Skip to content

Efficiëntie, flexibiliteit en succes bij engineering in de maakindustrie

 

Innovaties en ontwikkelingen van engineering draaien niet alleen om technologische vooruitgang, maar vooral om de manier waarop processen, technologieën en mensen optimaal verbonden worden om de productiviteit te verhogen. Hoe kunnen engineeringteams en organisaties efficiënter, flexibeler en succesvoller opereren?

website afbeeldingen - 2025-03-14T113912.817

Digitalisering als drijvende kracht

De verschuiving naar een steeds meer digitale manier van werken is essentieel om de engineeringprocessen te versnellen en fouten te minimaliseren. Digitalisering biedt kansen om productinformatie efficiënter te beheren, van ontwerp tot productie. Twee belangrijke pijlers hierin zijn Model Based Definition (MBD) en Product Lifecycle Management (PLM).

Model Based Definition (MBD)

Traditioneel worden 2D-tekeningen en stuklijsten gebruikt om productinformatie over te dragen binnen de waardeketen. Dit proces is echter foutgevoelig en tijdrovend. Immers vandaag de dag beschikken de Engineers over 3D CAD software en moeten de 2D tekeningen als afgeleide van het model alsnog gemaakt worden. Model Based Definition (MBD) biedt een oplossing door product- en fabricage-informatie direct te integreren in het 3D-model. Hierdoor kunnen engineeringteams sneller werken, wordt misinterpretatie voorkomen en kan automatisering eenvoudiger worden toegepast. Ook als tussenstap om sneller 2D tekeningen te genereren helpt Model Based Definition om dit bereiken.

MBD is een cruciale stap richting een volledig digitale werkwijze en vormt de basis voor slimme productieprocessen, zoals geautomatiseerde kwaliteitscontroles en naadloze integratie met productiemachines. Je leest hier meer over in het artikel: Efficiënter engineeren met Model Based Definition (MBD).

Product Lifecycle Management (PLM)

Naast Model Based Definition speelt Product Lifecycle Management (PLM) een belangrijke rol bij het structureren en beheren van productdata. PLM gaat verder dan alleen dataopslag; het beheert de volledige levenscyclus van een product, van conceptfase tot onderhoud en recycling.

Door PLM en Product Data Management (PDM) goed in te zetten, kunnen bedrijven:

  • Efficiënter samenwerken tussen afdelingen en met leveranciers.
  • Versiebeheer stroomlijnen en fouten minimaliseren.
  • Sneller inspelen op marktveranderingen en klantwensen.

Een goed ingericht PLM-systeem stelt bedrijven in staat om data centraal te beheren en slimmer gebruik te maken van engineeringresources. Je leest hier meer over in het artikel: PDM/PLM: Product denken en de digitale ruggengraat van engineering.

Van maatwerk naar slimme configuratie: de transitie van ETO naar CTO

Veel bedrijven in de maakindustrie werken volgens het Engineer-to-Order (ETO)-principe, waarbij elk product specifiek voor de klant wordt ontworpen. Dit zorgt voor maatwerk, maar kan ook inefficiënt zijn. De overstap naar Configure-to-Order (CTO) biedt een oplossing door gebruik te maken van modulaire bouwstenen die op verschillende manieren kunnen worden geconfigureerd.

Met CTO kunnen bedrijven:

  • Sneller leveren doordat minder engineeringswerk nodig is.
  • Kosten verlagen door hergebruik van standaardmodules.
  • Kwaliteit verbeteren dankzij gestandaardiseerde componenten.

CTO vereist een fundamentele verandering in hoe producten worden ontworpen en beheerd, maar biedt op de lange termijn aanzienlijke efficiëntievoordelen. Je leest hier meer over in het artikel: Van ETO naar CTO voor efficiëntere productontwikkeling.

website afbeeldingen - 2025-03-14T114910.098

Slimme technologieën: de rol van Generative Design

Naast digitalisering en modulaire productontwikkeling speelt Generative Design een steeds grotere rol in de engineering van de toekomst. Met behulp van kunstmatige intelligentie en algoritmes genereert deze technologie automatisch geoptimaliseerde ontwerpen op basis van vastgestelde ontwerpcriteria.

Generative Design helpt bedrijven om:

  • Lichtere en sterkere ontwerpen te realiseren.
  • Materiaalverspilling te verminderen en duurzaamheid te bevorderen.
  • Het innovatieproces te versnellen door geautomatiseerde ontwerpoplossingen.

Dankzij de opkomst van 3D-printing en geavanceerde productiemethoden wordt Generative Design steeds toegankelijker voor de maakindustrie. Lees hier meer over in het artikel Ontwerpen met Generative Design

Een nieuwe manier van werken: samenwerken en automatiseren

Technologische vooruitgang alleen is niet genoeg. De manier waarop engineeringteams werken en samenwerken bepaalt uiteindelijk het succes van een organisatie. Enkele belangrijke aandachtspunten voor bedrijven die toekomstgericht willen werken:

  • Investeren in opleiding en verandermanagement: Technologie is slechts zo effectief als de mensen die ermee werken. Training en begeleiding zijn essentieel voor een succesvolle transitie naar digitale engineering.
  • Automatisering en data-integratie: Door slimme software te koppelen aan productiesystemen kunnen bedrijven efficiënter werken en menselijke fouten minimaliseren.
  • Samenwerking met de supply chain: Leveranciers en partners moeten kunnen werken met digitale productdata om maximale efficiëntie te behalen.

De toekomst van engineering in de maakindustrie wordt bepaald door hoe goed bedrijven digitalisering, automatisering en samenwerking omarmen. Door te investeren in Model Based Definition, PLM, Configure-to-Order en Generative Design kunnen engineeringteams efficiënter, flexibeler en succesvoller opereren. Bedrijven die deze ontwikkelingen tijdig omarmen, zullen niet alleen hun concurrentiepositie versterken, maar ook een fundament leggen voor duurzame en innovatieve groei.

Wil je hier meer over weten?

Op 16 april organiseren we het event De essentiële rol van Engineering in het verhogen van de productiviteit waar we hier alles over vertellen