Skip to content

Slim onderhoud met IoT en voorspellende data


Onderhoud is essentieel in de maakindustrie, maar traditioneel vaak arbeidsintensief en reactief. Stilstand door onverwachte storingen kost niet alleen geld, maar legt ook extra druk op een al krap bezette werkvloer. Door gebruik te maken van Internet of Things (IoT) en voorspellende data-analyse, kunnen bedrijven onderhoud slimmer inrichten: efficiënter, goedkoper en met minder inzet van gespecialiseerd personeel.

website afbeeldingen (2)

Van reactief naar voorspellend

Waar veel bedrijven nog wachten tot een storing optreedt, biedt voorspellend onderhoud de mogelijkheid om op basis van realtime gegevens vroegtijdig in te grijpen. Sensoren op machines meten bijvoorbeeld temperatuur, trillingen of slijtage. Deze data worden geanalyseerd met algoritmen die trends herkennen en voorspellen wanneer ingrijpen nodig is.

Minder afhankelijk van experts

Traditioneel vereist machineonderhoud veel kennis en ervaring. Met digitale dashboards en geautomatiseerde meldingen kunnen ook minder ervaren monteurs snel inschatten wat er moet gebeuren. IoT maakt onderhoud minder afhankelijk van vakkennis, doordat de technologie de complexe analyses overneemt.

Belangrijke technologieën

  • IoT-sensoren: meten continu parameters van machines en installaties
  • Predictive analytics: herkennen patronen en voorspellen defecten
  • Cloudgebaseerde onderhoudsplanning: plant automatisch servicemomenten in
  • Mobiele tools: geven technici op locatie direct toegang tot analyses en instructies

Tips voor implementatie

  • Begin met een pilot op de meest kritieke machines
  • Koppel bestaande onderhoudsdata aan nieuwe sensoren voor meer waarde
  • Investeer in dashboards die ook voor niet-specialisten begrijpelijk zijn
  • Train medewerkers in het interpreteren van meldingen en het gebruik van tools

Slim onderhoud met IoT en voorspellende data is een krachtige manier om met minder mensen méér grip te krijgen op de technische staat van machines. Het verhoogt de beschikbaarheid van apparatuur, verlaagt de werkdruk en maakt onderhoudsprocessen toegankelijker voor breder inzetbaar personeel. Daarmee is het een onmisbaar puzzelstuk in de strategie van 'meer doen met minder'.

Praktijkvoorbeeld – Slim onderhoud bij kippenslachtlijnen

De introductie van predictief onderhoud bij een fabrikant van kippenslachtlijnen heeft ervoor gezorgd dat een overweldigende hoeveelheid data kan worden gegenereerd via honderden sensoren die de kwaliteit van verschillende producten bewaken. Van temperatuurmetingen tot stroomverbruik en toerentallen van motoren, deze data biedt een schat aan informatie voor voorspellend onderhoud. Het slim combineren en analyseren van data stelt bedrijven in staat patronen te ontdekken en te voorspellen wanneer onderdelen mogelijk defect raken. Lees hier meer.

Zelf aan de slag?

Ontdek de digitaliseringsmogelijkheden voor jouw organisatie om een volgende stap te zetten in verdienvermogen, innovatiekracht, strategische autonomie en een toekomstbestendige industrie.

Als ondernemer kun in je eigen regio terecht bij jouw regionale European Digital Innovation Hub (EDIH) voor advies over kennis en vaardigheden, testfaciliteiten (test-before-invest), financiering en internationalisering. 

Ben je al zo ver dat je op zoek bent naar specifieke oplossingen? Kom dan in contact met een Solution Provider die jou met het digitaliseringsproject kan helpen. Wij bieden een overzicht van partners en leveranciers in alle fasen en deelgebieden van het digitaliseren van het productieproces.

Heb je al stappen gezet en wil je jouw project verder doorontwikkelen of laten testen op effectiviteit? Dat is mogelijk bij een fieldlab. Fieldlabs zijn testlocaties waar bedrijven en kennisinstellingen samen nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen en testen. 

Wil je hier meer over weten?

Wij brengen je graag in contact met onze adviseurs om hier in een persoonlijk gesprek dieper op in te gaan.