Skip to content

Kansen om personeelstekort aan te pakken blijven onbenut

Bron: Berenschot

Het personeelstekort is een blijvend en hardnekkig probleem. Uit het HR-Trendonderzoek van adviesbureau Berenschot blijkt dat veel organisaties kansen laten liggen om dit probleem aan te pakken. Innovatieve oplossingen zoals kunstmatige intelligentie (AI), robotisering, digitalisering en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden vaak onvoldoende benut.

website afbeeldingen - 2024-10-22T093346.005

Hardnekkige wervingsproblemen

Maar liefst 68% van de HR-professionals ervaart uitdagingen bij het werven van nieuwe medewerkers, met name voor ervaren kandidaten in vakgebieden zoals financiën, ICT en techniek. Vooral functies in productie, onderhoud en operations zijn moeilijk in te vullen. Hans van der Spek, manager bij Berenschot, noemt het “een aanhoudend probleem” en benadrukt in het artikel Organisaties laten massaal kansen liggen voor oplossen personeelstekort dat traditionele wervingsmethoden tekortschieten.

Innovatieve oplossingen blijven uit

Ondanks het groeiende geloof in technologische oplossingen, zoals AI en robotisering, blijft de praktische toepassing hiervan achter. Zo geeft slechts 7% van de HR-professionals aan te begrijpen wat deze technologieën de komende twee jaar zullen betekenen voor personeelsbeheer en bedrijfsprocessen. De meerderheid van de bedrijven ziet nog geen of weinig concrete aanpassingen door technologische ontwikkelingen. Terwijl bijna 20% verwacht dat banen zullen verdwijnen door automatisering, geeft een grotere groep aan dit nog niet te weten. Het onderwerp staat slechts op de dertiende plaats van prioriteiten binnen HR, hoewel het in 2025 in de top tien wordt verwacht.

Desondanks zijn er al enkele voorbeelden van technologie in actie. Met de arbeidstekorten in ogenschouw kunnen robots werkzaamheden overnemen waardoor er minder mensen nodig zijn en de huidige werkdruk vermindert wordt. Daarnaast kan je met de inzet van robots sommige taken sneller en nauwkeuriger uitvoeren, wat resulteert in een verhoogde productiecapaciteit en output. AI (kunstmatige intelligentie) kan helpen om processen efficiënter en effectiever te maken. En leidt automatisering en systeemintegratie beter inzicht, een hogere productiviteit, lagere operationele kosten en een grotere flexibiliteit en betrouwbaarheid. 

Inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Naast technologische innovaties wijst Berenschot op de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als oplossing voor het personeelstekort. Deze groep wordt echter vaak genegeerd, mede door de complexiteit van aanpassingen in bestaande bedrijfsstructuren. Van der Spek stelt dat het herinrichten van werkprocessen kansen kan bieden. Door taken anders te verdelen, bijvoorbeeld door mensen in te zetten op hun sterke punten, kunnen organisaties veel effectiever werken.

Om het personeelstekort effectief aan te pakken, moeten bedrijven meer oog krijgen voor deze innovaties en mogelijkheden. De uitdagingen zijn groot, maar de oplossingen liggen binnen handbereik.

Zelf aan de slag?

Stichting Smart Industry kan ondernemers in de maakindustrie helpen bij het benutten van technologische oplossingen om het personeelstekort aan te pakken. Door middel van 1-op-1 advies, leertrajecten en het koppelen van bedrijven aan fieldlabs, experts en solution providers, biedt Smart Industry concrete ondersteuning. Deze samenwerking helpt bedrijven inzicht te krijgen in de inzet van technologieën zoals AI en automatisering, zodat ze hun personeelsuitdagingen effectief kunnen aanpakken. Het doel is om organisaties te helpen flexibeler en efficiënter te worden, terwijl ze de werkdruk verminderen en hun productiecapaciteit verhogen. Wil hier meer over weten? Kijk dan op smartindustry.nl/personeel-meenemen-in-innovatieve-ontwikkelingen 

Voor meer informatie over het HR-Trendonderzoek kun je het volledige artikel lezen op Berenschot.

De toekomst van ons land ligt bij vakmensen
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry