in plaats van in producten

Data & digitalisering

Aebi Schmidt ontwikkelt en produceert met de nieuwste technologieën machines en voertuigen voor gladheidsbestrijding, straatreiniging en park-/tuintechniek. Daarnaast geeft Aebi Schmidt advies en begeleiding voor de bedrijfsvoering van de gladheidsbestrijding en straatreiniging.

thumbnail

247TailorSteel: Snel, flexibel en effectief

Big Data en AI

247TailorSteel levert lasergesneden plaat- en buismateriaal op maat. De klanten maken gebruik van het 247TailorSteel-portaal, Sophia, om zo op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen te bestellen.

thumbnail

Itter: Smart Industry betekent voor ons kennis delen

Mensen & teams

Itter in Hardenberg haalt het overgrote deel van zijn omzet uit het verspanen van aluminium producten en dan met name uit het nabewerken (frezen) van extrusieprofielen. Het bedrijf beschikt hiervoor over een modern machinepark. Een van de doelen van het bedrijf is enkelstuks te maken tegen de kosten van serieproductie, ofwel een one-piece-flow.

thumbnail

GS Metaal: Dankzij Smart Industry productiever

Data & digitalisering

GS Metaal BV is een innovatieve toeleverancier op het gebied van plaatbewerking, licht constructiewerk en machinebouw. Het bedrijf is actief in diverse marktsegmenten zoals voedingsindustrie, solar industrie en algemene industrie.

thumbnail

Veros Metaalwerken: Samenwerken biedt meer

Data & digitalisering

Veros is een dynamisch familiebedrijf met veel ervaring in de toelevering van industriële onderdelen geproduceerd door middel van verspanende bewerkingen. Het bedrijf produceert voornamelijk machineonderdelen (enkelstuks en kleine tot middelgrote series) voor diverse branches.