Skip to content

Fieldlab SAMEN officieel Smart Industry Fieldlab

Maak kennis met een bijzonder Smart Industry Fieldlab genaamd: SAMEN. SAMEN is het eerste Fieldlab dat in coronatijd wordt geopend en heeft ook een toepasselijke naam in een tijd dat we nauwelijks samen kunnen komen. Maar SAMEN is ook bijzonder omdat het het eerste Fieldlab is dat niet zozeer rondom een technisch radicale ambitie is opgezet, maar rondom business vernieuwing. 

Het ontstaan van het Fieldlab SAMEN

Worldclass Maintenance had met CAMpione zijn eerste Fieldlab dat werd geopend dat ook nog een goed voorbeeld is van samenwerking waarin bedrijven, maar ook scholen, meer kunnen bereiken door samenwerking. Toen was de uitdaging voorspellend onderhoud op basis van meer sensoren, nu ligt de uitdaging in beter onderhoud en daarmee betere dienstverlening door samenwerking in de keten. Gaat het bij CAMpione nog om digitale informatie die binnen een fabriek of een installatie blijft, bij Samen zal het gaan om wat bedrijven kunnen doen met digitale informatie binnen een keten.

Hot topics

Data delen binnen een keten is momenteel ook een hot topic in Europa met onderwerpen als de IDS (Industrial data space) en Gaia-X. Hoe zorgen wij dat niet alle data in cloud verdwijnt, maar dat je als bedrijf controle houdt over je data, maar ook beheerst kunt delen met partners om samen meer te bereiken? 

Sensor data en onderhoudsdata, zonder creatieve arbeid, kent geen copyright en valt ook niet onder privacywetgeving. Goed Samenwerken en de juiste afspraken maken is essentieel. Want hoe geef je een leveranciers van kritisch equipment directe toegang via Internet terwijl je tegelijk een hacker cyber secure buiten moet sluiten?

Grote bedrijven blokkeren dergelijk toegang, verzamelen de data eerst zelf en bieden het dan pas aan. Maar je hebt dan ook een contract nodig dat zo’n leverancier niet stiekem een GSM of onzichtbare 5G chip inbouwt. Misschien weet je het niet maar in jouw auto zit als zo’n chip die precies bijhoudt hoe jij rijdt, te snel te bochten neemt en in steeds meer gevallen die data doorstuurt naar de autobouwer.

Delen van data

Samen in een keten afspraken maken over data delen, cyber security, wie wat met welke data mag doen wordt de komende jaren steeds belangrijker. Daar gaat het Smart Industry Fieldlab SAMEN een voortrekkersrol vervullen. Om tot servitisation te komen moet data verzameld worden over producten en over hun hele levensduur dat de basis biedt om een circulaire industrie te realiseren.

Lees hier meer over het Fieldlab SAMEN.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts