Skip to content

Terugblik Tafelgesprek over een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten

Werken via de cloud, het delen van data met klanten en het slimmer maken van machines, in het afgelopen jaar hebben we diverse ondernemers en onderzoekers daarover aan het woord gelaten tijdens de tafelgesprekken van het Data Value Center - Smart Industry. Op de Brainport Industries Campus wordt gewerkt aan nieuwe Industrie 4.0 standaarden en technieken die dat makkelijker moeten maken. Deze worden steeds volwassener en kunnen in veel gevallen nu al concreet toegepast worden bij bedrijven in de maakindustrie.

In het Tafelgesprek van 8 juli komen een aantal betrokkenen aan het woord rondom de centrale vraag: Hoe kan je aansluiten bij een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten? Welke stappen moet ik zetten?

Matthijs Punter van TNO gaat in gesprek met:

• Peter van Harten, Smart Industry ambassadeur in Duitsland en auteur van het boek ‘Dein Unternehmen braucht einen Datenstecker’. Hij lanceerde dit tijdens de afgelopen Hannover Messe en is met een aantal ondernemers de ‘12% Challenge’ gestart: iedere maand 1% verbetering van omzet, productiviteit en concurrentievermogen door digitalisering. We gaan met hem in gesprek over deze uitdaging en de stappen die je als ondernemer nu kunt zetten. In het samenwerkingsproject ‘BIC Digitale Fabriek’ is een testomgeving ontwikkeld waarmee je als ondernemer deze ‘digitale stekker’ kunt uitproberen voor jouw product of bedrijf. Bijvoorbeeld om digitaal order- en ontwerpdata te delen met klanten of toeleveranciers. Of voor het opzetten van een ‘Asset Administration Shell’. Dat is dé Industry 4.0 standaard voor het maken van een ‘digital twin’ van producten en apparatuur. Dat kun je gebruiken voor bijvoorbeeld OEE berekeningen of productievoorbereiding. En, als je dat wilt, kun je het delen met anderen via de cloud, bijvoorbeeld voor onderhoud.

01Screenshot_Peter.jpg

• Mike de Roode (Consultant Data Ecosystems, TNO) en Matthijs Punter geven samen een demonstratie en leggen uit hoe je met hulp van het Data Value Center, zelf ook deze ‘digitale stekker’ kunt inzetten.

02Screenshot_Demo.jpg

• Dirk van Driel heeft als expert in Eindhoven veel ervaring opgedaan met elektronicaproductie en heeft flinke stappen gezet op het gebied van digitalisering. Met Dirk gaan we in gesprek over zijn ervaringen en de adviezen die hij heeft voor andere ondernemers.

03Screenshot_Dirk.jpg

Wil je als ondernemer in de maakindustrie zelf ook aan de slag met een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten? Bekijk het Tafelgesprek en maak gebruik van:

• Een vrijblijvend (kosteloos) adviesgesprek met een Data Coach, die kijkt samen met jou waar mogelijkheden liggen over de inzet van data. Vraag hier een kosteloos adviesgesprek aan of stuur een email naar: datavaluecenter@smartindustry.nl

• Digitaliseer jouw bedrijf succesvol met de 12% challenge om competitief te blijven als Nederlandse Maakindustrie in Europa en in de rest van de wereld is er een digitaliseringsslag nodig. De 12% challenge helpt om deze grote opgave kleiner te maken. We nodigen je uit om iedere maand 1% verbetering te realiseren op een gebied dat bijdraagt aan de digitalisering van het bedrijf. Je zult versteld staan hoeveel slechts 1% oplevert op het gebied van productiviteit, concurrentievermogen en extra liquiditeit! Bekijk meer details.

• Doe mee met de Digitale Fabriek van de Toekomst. Het project De Digitale Fabriek van de Toekomst werkt met ondernemers in de maakindustrie aan een omgeving waarin kan worden geëxperimenteerd met datagedreven innovatie en technologie. Bekijk meer details.

Wil je meer praktische tips van ondernemers? Bekijk het overzicht van de Tafelgesprekken, of de gouden data tips.

Er zijn verschillende diensten, vouchers, downloads en nieuws & events van Smart Industry Hub Zuid en het Data Value Center - Smart Industry om je verder op weg te helpen. Heb je nog vragen? E-mail deze dan naar: datavaluecenter@smartindustry.nl

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts