TRANSFORM-CE lanceert een navigatiehulpmiddel

Bureau MVO
Duurzaam produceren

De noodzaak om kunststof te recyclen

Hoewel er in de EU jaarlijks miljoenen plastic producten worden vervaardigd, wordt slechts een klein deel daarvan gerecycled of gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Dit is niet alleen een verspilling van hulpbronnen, maar het verbruikt ook uitputtende hulpbronnen terwijl de vraag naar plastic naar verwachting zal stijgen. Het is absoluut noodzakelijk dat we kunststofafval gaan gebruiken als grondstof en afstappen van het gebruik van nieuwe kunststoffen die vervolgens worden weggegooid.

Veel organisaties en bedrijven beginnen de noodzaak van het gebruik van gerecycleerde materialen in te zien en zoeken naar manieren om meer circulair te worden. Het is nog vroeg, maar er worden stappen gezet. Het TRANSFORM-CE-project is betrokken bij twee soorten plastic recyclingprocessen: IEM (intrusion-extrusion moulding) en AM (additive manufacturing).

De navigatietool

Het navigatiehulpmiddel is ontworpen om de verschillende stappen in het kunststof recyclingproces uit te leggen, van inzameling via sortering tot hergebruik. Beweeg erboven of klik op een pictogram om over elke stap in het proces te lezen. Het geeft informatie over de bevindingen van het TRANSFORM-CE project, deelt links naar projectrapporten en publicaties, geeft de contactgegevens van de partners van het project voor vragen of samenwerking, legt de IEM en AM technologieën uit en stelt toepassingen voor gerecycleerde kunststoffen voor.

De Tool bevat de bevindingen van het TRANSFORM-CE project die bedrijven helpen de 'know-how' te ontwikkelen die ze nodig hebben om de behandelde oplossingen te repliceren en op te schalen. Hoewel de Tool vooral gericht is op bedrijven die geïnteresseerd zijn in recycling of gebruikte recyclaten, is het ook een gemakkelijke manier voor het grote publiek om meer te weten te komen over de technologieën voor het recyclen van kunststoffen, het potentieel van recycling en hergebruik van kunststoffen, en de barrières om dit te doen.

AM- en IEM-technologieën

TRANSFORM-CE gebruikt twee innovatieve technologieën om nieuwe producten te maken van kunststofafval voor eenmalig gebruik: additive manufacturing (AM) en intrusion-extrusion moulding (IEM). AM versnippert gesorteerd plastic afval dat vervolgens wordt gesmolten en geëxtrudeerd tot lange filamenten. De filamenten worden vervolgens gebruikt voor 3D-printing om laag voor laag objecten te maken. Bij IEM wordt laagwaardig plastic afval vermalen tot plastic klonten die vervolgens worden gesmolten en geëxtrudeerd tot een hete plastic "klei". Deze wordt vervolgens in mallen geperst om nieuwe producten te maken. In het TRANSFORM-CE-project wordt dit proces uitgevoerd door de Green Plastic Factory in Nederland.

Een ondersteuningspakket voor geïnteresseerde bedrijven

TRANSFORM-CE heeft een ondersteuningspakket voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in het gebruik van gerecyclede materialen. De technologieën kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te ontwerpen en te produceren en om circulaire bedrijfsmodellen te creëren. 

Link naar de navigatietool