Skip to content

10 Gouden Data Tips

Wil je als ondernemer in de maakindustrie ook succesvol data gebruiken om meerWaarde te realiseren? Het Data Value Center – Smart Industry sprak afgelopen jaar met diverse ondernemers en vroeg tijdens de DVC-SI Tafelgesprekken om hun Gouden Tips met andere ondernemers te delen.

We zetten de Top 10 meest bekeken tips voor je op een rij:

Tip #1: Hou het simpel en deel geluk.

DVC-SI-GoudenDataTip01.jpgMKB ondernemer Jan van Frankenhuyzen was onze gast tijdens het eerste DVC-SI webinar in de serie 'MeerWaarde met data' bij Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch. Zijn tip was:

‘Hou het simpel. Begin bij de basis. Maak kleine doelen. Knip grote ambities op veel, kleine stukjes. Maak mensen deelgenoot – en deel ook samen de geluksmomenten. Hou het vooral eenvoudig en werk gestructureerd.‘

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.


Tip #2: Verleg je grens met techniek

DVC-SI-GoudenDataTip02.jpgMet Ronald van Uffelen, managing director bij MARVO Technologies gingen we in gesprek over het optimaliseren van de marge met behulp van data. Zijn tip was:

‘Zorg dat je tijd en ruimte overhoudt in jouw organisatie voor innovatie. Start verbeterprojecten als uitdaging voor je medewerkers. En verleg je grenzen met techniek.‘

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.


Tip #3: Blijf ontwikkelen en investeren in mensen

DVC-SI-GoudenDataTip03.jpgMet Corné van Opdorp, managing director van BOZ Group en voorzitter van de NEVAT gingen we in gesprek over het thema: ‘Op weg naar de Fabriek van de Toekomst’. Zijn tip was:

‘Blijf je bedrijf, jezelf en je mensen ontwikkelen met robotiseren en automatiseren. De mensen bepalen het succes van de onderneming. Het aangaan van de uitdaging kan je beter samen oppakken. Sluit je aan bij branchevereniging. Doe het samen!’

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.


Tip #4: Kijk naar de data die je al hebt

DVC-SI-GoudenDataTip04.jpgEdgar Langen, business manager van MTA Group, vertelde tijdens het Smart Industry Jaarevent 2021 gesprek op 3 juni 2021 over Concurreren met data, hoe doe je dat? zijn gouden tip was:

‘Kijk eerst naar de data die je zelf al hebt en bekijk of deze goed genoeg is om er iets mee te doen. Combineer buikgevoel en data!‘

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.


Tip #5: Gebruik kwalitatieve data en datavelden die begrijpelijk zijn voor collega’s

DVC-SI-GoudenDataTip05.jpgWe spraken met Felipe Muños Mateo, CEO All Tape Supplies tijdens het Smart Industry Jaarevent 2021 op 3 juni 2021. Deze stond in het teken van: Concurreren met data, hoe doe je dat? Felipes tip was:

‘Begin met kwalitatieve data en schoon de beschikbare data op. Betrek je personeel op tijd. En als je gaat digitaliseren, gebruik dan termen en omschrijvingen (datavelden) die begrijpelijk zijn voor collega’s.’

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.


Tip #6: Stuur op je onderbuik, maar controleer met data

DVC-SI-GoudenDataTip06.jpg

In dit DVC-SI Tafelgesprek stonden we ook stil hoe Janwillem Verschuuren van De Cromvoirtse werkt aan het optimaliseren van zijn doorlooptijden. Hij maakt gebruik van gegevens die al in de systemen aanwezig zijn, maar nog niet werden gebruikt. Een schat aan gegevens blijkt voorhanden te zijn. Hoe zet je deze gegevens om naar praktische informatie waar je actie op kunt ondernemen? Zijn tip was:

‘Stuur op je onderbuik gevoel. En controleer dit met data.’

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.


Tip #7: Start klein, leer snel, zoek samenwerking op en ga aan de slag

DVC-SI-GoudenDataTip07.jpgTijdens het DVC-SI tafelgesprek op 26 maart 2021 stond MKB onderneming AAE in de spotlights en spraken we met Rob Fleuren. Zijn tip was:

‘Start klein, leer snel, zoek samenwerking op. Laat je inspireren en ga aan de slag. We gingen daarnaast ook in op andere onderwerpen rondom het werken aan bedrijfsdoelen met behulp van Internet of Things en data.’

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.


Tip #8: Met de juiste mindset kan je heel veel bereiken voor je klanten

DVC-SI-GoudenDataTip08.jpgMaarten Wijffelaars van Cool Industries deelde op 29 januari 2021 tijdens het webinar ‘Meten met Sensoren en benutten van data’ zijn tip:

‘Pas je mindset aan. Richt je erop om voor je klant toegevoegde waarde te leveren. Zorg dat je binnen je organisatie daaraan werkt en ook externen erbij betrekt om je doelen te realiseren. In je netwerk kom je ook mensen tegen die jouw doel kunnen helpen realiseren. Sta niet alleen in de woestijn te roepen.’

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.


Tip #9: DOEN! En leer van je fouten

DVC-SI-GoudenDataTip09.jpg

Op 27 november spraken we met MKB ondernemer Frederik Duerinck van ScenTronix in Breda, the algorithmic perfumery. In zijn onderneming is data de essentie en staan dataopslag, algoritme en Internet of Things centraal. Frederik heeft veel geleerd en vertelt graag over zijn ervaringen. Zijn tip voor jou is kort en krachtig:

‘Je kan lang over dingen nadenken, maar het allerbelangrijkste is: gewoon DOEN! Stel de juiste vragen, begin met data en durf fouten te maken.’

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.


Tip #10: Ga beginnen met wat toonaangevend en relevant is in de bedrijfsvoering

DVC-SI-GoudenDataTip10.jpg

Peter van Dam, Manager Smart Operations van Cosun Beet Company was te gast tijdens het Smart Industry Jaarevent 2021 op 3 juni. Het onderwerp was: Concurreren met data, hoe doe je dat? Zijn tip was:

‘Ga beginnen met iets wat relevant is voor je bedrijf en reserveer tijd voor je mensen!’

Bekijk de Gouden Tip – of bekijk het gehele Tafelgesprek.

Wil jij ook meerWaarde met data realiseren voor jouw maakbedrijf?

Plan een kosteloos, vrijblijvend adviesgesprek met een Data Coach van het Data Value Center – Smart Industry en ontdek snel hoe jouw maakbedrijf ook meerWaarde met data kan realiseren.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts